Direksiyon hidrolik yağı nedir, ne işe yarar? Değişim yöntemi ve fiyatı?
Direksiyon hidrolik yağı nedir? Hiç düşündünüz mü tonlarca kilo ağırlığındaki bir otomobilin yere uygulamış olduğu büyük basınca rağmen, direksiyonu nasıl bu denli kolay bir şekilde çevirebiliyoruz diye?
Direksiyon hidrolik yağı ne işe yarar?
Direksiyon hidrolik yağı akışkan bir sıvıdan oluşmakla birlikte, üretilen gücü aktarmakla yükümlü olan özel bir kimyasaldır. Üretilen güç direksiyon pompası tarafından türetilir ve pompanın etrafında bulunan basınç pistonlarına hidrolik yağ baskı yaparak araç kullanıcılarının direksiyonu rahat ve konforlu bir şekilde çevirmesine olanak tanıyıp sürüş performansını arttırmaktadır.
Evimizdeki buz dolabını bile az bir şey iteklemek için büyük bir efor sarf ederken, kocaman aracın yönlendirmesini parmaklarımızın ucuyla uyguladığımız basınçla yönlendirebiliyoruz? Direksiyon sisteminin parçaları araç kullanıcılarına bu konfor alanını sunan genel bir sistem olsa da bu sistemin en temel yapı taşını gücü aktaran direksiyon yağı üstlenmektedir.
Tek misyonu gücü aktarmak değil tabi ki. Sistemin stabil bir şekilde çalışmasını sağlamak için korozyonu önlemek başta olmak üzere, pompanın içindeki metallerin bir birlerini sürtünme sonucunda aşınmasını bertaraf etmeye kadar pek çok destekleyici özellikleri de bulunmaktadır.
Bu özellikleri de bünyesinde taşıdığı özel mineral ve kimyasallar sayesinde yapmaktadır. Bu kadar önemli bir yapının yokluğunu ya da eksikliğini hiç birimiz istemeyi öyle değil mi? Peki, yağın eksildiğini ya da değişiminin yapılmasının gerektiğini nasıl anlayabiliriz?
Direksiyon yağının eksikliği
Direksiyon yağının eksikliği otomobilinizin standart dışı durumlarından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu aksaklıklar şüphesiz hep direksiyonla ilişkili bir şekilde seyredecektir. Bir aracın direksiyon yağı eksik ya da tamamen bit melik olmuşsa aşağıdaki arızalar sizlere bu konu hakkında rehber niteliği taşıyacaktır.
Direksiyon hidrolik yağı eksikliği nasıl anlaşılır?
- Direksiyon yağı eksilmiş ya da değiştirilmesi gerektiği halde değiştirilmediği için uzun bir süredir kullanılan direksiyon yağında direksiyonu her çevirdiğinizde “inilti” şeklinde bir ses duyarsınız.
- Direksiyon yağının en temel görevlerinden biri direksiyon simidini yumuşatmak olduğu için görevini yapamaz ve direksiyon simidinde sertleşmeler olur. Bu sertleşme kimi zaman hafif bir şekilde hissedilebilecek durumdayken kimi zaman direksiyonu çevirmenin neredeyse imkânsız olduğu bir hale de gelebilmektedir.
- Sert manevralarda, arabayı park etme aşamasında, direksiyonu tam tur çevirmelerde inilti dışında tuhaf seslerde duyabilirsiniz. Bu seslerin kaynağının hemen hepsi direksiyon hidrolik yağı kaynaklıdır.
Ayrıca tüm mekanik süreçlere hâkim olmasanız bile fiziki kontrollerden de hidrolik yağının eksildiğini anlamanız mümkün. Yağın özelliğinin kaybedilmesi dışında, eksilmesinin en önemli nedenlerinin başında kaçak ortaya çıkıyor.
Ayrıca direksiyon yağı azaldığını anlamanıza yarayacak daha detaylı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: Direksiyon Yağı Azaldığı Nasıl Anlaşılır? Direksiyon Hidroliği Eksikliği Belirtileri
Direksiyon hidrolik yağı neden eksilir?
Direksiyon hidrolik yağı yalnızca direksiyon pompasının iç kısmında gezinip görevini yapmaz. Bağlantı hortumları, direksiyon kutusu gibi yardımcı parçaların içinde gezinmektedir. Ayrıca bu parçaların her birisi contalar, keçeler, oring contaları ve valf gibi yalıtım malzemeleriyle bir birine bağlıdır.
Tüm bu bağlantı parçalarının aşınması sonucunda aradan kaçabildiği gibi, içinde gezindiği parçaların üzerinde bulunan bir delik de direksiyon hidrolik yağının eksilmesine neden olabilmektedir. Yüksek basıncın etkisiyle küçücük bir delikten bir oldukça yüksek miktarda direksiyon hidrolik yağı akabilir. Akan bu yağ direkt olarak aracın alt kısmına akmaz.
Direksiyon hidrolik yağı ne zaman değiştirmelidir?
Öncelikle motor etrafına, daha sonra da alt muhafazaya doğru birikir. Son aşamasında da aracın alt kısmında damla damla yağ şeklinde görebilirsiniz. Yapı itibariyle renksiz, şeffaf bir yağdan oluşur. Aracınızı park ettikten sonra uzun süreli beklemelerden sonra aracın alt kısmını kontrol edip şeffaf bir görüntü görürseniz bilin ki bir yerde kaçak var ve yağ kaçırıyor.
Kaçak olması durumun da aracın onarımını yaptırdıktan sonra yağı komple değiştirmeniz gerekir. Eğer kaçar bulunmuyor ve farklı nedenlerden dolayı yağınız eksilmiş ise bu durumda takviye yöntemiyle direksiyon yağınızı tamamlayabilirsiniz.
Direksiyon hidrolik yağı deposu değişimi hakkında bilgi almak için lütfen tıklayın.
Direksiyon hidrolik yağı nereden konulur?
Direksiyon hidrolik yağı nereden konulur? Eksiği gidereceksiniz ama koyacağınız yeri bilmiyorsanız dert etmeyin, sandığınız kadar zor bir işle değil. Kaputu açtığınızda araçların %90’lık bir oranında motorun sağ kısmında yer alır. İstisnai elektrik takviyeli hidrolik direksiyon kutularında davlumbazların üzerinde yer alsa da tekerleri sonuna kadar çevirdiğinizde aradan bakarsanız rahatlıkla görebilirsiniz.
Yağı koyacağınız kutu, direksiyon pompasının etrafına konumlandırılmıştır. Genelde kareye benzer bir yapıda bulunsa da bazı otomobil üreticileri farklı sembolleri de seçebiliyor. Eğer yerin tam olarak tespit edemedi ve kendinizden emin değilseniz aracınızın marka ve modelini yorumlar bölümünden aktarmanız durumunda sizlere mutlulukla yardımcı olabiliriz.
Eğer direksiyon hidrolik yağ kutusunu bulmuşsanız aşağıdaki hususlara dikkat ederek yağ eklemesi yapabilirsiniz.
- İşleme başlamadan önce güvenlik amacıyla motorunuzu stop edin. Bütün kontrollerinizi aracınızı çalışmıyor durumdayken yapmalısınız.
- Her şeyden önce işleme temizlikle başlayın. Kutunun üst kısmı kesinlikle kir, yağ gibi dış etmenlere maruz kalacaktır. Sağlıklı bir kontrol yapabilmek için kutuyu güzelce temizleyin.
- Direksiyon hidrolik sıvı seviye kontrolünüzü kutunun üzerinden yapın. Alt kısmında ve üst kısmında iki çizgi olacaktır. Bazı araçlarda da min, max olarak çizgi yerine yazı da bulunabilir. Alttaki ibareler en düşük seviyeyi, üstteki de en yüksek seviyeyi ifade eder. Özetle yağ bu iki seviyenin arasında ve en üst hizaya yakın bir seviyede olmak zorundadır.
- Eklemenizi bu iki çizgi arasına dikkatlice yapın. İyi olur deyip kutuyu ağzına kadar doldurmanız zararınıza olacaktır. Bu nedenle azar azar en üst seviyeyi geçmeyecek şekilde ekleme yapmaya özen gösterin.
- Motor sıcaklığı yüksekse hidroliğin ısındıkça genişleyeceği gerçeğini de göz önünde bulundurun. Yani, soğuduktan sonra ekleme yaptığınız seviyenin üstüne çıkacaktır. Bu nedenle de her zaman en üst seviyeye yakın bir çizgide bırakmanız aracın ve sizin sağlığınız açısından faydalı olur.
Eğer Direksiyon hidrolik yağı eksilmişse eklemeniz bu şekilde yapabilirsiniz. Fakat sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için rutin direksiyon hidrolik yağ değişimini şiddetle tavsiye etmekteyiz. Hidrolik direksiyon yağının çalışma ortamı, diğer ortamlarla kıyaslandığını zaman kısmen de olsa biraz daha temiz bir yapıda olduğundan söz edebiliriz.
Bu nedenle de yağın dayanıklılığı, kullanımın süreç periyotları çok daha geniştir. Hatta bazı otomotiv firmaları arıza olmadığı sürece hidrolik direksiyon yağını değiştirmeyin der. Fakat sistemin uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için her 5-6 yılda bir ya da 120.000 Km’de bir yağı değiştirmeniz sizlerin yararına olacaktır. Aracı kullanmasanız da yıl itibariyle deforme olup, özelliğini yitirebilir. Peki, Direksiyon hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır?
Direksiyon hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır?
Direksiyon hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır? Eğer yağın değişim periyodu geldi ve değiştirmeniz gerekiyorsa fakat nasıl yapacağınız konusunda bir bilginiz bulunmuyorsa doğru yerdesiniz!
Gerekli süre: 35 dakika
Direksiyon hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır?
- Direksiyon hidrolik yağ kapasitesi ortalama olarak 1 Litre alır.
Fakat siz ilk tecrübeniz olmasının da etkisiyle işleme tam 1 litreyle başlamayın. Yanınızda 2 ya da 3 litre hidrolik yağı olsun. Fazlasını muhafaza edersiniz, bozulmaz. Eksilirse ekleme yapmak için kullanma şansınız doğar.
- İşlem için bizlere 1 adet şırınga (enjektör) gerekli.
Hidrolik yağını tahliye etmek için sıkça kullanılan basit ve etkili bir eleman. Evinizde yoksa bile eczanelere giderek küçük bir meblağ karşılığında temin edebilirsiniz.
- Hidrolik yağının bulunduğu kabı tespit edin.
İç kısımdaki yağı enjektörle çekip, boşaltma suretiyle tahliye edeceğiz. Kabı sökmeden içindeki yağı boşaltmanın tek yöntemi bu.
- Kabın haznesi tamamen boşalmışsa, şimdi aracın iç kısmında dolaşan hidrolik yağına geçebiliriz.
Kap boş olsa bile içerde yağ dolandığı için, sistemi tamamen boşaltmamız gerekli.
- Kabın etrafında 2 adet hortum göreceksiniz.
Kalın olan besleme, ince olan da tahliye hortumudur. İnce olan hortumu söküp bir kabın içine yerleştirin –ki akan yağ motorunuzu ya da çevreyi kirletmesin.
- Şimdi aracınızı çalıştırın, vites boşta olsun.
Direksiyonu da sürekli tam sağ tam sol yaparak çevirin. Bir süre sonra artık temiz yağ geldiğini göreceksiniz. O yağ aracın iç kısımlarında kalan ve amiyane tabirle kötü gün dostu diye adlandırabileceğimiz yağ. Bu yağı gördüğünüzde direksiyonu çevirme işlemini durdurabilirsiniz. Sağlıklı sonuç alabilmek için direksiyonu her hangi birisinden çevirmesini rica edip, tahliye edilen yağı kendiniz gözlemlemeniz çok daha sağlıklı bir sonuç verecektir.
- Yağı eklemek için sökmüş olduğumuz tahliye hortumunu tekrar yerine bağlamanız gerekli.
Aksi halde yeni yağ da boşalır.
- Şimdi yeni hidrolik yağımızı ekleyeceğiz.
Kabın üst kısmında MAX yazısı ya da “-“ çizgisinin hafif alt kısmına kadar direksiyon hidrolik yağını ekleyebilirsiniz.
- Şimdi aracınızı çalıştırıp tekrar direksiyonu tam sağ ve tam sol yapmak suretiyle çevirin.
Yağ tamamen iç kısımlara ulaşıp, hidrolik sistem az da olsa hava alacaktır.
- Takribi 10 dakikalık direksiyon çevirip, yağı sisteme ilerletme işleminden sonra tekrar hidrolik yağ seviyesini kontrol edin.
Seviye bazında bir eksilme varsa, seviyesini tekrar tamamlayabilirsiniz.
Direksiyon hidrolik yağı fiyatı
Direksiyon hidrolik yağı fiyatı üretici firmalarının kullanmış oldukları kimyasallara göre farklılık gösterebiliyor. Bazıları koruyuculuğu yükseltmek için farklı formül ve girişimlerde bulunurken bazı firmalar daha klasik yöntemlerle direksiyon hidrolik yağının satışını yapabilmektedir.
Direksiyon hidrolik yağ fiyatları;
Bu kapsamda litre bazında değerlendirecek olursa direksiyon hidrolik yağının fiyatı 150 – 400 TL arasında değişen rakamlarla satışa sunulmaktadır.
Direksiyon hidrolik yağı genellikle berrak ve renksiz olur. Litre bazında ortalama 150 ile 400 lira arasında fiyatlanır.
Kaputu açtığınızda araçların %90’lık bir oranında motorun sağ kısmında yer alır. İstisnai elektrik takviyeli hidrolik direksiyon kutularında davlumbazların üzerinde yer alsa da tekerleri sonuna kadar çevirdiğinizde aradan bakarsanız rahatlıkla görebilirsiniz.