Direksiyon Yağı Azaldığı Nasıl Anlaşılır? Direksiyon Hidroliği Eksikliği Belirtileri
Yaklaşık 30 yıldan bu yana üretilen otomobillerde hidrolik direksiyon bulunmaktadır. Hidrolik direksiyonun çalışması için en önemli şeylerden bir tanesi de direksiyon hidrolik yağıdır. Peki ya direksiyon hidrolik yağının azaldığı nasıl anlaşılır? Direksiyon yağı eksiliği belirtileri nedir?
Gelişen otomobil teknoloji nedeniyle sürücülerin işi çok kolaylaşmaktadır. Eskiden yerinde duran bir otomobilin direksiyonunu çevirmek için kas gücüne ihtiyaç duyulurken günümüzde hidrolik teknolojisinin gelişmesi nedeniyle sürücüler parmağıyla bile direksiyonu çevirebilir hale geldiler. Bunun adına hidrolik direksiyon adı verildi. Hidrolik direksiyon sisteminin içerisinde bir direksiyon pompası (power) ve valf bulunur.
Hidrolik direksiyonun çalışması için bir yağın sıkıştırılması gerekir. İşte bu yağa direksiyon hidrolik yağı adı verilir. Direksiyon yağına “ATF Hidrolik Yağı” ismi verilir. Ancak sistem içerisinde bir çok conta ve hortum bulunmaktadır. Zamanla buralardan yağ sızabilir ve direksiyon yağının eksilmesine neden olur. Bu durumda aracınızda önce bir takım belirtiler olur. Eğer görmezden gelirseniz aracınızın hidrolik sistemi tamamen bozulur ve artık direksiyon yumuşak olmaz. Hatta daha kötüsü hidrolik sistemi arızası nedeniyle parçalar zarar görebilir sonuç olarak çok daha pahalıya tamir edilir. Bu sebeple aşağıda saydığımız direksiyon yağı eksikliği belirtilerinden bir veya bir kaçı sizin aracınızda da varsa mutlaka bir sorunu çözmelisiniz.
Eksik Direksiyon Hidrolik Yağı Belirtileri
1- Direksiyonu Çevirirken Uğultu Sesi Gelmesi
Aracınızın direksiyonu çevirirken özellikle araba sabit bir yerde dururken uğultu sesi geliyorsa bu yağın eksildiği anlamına gelir. Çünkü direksiyon pompası çok daha fazla basınç uygulamaya başlar. En çok görülen sebeplerinden bir tanesi direksiyonu döndürürken uğultu sesi gelmesi
2- Direksiyonu Çevirirken Titremesi
Aracınızın direksiyonu park halindeyken çevirmeye çalıştığınızda direksiyon titriyorsa pompa eksik yağ nedeniyle zorlanıyor demektir. Pompayı daha fazla zorlamadan hemen direksiyon yağını kontrol etmelisiniz.
3- Direksiyonun Sertleşmesi
Hidrolik yağı haznesinde artık yağ kalmadığı zaman hidrolik olmaktan çıkacaktır. Bu durumda aracınızın direksiyonu çevirmek için kas gücünüzü kullanırsınız. Ancak sistem hidroliğe göre ayarlandığı için bu şekilde kullanmanız bir süre sonra direksiyonun hiç dönmemesine neden olacaktır.
4- Direksiyonun Bir Sertleşip Bir Yumuşaması
Hidrolik yağı eksikliğinin diğer belirtisi ise direksiyonu çevirirken bir sertleşmesi bir yumuşamasıdır. Çünkü eksik yağ yapar ve sistemin ara ara çalışmasına neden olur. Sonuç olarak direksiyonu döndürürken bir sertleşip bir yumuşuyorsa aracınızın hidrolik yağı eksilmiş demektir.
5- Gösterge Panelinde Direksiyon Uyarı Işığının Yanması
Yeni nesil araçlarda direksiyon sistemini kontrol eden bir sensör vardır. Yağ eksildiği zaman bu sensör durumu sürücüye bildirmek için aracınızın gösterge panelinde direksiyon arızası lambasının yanmasını sağlayacaktır.
Kaynak: otobilgisi