Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar? Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Anlaşılır?
Motor ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan ateşleme bobini nedir ve ne işe yarar sorusuna cevap arayacağız. Ayrıca ateşleme bobini arızası belirtileri nedir buna değineceğiz.
Dizel motorlarda sıkışan havanın ısınmasıyla yakıt tutuşturulurken, benzinli motora sahip araçlarda hava/yakıt karışımının ateşlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi sistemin motora bakan en uç noktası bujiler sağlar. Bujilere ihtiyacı olan elektrik kablolar, kablolara ise bobin tarafından sağlanır. Ateşleme sisteminin aküden sonra gelen parçası ise ateşleme bobinidir.
Ateşleme Bobini Nedir ve Ne İşe Yarar?
Sıradan bir otomobilin aküsü ortalama 12 voltluk bir elektrik gücüne sahiptir. Bu elektrik bujilerin çalışması için gerekenden çok daha düşüktür. Bujinin ateşleme yapması için 15 ile 25 bin volt arasında anlık bir elektrik gücüne ihtiyacı vardır. İşte burada devreye bobin girer. Aküden aldığı elektriği 15 – 25 bin volta çıkartarak bujilere gönderir. Eski sistem ve karbüratörlü araçlarda bir bobin bulunurken yeni nesil araçlarda buji başına bobin vardır. Karbüratörlü araçlarda elektrik bujilerden önce distribütöre gönderilir oradan dağıtılması sağlanırdı. Ancak gelişen otomobil teknolojisiyle birlikte distribütör ortadan kalktı ve bobinden sonra doğrudan bujilere gönderilmeye başlamıştır.
Sol tarafta yeni nesil araçlarda kullanılan silindir başına bir tane olan kalem bobin, sağ tarafta ise eski karbüratörlü araçlarda kullanılan tek ateşleme bobini |
Ateşleme Bobini Arızası Belirtileri
Aracınızda olan arızanın ateşleme bobininden kaynaklandığını anlamanın bir kaç belirtisi vardır. Bobin arıza yaptığında bu belirtileri hemen fark edersiniz. Şimdi gelin ateşleme bobini arızası nasıl anlaşılır hep birlikte bakalım.
1- Egzozdan Patlama Yapması ve Siyah Duman Atması
Silindir başına bobin olduğu için herhangi sırada bulunan bobin arıza yaparsa o numaralı silindirde yanma meydana gelmez. Ancak enjektörler yakıt göndermeye devam eder. Bu sırada egzoz subapları açılır ve yakıtı yanmadan atar. Bu durum egzozdan patlama yapması olarak yorumlanabilir. Ayrıca yanmamış yakıtın egzoz dumanı rengi siyah olacaktır. Yani patlamanın yanı sıra egzozdan kara duman atma varsa ateşleme bobini arızalı olabilir.
2- Motorun Teklemesi ve Titreşimli Çalışması
Ateşleme bobini arızasının ilk görülen belirtilerinden bir tanesi de motorun teklemesidir. Çünkü silindirler ya tam kapasite çalışmıyor ya da bazı silindirlerde hiç yanma meydana gelmiyordur. Bu durumda aracınızın motoru gaz verdiğinizde tekleyecektir. Ayrıca tekleyen motor çok titreşimli bir halde çalışır.
3- Yakıt Tüketiminin Artması
Motorda meydana gelen her arızadan daha fazla yakıt yanmasına neden olacak şeylerden birisi ateşleme sistemi arızasıdır. Yanma olmadığı için eksik güçle çalışan motor, arabayı hareket ettirmek için daha fazla yakıta ihtiyaç duyacaktır. Sonuç olarak aracınız daha fazla yakmaya başlayacaktır.
4- Motorun Çalışmaması ve Yolda Kalma
Günümüzdeki otomobillerde bobin silindir başına bir tane olduğundan aracınızın bobini arıza yapmaya başladığında tekleye tekleye de olsa sanayiye kadar gitmenize izin verebilir. Ancak tek taş bobin kullanılan eski sistem bir araca sahipseniz bobin arıza yaptığında motorun ateşlemesi tamamen kesilir. Bu da ya aracınızın çalışmamasına ya da yolda seyir halindeyseniz yolda kalmanıza neden olacaktır.
5- Rölanti Dalgalanması
Rölantide çalışma motorun en ufak arızasını bile ortaya çıkartan durumdur. Bobinde meydana gelecek küçücük bir arıza bile aracınızın rölantisinin bir düşüp bir çıkmasına yani rölanti dalgalanmasına neden olacaktır.
6- Motorun Zor Çalışması
Aracınız marş alıyor ama motor çalışmıyorsa bu sorun yüzde 90 ihtimalle ateşleme sistemindendir. Eğer bujileriniz sağlamsa geriye bir tek ateşleme bobini arızası kalmaktadır. Bobin arızalı ise aracınız özellikle sabahları motor soğukken çok zor marş alacaktır.
7- Motor Arıza Işığının Yanması
Günümüzde otomobillerde her parça sensörler tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Motor kontrol ünitesi sensörlerden gelen verilere göre aracın diğer parçalarının çalışmasını ayarlar. Bobin arızası verdiğinde ilgili sensörler durumu hemen fark eder ve ECU’ya bildirir. ECU arabada bir arıza olduğunu sürücüye bildirmek için gösterge panelinde motor arıza lambasını yakar.
Kaynak: otobilgisi