EPC Nedir ve EPC Lambası Neden Yanar?

EPC Nedir ve EPC Lambası Neden Yanar? Bu yazıda bir EPC lambasının ne olduğunu ve yandığında ne anlama geldiğini öğreneceksiniz.

EPC Lambası Neden Yanar merak ettiniz mi? Kendi arabanız varsa veya sürücü kurslarına gittiyseniz EPC lambasıyla temas etmiş olabilirsiniz.

Özellikle bir araba kullanıyorsanız, arabanızda bir EPC lambası olmalı ve eğer bu lamba durup dururken yanıyorsa, o zaman kesinlikle gerilebilirsiniz çünkü yanmayan bir lamba yanmaya başladıysa her zaman dikkatli olmanız gerekir.

Bu yazıda bir EPC lambasının ne olduğunu ve yandığında ne anlama geldiğini öğreneceksiniz.

EPC lambası neden yanar
EPC lambası neden yanar

EPC Işığı Nedir?

“EPC” elektronik güç kontrolü, yani güç/enerjinin elektronik kontrolü anlamına gelir. Bu, gaz pedalının, daha doğrusu elektronik gaz pedalının kontrolü anlamına gelir. Birçok araçta elektronik kontrol giderek artıyor ve bu sisteme EPC adı verilir.

EPC lambasını kolayca tanıyabilirsiniz, EPC harfleri yanar. Genellikle lamba yağ lambasının yakınında bulunur ve karanlık bir arka plan üzerinde göze çarptığı için onu gördüğünüzde hemen tanırsınız. Temel olarak, aniden yanan bir lambaya her zaman dikkat etmeli ve bu lambanın neden yandığını açıklığa kavuşturmalısınız.

Elektronik Gaz Pedalı (EPC) Nasıl Çalışır?

Debriyaj pedalı şalteri, sürücüye araç üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için tasarlanmış bir güvenlik cihazıdır. Günlük kullanım nedeniyle, bir süre sonra ciddi şekilde aşınabilir.

Debriyaja basılırsa, kontak açıksa ve motor çalışmıyorsa, bu debriyaj pedalı anahtarının arızalandığını gösterir. Bu durumda debriyaj pedalı anahtarı değiştirilmelidir.

Bir aracın gaz pedalı mekanik veya elektronik olabilir. Eski araçlarda genellikle mekanik olarak çalışır. Pedalın basıncı bir bağlantı üzerinden iletilir.

Elektronik gaz pedalında ise basınç elektronik sinyaller vasıtasıyla iletilir. Bu durumda, iletim bozulduğunda veya sensörler arızalandığında zorluklar ortaya çıkabilir. Elektronik gaz pedalı genellikle çift emniyete alındığından, bir güvenlik riski oluşmadan önce hata tespit edilebilir ve düzeltilebilir.

EPC Lambası Neden Yanar?

EPC Lambası Neden Yanar sorusunun cevabını şimdi verebiliriz. EPC ışığı yanıyorsa, elektronik gaz Pedalında bir sorun veya hata olduğu anlamına gelir. Bu, artık araba kullanamayacağınız veya araçtaki yanlış davranışı fark ettiğiniz anlamına gelmez.

Lamba ideal olarak erken uyarı lambası olarak kullanılmalı ve tehlikeli hale gelmeden önce sizi sorunlara karşı uyarmalıdır.

Lamba sürekli yanıyorsa, lambanın neden yandığını serviste açıklığa kavuşturmalı ve bu sorunu çözmelisiniz. Bir arızanın ne kadar ciddi olduğu, sorunun türüne bağlıdır. Bu nedenle, arabanızdaki bu veya başka bir lamba alarm veriyorsa aracınızı bir servise götürmekten çekinmeyin.

Hatanın aracın sürüş davranışını etkilediği izlenimine sahipseniz, şüpheniz varsa arabayı park etmeli ve hemen bir çekici çağırmalısınız. Aksi takdirde kendinizi tehlikeye atabilir veya bir kaza meydana getirebilirsiniz.

EPC Sistemi Kendi Kendini Onarır mı?

Doğrudan EPC sisteminin kendisini tamir edilebilmesinin bir yolu yoktur, çünkü çoğunlukla hata sadece yazılımla etkilenebilen motor kontrol ünitesinde yatmaktadır.

Yazılım güncellemesi üretici tarafından onaylanır ve doğrudan motor kontrol ünitesine yüklenir. Prensip olarak, bu onarım her zaman bir uzman gerektirir. Sorun çözülmez ise durum daha da kötüleşebilir ve daha sonra güvenlik riski de artar.

Özellikle modern otomobillerde, böyle bir sorunu kendi başınıza düzeltilemezsiniz. Yalnızca güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız kendiniz düzeltmelisiniz.

Aksi takdirde, sorunu çözüme kavuşturmamanız, büyük bir durum güvenlik açığı riski oluşturur. Mekanik problemlerden farklı olarak, arızayı tetiklemek için özel cihazlara da ihtiyacınız vardır ve bu cihazlar sadece servislerde vardır.

EPC lambası, VW, Skoda, Seat ve Audi dahil olmak üzere VW grubundaki araçlarda bulunan gösterge panelindeki Sembol aracılığıyla bir uyarı olarak kullanılır. Peki EPC Lambası Neden Yanar? Çünkü gaz pedalı arızalanmıştır. Lambanın yanma amacıda bu arızayı size bildirmektir.

EPC Işığı Ne Anlama Gelir?

EPC, elektronik güç kontrolünün kısaltmasıdır ve e-gaz olarak da adlandırılan elektronik gaz pedalının kısaltmasıdır. Modern araçlarda bu fonksiyon her zaman vardır, Volkscar grubunda buna EPC denir. Diğer üreticiler için farklı terimler vardır.

EPC, motor ve gaz pedalı arasındaki kablo çekişini değiştirir. Bu nedenle, gaz pedalının konumu artık motorla değil, sensörlerle iletilir.

Sinyal motor kontrol ünitesi tarafından işlenir ve gaz kelebeği de açılır. Sistemde bir arıza varsa, bu durum EPC lambası tarafından sürücüye bildirilir. Genellikle bazı durumlarda sürüş hala mümkündür, ancak sorunun ne olduğuna yine de servis tarafından bakılır.

EPC veya MKL Lambası Arasındaki Fark Nedir?

EPC ışığı sadece kablo ile tahrik sistemi ile ilgili bir sorun olduğunda yanar. Bu, örneğin, fren kontrolünün artık kullanılamadığı veya hız kontrol sisteminin kullanılamadığı durumdur.

Bununla birlikte, egzoz gazı ile ilgili bir sorun varsa, MKL lambası (motor kontrol lambası) ek olarak yanar. EPC lambası ile ilgili olarak VV Grubu’nun araçlarında özel bir özellik vardır, bu dizel araçlarda mevcut değildir. Bu tür arızalarda ön akkor kontrol lambası yanar.

EPC Lambası Genellikle Bu Nedenlerden Dolayı Yanar;

  • Gaz pedalı sensöründe arıza
  • Arızalı debriyaj pedalı anahtarı
  • Arızalı gaz kelebeği aktüatör motoru
  • Arızalı fren lambası anahtarı

Tam Sorun Nasıl Tespit Edilir?

Hatanın kesin nedeni, uyumlu bir OBD-2 teşhis cihazı kullanılarak ancak anlaşılabilir.

Test cihazı teşhis ara yüzüne erişir ve verileri tespit edildiği bilgisayara aktarır. Tüm OBD kontrol ünitesinin taranması gerçekleşir. Hata Kodları daha sonra bir hata metninden alınabilir.

EPC lambası ile ilgili olarak, en yaygın görülen hata kodları P0226, P0571 ve P0703 kodlarıdır. Çoğu zaman p335a hata kodu da ortaya çıkabilir. Bu durumda genelde araçta bir elektrik hatası olduğu anlamına gelir.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu