Fiat Linea Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Ülkemizin gelmiş geçmiş en çok satılan otomobil marka ve modellerinden bir tanesi olan Fiat Linea nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Linea inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Fiat’ın Türkiye pazarı ağırlıklı olarak ürettiği bir otomobil olan Linea, ilk olarak 2006 yılında İstanbul otomobil fuarında tanıtıldı ve 2007 yılının başlarında satışa sunuldu. 10 yıl boyunca satışta kalan Linea, ülkemizin en çok satılan otomobil modellerinden bir tanesi olmuştur. Daha sonra Egea üretilmesiyle birlikte yerini Egea’ya bırakmıştır. Yani 2017 yılında satıştan kaldırılmıştır.
Fiat Linea Nasıl Bir Araba?
Teknik tablolarda B segmenti bir otomobil olarak geçmesine rağmen çoğu C segmenti otomobilden daha büyük ebatlara sahiptir. Aslında uzun ama dar bir otomobildir. 5 ve 6 ileri manuel şanzımanın yanı sıra 6 ileri dualogic yarı otomatik şanzıman seçenekleri de mevcuttur. Line’a pek çok donanım paketi satılmıştır. Şimdi donanım paketleri ve özelliklerine kısaca göz atalım.
Linea Donanım Paketleri Özellikleri
Active : 2007 – 2014 yılları arasında satılmıştır. ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, analog klima, hidrolik direksiyon, elektrikli camlar ve yol bilgisayarı gibi özellikler bulunmaktadır. Bu pakette aynalar, ön ızgaralar ve kapı açma kolları siyah plastiktir.
Boş paket diye tabir edilen Fiat Linea Active’nin içinden bir görünüm. |
Active Plus : Active donanımına ek olarak direksiyondan kumanda tuşları, gövde rengi ayna ve kapı kolları, siyah renkli iç kapı bantları ve çıtaları. Ayrıca EBD donanımı da gelmiştir.
Actual : En boş donanım paketlerinden bir tanesidir. Active donanım paketiyle aynı özelliklere sahiptir. Ancak gövde rengi tamponlar, kapı açma kolları ve aynalar bulunuyor.
Actual Plus : Actual donanım paketine ek olarak yol bilgisayarı, krom kaplama, alüminyum jantlar ve direksiyondan kumanda bulunmaktadır.
Dynamic : ABS, EBD, ESP , yol bilgisayarı, iki hava yastığı, park sensörü, arka kol dayamada klima ızgarası, yol bilgisayarı sis farları, dört cam otomatiği ve park sensörü gibi özellikler yer almaktadır.
Dynamic Plus : Dynamic paketine ek olarak hız sabitleyici ve elektrikli yan aynalar gibi özellikler eklenmiştir.
Easy : ABS, EBD, yokuş kalkış desteği, sürücü ve yolcu hava yastığı, analog klima, yol bilgisayar, dört cam otomatiği, ısıtmalı aynalar.
Emotion : Altı hava yastığı, yağmur ve far sensörü, dijital klima, krem rengi torpido kaplaması, kadife döşemeler, elektrikli ve kararan dikiz aynası, arka kol dayama, krom çıtalar, Blue-me özelliği, yokuş kalkış desteği ve yol bilgisayar gibi özellikler bulunmaktadır.
Emotion Plus : Emotion paketine ek olarak yol hız sabitleyici ve otomatik vites seçenekleri geliyor.
Lounge : En full aslında full + full denilebilecek bir donanıma sahiptir. 6 hava yastığı, gözlük koyma yeri, navigasyonlu teyp, çift bölgeli dijital klima, yeni kadran, elektrikli ve kararan dikiz aynası, çift renk iç döşemeler, ön ve arka kol dayama, hız sabitleyici, ASR (anti patinaj) ABS, EBD, hill holder (yokuş kalkış desteği) park sensörü, bluetooth, aux, usb çalar, lastik basınç ölçer (TPS) gibi özellikler mevcuttur.
Fiat Linea Lounge İçinden Görünüm. Gerçekten Çok Şık Bir Görünüme Sahip. |
Mood : Makyajlı kasanın en boş paketidir. ABS, iki hava yastığı, ön iki cam otomatiği, gövde rengi kapı kolları ve aynalar, ısıtıcılı sol ayna ve yol bilgisayarı özellikleri vardır.
Pop : Mood donanımına ek olarak sadece direksiyondan kumanda özelliği vardır. Ayrıca Pop paketlerde makyajsız kasa Linea’nın göğsü kullanılmıştır.
Evet buraya kadar Linea’da yer alan donanım paketlerini inceledik. Çok fazla trim seviyesine sahip olduğu için alacağınız linealar arasında büyük donanım farkları olabilir. Şimdi de motor özelliklerine bakalım.
Linea Motor Teknik Özellikleri
1.3 Multijet : Fiat’ın ürettiği en sağlam motorlardan bir tanesidir. Dünyanın en iyi dizel motorları arasında yer alıyor. 1.3 litre hacimli bu dizel motor 90 beygir ve 200 Nm tork güç üretmektedir. En çok tutulan motor seçeneğidir. Yakıt tüketimi şehir içinde 6.5 litre şehir dışında 4 litre yakmaktadır.
1.4 Fire Benzinli : 77 beygir ve 115 Nm tork güç üretmektedir. Kaya gibi sağlam bir benzinli motordur. LPG ile tam uyumludur ve oldukça ekonomiktir. Yakıt tüketimi şehir içinde 8.2, şehir dışında 5.1 litredir.
1.4 T : 2008 – 2011 yılları arasında satılmış Linealarda yer alan 1.4 turbo destekli motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.2 litre yakıt tüketmektedir.
1.6 Multijet : Linea’nın 2007 – 2017 yılları arasında satılan tüm kasalarında yer almış bir motordur. 105 ve 120 beygirlik iki versiyonu vardır. Fiat Bravo 2’de kullanılan motorun aynısıdır. Oldukça performanslı bir motordur. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4.3 litre yakıt tüketmektedir. Linea’yı genelde şirket ve ticari kullanımlar için tercih ettiklerinden çok fazla tutulmamış motor seçeneğidir.
Makyajlı Kasa Fiat Linea |
Fiat Linea Kullanıcı Yorumu
Linea hakkında internette 10 tane yorum okuyun, 8 tanesi kötüler. Ancak o 8 kişinin hiç birisi de daha önce bir linea sahibi olmamıştır. Ben 6 yıldır kullanıyorum bildiğim her şeyini anlatacağım. Linea’nın yukarıda da saydığım gibi parasına göre donanım paketleri vardır. Siz gidip en boş paketini alırsanız tabi kötü araba ile karşılaşırsınız. Linea iç hacim olarak en geniş otomobillerden bir tanesidir. Ön koltuklarını kendime göre ayarladığımda ki benim boyum 1.80 cm arka diz mesafesi hala daha kalıyor. Tamam genişlemesine çok ferah sayılmaz. Ama uzunlamasına gayet güzel bir otomobil. Ben kullandığım süre boyunca bana bir kere bile sorun çıkartmadı. Bagajı neredeyse bir kamyonet kasası kadar büyüktür. Ben köye gittiğimde bir çuval patates, bir çuval soğan ve bavulları yüklüyorum ve hala daha yer kalıyor. 1.3 litrelik motorunun performansı çok güzel. Gaza yüklendiğimde beni koltuğa yapıştırıyor. Ses yalıtımı çok iyi değildir. Motor ve yol sesini içeriye alır. Defalarca kez uzun yola çıktım ve bir kere bile sorun yaşamadım. Hatta bir kaç defa hız denemesi yapıp 200 km/s hıza bile çıktım. Öyle sanıldığı gibi kötü bir otomobil değildir. Altı yerden yüksek olduğu için benim gibi sürekli köye gidenler için bu büyük bir avantaj. Yol tutuşu biraz zayıftır. Özellikle ıslak yollarda virajlara girerken dikkatli olmak gerekiyor. Arkasını savurmaya meyilli. Frenleri güçlüdür, ancak ABS çok çabuk devreye giriyor. Bunun sebebi de kızaklamaya meyilli bir araba olmasıdır. Motor performansıyla ilgili ekleyeceğim bir şey daha var. 1.3 mj motor, turbo devreye girmeden önce çok zayıf. Ancak turbo devreye girdiğinde resmen şahlanıyor.
Fiat Linea Arkadan Görünüşü |
Fiat Linea Alınır Mı?
Evet bu arabaya kötü diyenler Linea hakkında hiçbir şey bilmiyordur. Kolay kolay arıza açmıyor. Ama diyelim ki bir arıza açtı, parçaları hem çok kolay bulunuyor hem de çok ucuz. Yerli otomobil olması sebebiyle ikinci el piyasası da çok güçlü. Satılığa koyduğunuz gün bir sürü kişi arar. İkinci el fiyatları çok pahalı değildir. Piyasası olan bir otomobil için bence çok ideal bir otomobil. Linea alırken alt sınıf bir otomobil aldığınızı unutmayın. Bana göre tam bir orta gelirli vatandaş otomobilidir. Yürütme maliyeti en düşük araçlardan bir tanesi. Almadan önce şirket veya taksi çıkması olup olmadığına muhakkak dikkat edin. Çünkü şirket çalışanları arabaya iyi bakmaz ve tangır tungur kullanır. Bu sebeple sahibinden temiz kullanılmış ve mutlaka geçmişini bildiğiniz bir Linea almaya çalışın.
Kaynak: otobilgisi