Araç Takip Sistemi Nedir, Fiyatı Ne Kadar?
Araç takip sistemi, farklı ihtiyaçlar doğrultusunda araçların anlık takibini yapmayı sağlayan yazılımsal sistemdir. Bu sistemler her araçta kullanılabileceği gibi hafif ticari ve ağır vasıta araçlarında daha yoğun bir şekilde tercih edilir. Tabi, çok sayıda saha personeli bulunan Global şirketler de personellerini kontrol altına alabilmek için bu sisteme yoğun bir şekilde başvuru yapıyorlar.
Araç takip sisteminin kullanılmasının asıl amacı; araçların amaç dışı kullanımını engellemek ve denetimini kolaylaştırmaktır. Bu nedenle araç kiralama şirketleri ve taksi sahipleri tarafından kullanımı oldukça yaygın. Anlayacağınız aracın konumu hızı gibi bilgilerinin hatta teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok verinin harmanlanıp raporlanabileceği için her sektörün ihtiyacınız rahatlıkla karşılayacaktır. Sitemi daha rahat anlatabilmek için konuyu biraz daha detaylandıralım.
Araç Takip Sistemi Nedir?
Araç Takip Sistemi Nedir? Araç takip sistemleri, araç hareketlerinin anlık ve geçmişe dönük olarak takip edilmesini sağlayan yazılım sistemleridir. Bu sistemden faydalanabilmek için araca bir cihaz bağlanır ve uydudan almış olduğu sinyal yardımıyla aracın takibi gerçekleştirilir.
Hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanılabilen araç takip sistemleri uydudan aldığı sinyali internet üzerinden aktararak raporlama yapar.. Aracın internet üzerinden gerçek zamanlı olarak takibini sağlayan bu sistem GPS ve GLONASS uyduları ile çalışır. Araçlara bağlanan takip cihazları tüm bilgileri şebeke üzerinden veri merkezine aktarır. Bu sayede internete bağlı herhangi bir cihazdan aracın takibi gerçekleştirilir.
Araç takip sistemi ile birlikte araçların kullanım aşamasındaki şu özelliklerine dışarıdan erişim sağlayabilirsiniz,
- Hangi konumda bulunduğunu
- Nasıl ve net şartlarda kullanıldığını
- Hangi rota üzerinden hareket ettiğini
- Rölanti sürelerini
- Kullanım saat aralığını
- Kontak sayısını
- Yakıt tüketim ortalamasını
Hem bireysel hem de kurumsal olarak farklı amaçlarla bu sistemi kullanmak mümkündür. Örneğin; bireysel kullanımların büyük bir çoğunluğu araç güvenliğini sağlama amacıyla bu sistemi tercih ediyor. Kurumsal firmaların asıl amacı ise yakıt tasarrufu sağlamak, çalışanlarını denetlemek, iş planlamasını yönetmek ve aracın amaçlar doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını tespit etmektir. Bu takipleri gerçek zamanlı olarak yapmak mümkünken aynı zamanda geçmişe yönelik istatiksel raporlar da düzenlenebilir. Hangi amaçla olursa olsun araç takip sisteminin kullanımı hem araç ve sürücü güvenliğini sağlar hem de kurumsal firmaların işletme giderlerini kontrol edebilmesine yardımcı olur.
Sistemi geniş bir şekilde ele aldığımıza göre, rakamsal açıdan da fiyatlara değinelim. Bu iş için ne kadar bütçe ayırmanız gereklidir?
Araç Takip Sistemi Fiyatı Ne Kadar?
Araç Takip Sistemi Fiyatı Ne Kadar? Son dönemde çeşitli sebeplerle araç ve sürücülerin hareketlerini anlık ve geçmişe dönük olarak izleme ihtiyacı doğmuştur. Özellikle ticari araçlarda sıklıkla karşılaştığımız bu durum teknolojinin bu yönde ilerlemesini sağlamış ve yeni yazılımlar ortaya çıkmıştır. Araç takip sistemleri de bu ihtiyaçtan doğan önemli ürünlerden birisidir. Talebin fazla olması bu ürünlerin çeşitliliğini arttırmış, farklı özellikte ve farklı markalarda pek çok ürün piyasada yerini almıştır.
Ürün çeşitliliğinin fazla olması araç takip sistemlerinin fiyat yelpazesini de genişletmiştir. Örneğin 500 TL’ye bir araç takip cihazı bulmak mümkünken 5.000 TL’lik çeşidine rastlamak da mümkündür. Burada fiyatı belirleyen etmen cihazın markası ile birlikte ürünün özelliğidir. Farklı araç tiplerine göre ürün özellikleri de değişiklik göstermekte ve dolayısıyla ürün fiyatında artışlar meydana gelmektedir. Bu kapsamda ne aradığınıza tam emin olmanız gerekiyor. Eğer ihtiyacınız yalnızca aracın konumuysa daha düşük rakamlarla bu ürüne sahip olabilirken, farklı özellikleri talep etmeniz durumunda bütçeyi biraz daha yükseltmeniz gerekecektir.
En İyi Araç Takip Sistemi Hangisi
En İyi Araç Takip Sistemi Hangisi? İlk olarak 1970’lerde kullanılmaya başlanan ve ardından teknolojinin ilerlemesiyle birlikte farklı bir boyut kazanan araç takip sistemleri günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli nedenlerle kullanılan bu yazılımsal cihazlar araç ve sürücülerin güvenliğini sağlamanın yanı sıra ticari araçların amaçları dışında kullanımını denetlemek için de tercih edilmektedir.
Piyasada pek çok farklı çeşidini gördüğümüz bu cihazların en iyisi aslında aracınıza en uygun olanıdır. Bu sebeple herhangi bir cihazı tercih etmeden önce aracınıza uygunluğunu ve araç takip sisteminden ne beklediğinizi analiz etmeniz gerekebilir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda seçeceğiniz bir takip cihazı aracınız için en iyi seçenek olacaktır.
Bunun yanı sıra bu sektörde bilinen markaları tercih etmek olası teknik problemlerin yaşanmaması adına oldukça önemlidir. Çünkü yaşanabilecek herhangi bir aksaklık dönüşü olmayan hatalara sebep olabilmektedir. Değerinin çok üstünde ya da çok altında satılan takip cihazlarına dikkat etmeli mutlaka bilinen ve güvenilir markalarla çalışılmalıdır.
Araç Takip Cihazı Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Araç Takip Cihazı Nasıl Devre Dışı Bırakılır? Farklı pek çok nedenle araçlara takip cihazı takılabildiği gibi bazı durumlarda da takip cihazlarının devre dışı bırakılması gerekebilir. Ancak bu işlem sanıldığı kadar kolay değildir. Eğer gizli bir şekilde araç takip cihazını devre dışı bırakmak istiyorsanız başarılı olma ihtimaliniz bir hayli düşüktür. Ancak araçta artık bir takip cihazına ihtiyaç kalmaması durumunda bu cihazları bazı yöntemlerle devre dışı bırakmak mümkündür.
Araç takip cihazlarını devre dışı bırakmak biraz meşakkatli bir iştir. Piyasada bulunan araç takip cihazlarının hepsi farklı özelliktedir ve hepsi için farklı bir kaç yöntem izlemek gerekebilir. Ancak genel anlamda bu cihazların nasıl devre dışı bırakılacağından bahsetmek gerekirse;
Öncelikle takip cihazının gücünü kestiğinizde ya da kablosunu çıkardığınızda bir süre daha çalıştığını hatırlatmamız gerek. Cihazın içerisindeki devre elemanları yaklaşık 30 saniye daha çalışmaya devam eder. Hatta bataryalı cihazlar bağlantı kesildikten sonra uzun bir süre daha tüm işlevlerini yerine getirmeyi sürdürür. Bu nedenle cihazın bağlantısını kesmek ya da fişini çekmek, araç takip cihazını devre dışı bırakmak için yeterli değildir.
Araç takip cihazlarının pek çoğu kayıt günlüğü tutar. Bilinçsizce cihazın fişi çekildiğinde cihaz bunu ‘’elektrik bağlantısı kesildir’’ şeklinde kaydeder. Bu durum da takip cihazlarının gizli bir şekilde devre dışı bırakılmasını engeller. Ancak bir kasıt yoksa ve aracın artık takip cihazına ihtiyacı olmadığı düşünülüyorsa aracın 12 V akım kablosuna bağlı elektrik kablosunun sökülmesi takip cihazının devre dışı bırakılması için yeterlidir. Eğer sim kart girişi açıkta ise sim kartını çıkarmak da cihazın şebekeyle olan bağlantısını kesmek için gereklidir.
Araç takip cihazını devre dışı bırakmanın bir diğer yolu ise cihaza sms yoluyla komut vermektir. Genellikle takip cihazlarına yetkili bir numara atanmıştır ve bu numaradan gelen sms’ler cihaz tarafından komut olarak algılanır. Yetkili telefon numarasından ‘’RESET, CLOSE’’ gibi kısa mesajlar göndererek yine takip cihazının devre dışı bırakılması mümkündür.
Araç Takip Sistemi Neleri Gösterir?
Araç Takip Sistemi Neleri Gösterir? Farklı nedenlerle hemen her sektörde tercih edilen araç takip sistemleri araç ve şöfor hareketlerini izlemek için kullanılır. Bireysel ya da kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılan bu sistemler ile aracın izlediği rotalar, duraklama yaptığı yerler, hızı ve rölanti süresi gibi pek çok bilgiyi takip etmek mümkündür. Hem gerçek zamanlı hem de geçmişe dönük olarak takip edilebilen bu bilgiler aynı zamanda kayıt ve kontrol altına da alınabilir.
Araç maliyetlerini azaltması ve yakıt kullanım raporlarını sunması sebebiyle özellikle kurumsal firmalar tarafından sıklıkla tercih edilen bu sistem personelin denetlenmesi açısından da oldukça önemlidir. Aracın sürücü tarafından hangi amaçla kullanıldığı bu şekilde kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Olumsuz durumlara karşı da firmaların kendisini koruması açısından araç takip sistemleri oldukça önemlidir. Özellikle bazı suç ve kaza durumlarında buradaki raporlara büyük önem verilmekte ve delil olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle kurumsal araç filolarında sıklıkla araç takip sisteminin kullanıldığı bilinmektedir.
Araç Takip Cihazı Nereye Bağlanır?
Araç Takip Cihazı Nereye Bağlanır? Araç takip cihazları farklı araç tiplerine göre farklı özelliklerde bulunabilmektedir. Bu sebeple araçların çeşitli yerlerine bağlanması söz konusudur. Ancak genellikle takip cihazlarının aracın görünmeyen bölgelerine bağlandığı bilinmektedir. Özellikle torpidonun iç kısmı, ön konsol teyp arkası ve sürücü koltuğunun altı sık tercih edilen yerlerdendir. Ancak bağlantı yeri, cihazın büyüklüğüne ve aracın tipine göre de değişiklik göstermektedir. Bu noktada araç incelenir ve cihazın boyutuna göre uygun bir alan bağlantı noktası olarak tercih edilir.
Bir Arabada Araç Takip Sistemi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bir Arabada Araç Takip Sistemi Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bireysel ya da kurumsal olarak tercih edilen araç takip sistemi için araca bir cihaz yerleştirilir. Bu cihaz genellikle aracın kuytu noktalarında ya da gizli bölümlerinde yer alır. Belirli bir amaç doğrultusunda araca yerleştirilen bu takip cihazları bazı durumlarda bireylerin rızası dışında da araçlara yerleştirilebilir. Özellikle kötü niyetli kişiler binek araçlara bireyin izni olmadan takip cihazını bağlayabilir. Bunu anlamanın yolu ise aracın bazı bölgelerini incelemek ve burada bir cihazın olup olmadığını kontrol etmektir.
Bagaj, sürücü koltuğunun altı, sigorta kutusu üstü, torpidonun iç kısmı, ön konsol ve tekerleklerin iç kısmı araç takip cihazlarının yerleştirildiği önemli bölgeler arasında yer alır. Eğer aracınızda bir takip cihazının bulunduğundan şüpheleniyorsanız bu bölgeleri kontrol etmekle işe başlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir yerde takip cihazına rastlamadıysanız bu cihazın aracın beyninde yer alma ihtimalini de göz ardı etmemelisiniz. Bunu tespit edebilmek için mutlaka bir oto elektrikçiden yardım almalısınız.
Aracın beyni dahil yukarıda belirtilen bölgelerin herhangi birinde takip cihazına rastlamadıysanız aracın içi ve dışı olmak üzere tüm bölgelere göz atabilirsiniz. Takip cihazları çok küçük boyutlarda olabileceği için bir fener ve aynadan yardım alabilirsiniz. Özellikle elektirk bağlantılarının yoğun olduğu bölgeleri incelemek takip cihazının daha kolay bulunmasında etkilidir. Kablo bağlantısı sebebiyle takip cihazları genellikle elektrik bağlantılarının yoğun olduğu bölgelerde bulunur.
Aramalarınız sonucunda takip cihazına dair herhangi bir iz bulamadıysanız son olarak ultrasonik hata dedektörlerinden faydalanabilirsiniz. Cihaz ne kadar küçük olursa olsun bu dedöktörler sayesinde takip cihazının yerini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Eğer cihazı bulduysanız bu noktada hemen kabloları keserek çıkarmaktan uzak durmalısınız. Aracın kısa devre yapmasına sebep olabilecek bu durum için sakin kalmalı ve hassas davranmalısınız. Bir oto elektirikçiden ya da deneyimli bir ustadan yardım almak bu konuda faydalı olacaktır. Çünkü kopartarak çıkarma durumunda diğer bağlantı kablolarına zarar verilmesi muhtemeldir.