Fiat Grande Punto Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Fiat Grande Punto ülkemizin en çok satılan otomobil markalarından bir tanesi. Bu makalede nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Grande Punto inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Fiat, Türkiye’de en çok yatırım yapmış markalardan bir tanesidir. Özellikle düşük alt gelir sınıfına sahip kişiler için otomobiller üretmektedir. Punto aslında 1990’lı yıllarda satılmaya başlamış olsa da asıl çıkışını 2005 yılında Grande Punto serisi ile yapmıştır. Tasarımı o kadar çok sevilmiştir ki 2017 yılında satıştan kalkana kadar ufak tefek değişiklikler dışında bir şey yapılmamıştır.
İlginizi çekebilir : “Fiat Punto 2 Nasıl Bir Araba?“
Fiat Grande Punto Nasıl Bir Araba?
Fiat Punto için Linea‘nın hatchback olanı diyebiliriz. B segmenti bir otomobil olarak piyasaya sürülmüştür. Hitap ettiği kesim ise alt gelir grubudur. Uzun zamanlar Türkiye’nin en ucuz otomobilleri arasında yer almıştır. Active, Dynamic, Emotion, Fun, Easy S&S, Lounge S&S, Mair Easy S&S, Mair Lounge S&S, Pop S&S, Popstar S&S ve Urban S&Sdonanım paketleri bulunmaktadır.
“ABS, ESP, 4 hava yastığı, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar, hız sabitleyici, sis farları, city direksiyon, dijital klima, yol bilgisayarı, cam tavan, start-stop ve yokuş kalkış desteği (hill holder) gibi özelliklere sahiptir. Şanzıman olarak 5 ileri dualogic yarı otomatik ve 5-6 ileri manuel vitese sahiptir. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;
1.2 Benzinli : Çok fazla tercih edilen bir motor değildir. Fiat’ın uzun yıllardır Palio ve Albea gibi arabalarda kullandığı motordur. 69 beygir ve 102 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olup LPG ile uyumludur. Şehir içinde 7.2, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.
1.3 Multijet Dizel : 2005 – 2015 yılları arasında üretilen Grande Punto ile birlikte gelmiştir. En çok tutulan motor seçeneğidir. Zaten 1.3 mj motorlar sağlamlığı ile tanınmaktadır. Oldukça performanslı bir motordur. 75 beygir ve 190 Nm tork güç üretmektedir. Biraz sesli çalışmaktadır. Şehir içinde 5.5, şehir dışında 3.5 litre mazot yakmaktadır. Zaten ekonomikliği ile bilinen bir motordur.
1.4 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 77 beygir ve 115 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 7.4, şehir dışında 4.7 litre yakıt tüketmektedir.
Punto’da EVO 1.2, EVO 1.3 Multijet, EVO 1.4, Grande 1.2 S5, Grande 1.3 Multijet ve Grande 1.4 kodlanmış motor tercihleri mevcuttur.
Fiat Grande Punto Arkadan Görünüşü |
Fiat Grande Punto Kullanıcı Yorumu
Tasarımının güzel olması ve uygun fiyatı nedeniyle 2015 model sıfır bir Punto aldım ve hâlâ daha kullanıyorum. Bu arabayı almamdaki sebep arkasında Fiat’ın olmasıydı. Linea ile aynı platformda üretilmiş olması Punto’nun parçasını bol yapıyor.
Neyse biz şimdi arabayı tanımaya başlayalım. Ön göğüs ve kapı içlerinde sert plastik bir malzeme kullanılmıştır. Ancak 3-4 yıldan sonra tıkırtı sesleri gelmeye başlıyor. Çünkü Punto öyle kaliteli bir otomobil değildir. Koltukları rahat olmasına karşılık süngeri çabuk eziliyor. Arka diz mesafesi b segmenti olmasına rağmen gayet geniştir.
Bagaj hacmi çok büyük değildir ama idare eder işte. Bebek arabası rahatlıkla sığabiliyor. 1.3 multijet motorunun performansına diyecek yok. Alt devirlerde biraz baygın oluyor ama turbo devreye girdikten sonra araba şahlanıyor. Sizi koltuğa yapıştırıyor.
Şehir içinde ara hızlanmalar bu baygın olması sorun gibi. Çünkü ışıklarda dururken devrini alana kadar tüm arabalar sizi geçiyor. Sonra zaten siz hepsini geçiyorsunuz.
Çok defa uzun yola çıktım ve bir sorun yaşamadım. Ancak kullanırken virajlarda dikkatli olmanızda fayda var. Arkasını çabuk bırakıyor. 130 km/s hızın üstüne çıktığı zaman yan rüzgarlardan etkileniyor. Ayrıca motor, rüzgar ve yol sesini de içine alıyor. Frenleri gayet güçlüdür ve insana güven veriyor.
Fiat Grande Punto Alınır Mı?
B segmentinde rakipleri olan Ford Fiesta, Honda Jazz, Hyundai Getz ve Volkswagen Polo’dan bakıldığı zaman hiç bir eksiği yoktur. Ancak fiyat olarak onlardan daha uygundur. Bunun sebebi yerli bir model olmasıdır. Yedek parça problemi asla yaşamazsınız.
Türkiye’nin her yerinde hem bol bulunuyor hem de çok ucuz parça fiyatlarına sahip. İkinci eli süper hızlı değil ama elde kalıp satılmayacak otomobillerden değildir. İkinci el alırken temiz bir tanesini bulmaya özen gösterin. Çünkü bir çoğu büyük kazalara karışmış durumda.