Fiat Bravo (2008-2013) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Fiat’ın en kaliteli otomobillerinden bir tanesi olmasına rağmen çok fazla tutulmayan Bravo nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Bravo inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

C segmenti kompakt sınıfta Golf ve Astra pazarı büyük oranda domino eden markalardır. Bu pazardaki pastadan sürekli pay almak isteyen Fiat oldukça kaliteli ama bir tarafı hep eksik otomobiller üretmektedir. Daha önce Bravo 1 ile istediği satş rakamlarını yakalayamayan Fiat, 2008 yılında yeni modeli olan Bravo’yu satışa sundu. Ancak yine istediği başarıyı yakalayamayınca 2013 yılında satıştan kaldırmıştır. Zaten sonrasında 500 serisi ile devam etme kararı almış ancak bu modelde de yine istediği rakamları yakalayamamıştır.

Fiat Bravo Nasıl Bir Araba?

C segmenti hatchback bir otomobil olan Bravo 2, çok büyük umutlarla üretilmiştir. İtalya fabrikalarında üretilen Fiat’ın en kaliteli otomobillerinden bir tanesidir. Önden bakıldığı zaman Fiat Punto ile büyük benzerlikler taşımaktadır. Hatta çoğu kişi arabanın punto mu bravo mu olduğunu bile anlayamıyor. Bu da zaten tutulmamasında en büyük etkenlerden bir tanesidir. Bravo’nun tutulmamasında diğer bir etken ise tek kavramalı dualogic şanzıman kullanmasıdır. Yani rakipleri çoktan çift kavramalı şanzımanlara geçerken Bravo hala daha eski sistem ile üretilmiştir. Active, Active Plus, Dynamic, Dynamic Plus, Easy, Emotion, Pop ve Sport Style donanım paketleri vardır. “ABS, ESP, 6 hava yastığı, elektrikli camlar ve aynalar, sunroof, çift yönlü dijital klima, hız sabitleyici ve direksiyondan kumanda” gibi özellikleri bulunmaktadır. Bravo 2’nin motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.4 Benzinli : Çok fazla tutulmayan motordur. Bu motorlarda fabrika çıkışı LPG bile bulunmaktadır. 90 beygir ve 128 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 9, şehir dışında 6 litre yakıt tüketimi verisi vardır. Ancak performans olarak zayıf kalmaktadır.

1.4 T-Jet : Genelde 120 beygir gücündekiler satılmış olsa da 150 beygir gücünde olan versiyonları da vardır. LPG ile uyumlu değildir. Turbo beslemeli bu motor şehir içinde 8.1, şehir dışında 5.2 litre yakıt tüketimi vardır.

1.6 Multijet Dizel : Bravo 2’nin en tutulan motor seçeneğidir. 105 ve 120 beygirlik iki farklı yazılıma sahip olan versiyonları vardır. Bence 120’lik olanını almanızı tavsiye ederim. Gerçekten çok performanslı ve dayanıklı bir motordur. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

Bravo 2’de 6 ileri manuel şanzıman seçeneği de bulunmaktadır.

Fiat Bravo 2 Arka ve Yandan Görünüşü

Fiat Bravo Kullanıcı Yorumu

2012 model bir Bravo sahibiyim ve aracımı severek kullanıyorum. Bendeki 1.6 Mj motor olanı. Bravo 2 gerçekten çok kaliteli bir otomobildir. Fiat, bu arabayı üretirken her şeyin en kalitelisi malzemeleri kullanmıştır. Ön göğüs olsun kapı içleri olsun kaliteli bir malzeme ile kaplanmıştır. Koltuklarında kullanılan sünger kalitesi bile oturduğunuz zaman kendini belli eder. Ön genişliği güzeldir. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir. Bagaj hacmi ise her hatchback otomobilde olduğu gibi biraz dardır. 120 beygirlik motorunun performansı harikadır. Yolda giderken bir anda gaza yüklendiğimde beni koltuğa yapıştırıyor. Yokuş çıkarken bayılma gibi şeyler asla olmuyor. En dik yokuşlarda bile gaza yüklenince vites yükseltebiliyorsunuz. Motoru biraz sesli çalışıyor ama bu multijet motorun huyunda var. Çok defa uzun yola çıktım. Oldukça konforlu ve ekonomik bir yolculuk sunuyor. Çok sıkıştırmadan yolculuk yaparsanız çok az yakıt tüketiyor. Yol tutuşu rakiplerine göre çok iyi diyebilirim. Sert virajlarda bile kendini salmıyor. C segmenti otomobil marka ve modelleri arasında en güçlü frenlere sahip araçlardan bir tanesidir.

Fiat Bravo 2 İçi

Fiat Bravo Alınır Mı?

Evet Bravo 2’de yedek parça ve usta sorunu yaşamazsınız. Zaten motorlar pek çok Fiat aracında kullanılan ortak motordur. Hem kolay bulunur hem de ucuzdur. Kaporta ve plastik aksam parçaları biraz pahalı olsa da bence alınabilir bir otomobil. Piyasada temiz olanlarını bulmak çok zor. Bu sebeple almadan önce iyice göstermenizde fayda var.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu