Direksiyon Pompası Tamiri ve Değişimi Ne Kadar? Tamir Fiyatı ve İşçilik Ücreti
Hidrolik direksiyonlu araçlarda bulunan direksiyon pompası diğer adıyla direksiyon power’ı tamiri ne kadar? Direksiyon pompası fiyatı ne kadar? Direksiyon pompası değişimi ve tamiri işçilik ücreti ne kadardır? Bu yazımızda direksiyon pompası tamiri veya değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.
Eski model araçlarda yani hidrolik direksiyon bulunmayan arabalarda araba dururken direksiyonu çevirmek çok fazla güç gerektiriyordu. Hatta benimde hidrolik olmayan arabamda park ederken direksiyonu çevirirken durup dinlenip yeniden çevirmeye çalışmışlığım var.
Ancak 1980’li yıllarda otomobillerde de uygulanmaya başlanan hidrolik direksiyon bu sorunu ortadan kaldırdı. Hatta günümüzde elektrikli direksiyon çıkmıştır. Ancak temel prensibi hidrolik direksiyon ile aynıdır. Hidrolik direksiyon nasıl çalışır diye soracak olursak. Hidrolik teknolojisi sayesinde insanoğlu hiç bir zaman kaldıramayacağı yükleri tek parmak hareketiyle kaldırır oldular. Bir silindir tüp içerisinde bulunan yağa uygulanan hafif bir basınç karşı tarafta tonlarca baskıya neden olabilir. Hidrolik direksiyon çalışma prensibi aynı şekildedir.
Siz direksiyonu çevirmeye başladığınızda bir motora komut gider. Bu motor hidrolik yağını baskılar ve gücü direksiyon kutusuna aktarır. Böylelikle büyük bir güç sarf etmeden direksiyonun dönmesi kolaylaşır. Hidrolik direksiyon sistemini kalbi olan direksiyon pompasıdır. Diğer adıyla direksiyon power’ı olarak bilinir. Görevi hidrolik yağını pompalayarak gücü direksiyon kutusuna aktarmak ve tekerlerin kolay bir şekilde dönmesini sağlamaktır.
Direksiyon pompasının bir ömrü vardır. Normal kullanımda direksiyon pompasının kullanım ömrü ortalama 200 bin kilometre veya 10 yıl olarak ölçülmüştür. Ancak bu süre direksiyon hareketlerine yani kullanım şeklinize göre uzayıp kısala bilir.
Direksiyon Pompası Arızası Nedenleri
Aracınızın direksiyon pompasının ömrünü kısaltan pek çok etken vardır. Bunların hepsinin temelinde pompayı kaldırabileceği yükten daha fazlasına maruz bırakmanızdır. Şimdi bu nedenlere kısaca bakalım.
- Direksiyonu Sonuna Kadar Çevirip Beklemek : Aracınızın direksiyonunu çevirirken özellikle park ederken asla son yerine kadar döndürmeyin. Zaten bu durumda direksiyonun titrediğini bile hissedersiniz. Bunun sebebi pompanın yağ basmaya çalışmasının devam etmesi ancak direksiyonun sonuna gelmesi nedeniyle zorlanmasıdır. Direksiyon pompasının ömrünü en çok kısaltan şeylerden bir tanesidir.
- Tekeri Kaldırım Gibi Sert Bir Yerde Döndürmeye Zorlamak : Aracınızı park ettiğinizde teker genelde kaldırım taşına değer ve siz bu sırada hala direksiyonu döndürmek için çevirmeye devam ederseniz, pompa tonluk arabayı ittiremeyeceği için zorlanacaktır ve arıza yapacaktır.
- Direksiyon Hidrolik Yağının Eksik Olması : Direksiyon pompası yazımızın başında söylediğimiz bir hidrolik yağını basar. Ancak yağ eskidiği zaman pompa boşa baskı uygular. Hidrolik yağı hortumlar, direksiyon kutusundan veya herhangi bir yerden sızabilir. Bu durumda yağsız kalan pompa çalışmaya devam ederse yanabilir.
Direksiyon Pompası Çalışması İçin Gücünü Motordan Bir Kayış Yardımıyla Alır
Direksiyon Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?
Direksiyon pompasın arıza yapmaya başladığı zaman veya zayıfladığında bunu hemen fark ederseniz. Direksiyon pompası arızası belirtileri
- Direksiyonu çevirirken uğultu gelmesi
- Direksiyonun sertleşip yumuşaması
- Direksiyonu çevirirken ötme sesi gelmesi
- Direksiyon çevirirken tepkisinin azalması
- Aracın altına yağ sızması
Direksiyon Pompası Tamiri ve Değişimi Ne Kadar?
Direksiyon pompası çok pahalı bir şeydir. Bunun için araç sahipleri arıza yaptığı zaman genelde tamir ettirme yoluna giderler. Direksiyon pompası tamiri tornacıda yapılmaktadır. Bugün yani 2022 yılı için bir otomobilin pompasını tamir ettirmenin fiyatı 750 ile 2.000 lira arasında değişecektir. Ancak direksiyon pompası tamir edilemeyecek kadar arıza yaptıysa değiştirmeniz gerekir. Bu durumda yenisini almanız gerekir. Sıfır direksiyon pompası fiyatı 1.000 ile 4.000 lira arasında değişen bir paraya satılmaktadır. Ancak çıkma direksiyon pompası biraz daha ucuzdur. Çıkma pompa fiyatı 750 ile 3.000 lira arasında değişir. Ancak ne kadar garantili ve uzun ömürlü olur bilemeyiz. Direksiyon pompasını sökme ve takma için işçilik ücreti 500 ile 750 lira arasında bir paraya yapılmaktadır. Kısaca direksiyon pompasını tamir ettirme veya değiştirme 2022 yılı için en az 1.000 ile 5.000 lira arasında bir para tutacaktır.