Fiat Tempra Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Fiat’ın ülkemizde en çok tutulan modellerinden bir tanesi olan Tempra nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Tempra inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Tofaş ülkemizde kuş serisi üretimi yaparken Fiat, İtalya fabrikasında Tempra, Tipo ve Uno modellerini üretmeye devam ediyordu. Daha sonra bu modellerin üretimlerini Türkiye fabrikasına kaydırmasıyla ülkemizde üretilmeye başlamıştır. Fiat Tempra’da bu modellerden bir tanesi olup, 90’lı yıllarda Fiat’ın en çok satılan modellerinden bir tanesi olmuştur. Tempra, ülkemizde ilk olarak 1991 yılında satılmaya başlamış ve 1999 yılına kadar satılmıştır.

İlginizi çekebilir: ” Fiat Tipo Nasıl Araba?

Fiat Tempra Nasıl Bir Araba?

Tempra 1991 yılıda Türkiye’de üretilmeye başlamıştır. Robotik üretimle ülkemizde ilk üretilmiş otomobil unvanını taşımaktır. İlk olarakSX versiyonu çıkmıştır. Daha sonra SX A ile hidrolik direksiyon ve çelik jant eklenmiştir. 1996 yılında enjeksiyonlu modelleri çıkmaya başladı ve ie SLX versiyonları üretilmeye devam etti. SX Ak ise klimalı olan modelidir. Tempra çok yönlü bir otomobildir.  Fiat bu otomobil için D segmenti olduğunu söylese de aslında boyut olarak c segmentine daha yakın boyutları vardır. Tempra’nın İtalyan üretimlerinde gösterge paneli ibreli iken Türkiye’de dijital gösterge paneliyle satılmıştır. Tempra 5 ileri manuel şanzıman ile satılmıştır. Ayrıca sedan kasasının yanı sıra Station Wagon (SW) kasası da mevcuttur. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

Fiat Tempra Arkadan Görünümü

1.6 Benzinli : 1996 yılına kadar olanları karbüratörlü iken daha sonra tek nokta enjeksiyonlu olmuştur. 90 beygir ve 124 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. En çok tutulan motor 1.6 olanlarıdır.

2.0 i.e Benzinli : 113 beygir ve 156 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olan bu motor şehir içinde 12, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur.

2.0 16V CAT : Çok özel bir motordur. Lancia Delta İntegrale‘nin motor bloğu kullanılmıştır. Zaten fiat bu motorla dünya ralli şampiyonasına katılmıştır. Bu motoru Coupe ve Tempra modellerinde de kullanmıştı. Ülkemize çok az sayıda getirildiği için çok özel bir motordur. 148 beygir güç üretmektedir. Bu motora sahip olan Tempra’da ABS, sürücü hava yastığı, immobilizer, otomatik klima, deri koltuklar, çelik kapı barları, kuvvetlendirilmiş ön şase, ısıtmalı yan aynalar ve maun kaplama direksiyon simidi ile vites topuzu gibi özellikler standart olarak sunulmaktaydı.

Fiat Tempra Dijital Gösterge Paneli

Fiat Tempra Kullanıcı Yorumu

Bu arabadan 90’lı yıllarda sıfır olarak alıp 10 yıl boyunca kullanmıştık. O zamanlar üretilmiş en konforlu otomobillerden bir tanesiydi. Dijital gösterge paneli gece sanki bir uzay aracının içindeymiş gibi his veriyordu. İçi muhteşem genişliktedir. Arka diz mesafesi çok uzundur. Koltuklarında kadife döşeme kullanılmıştır. Bizdeki 1.6 litrelik motora sahipti. Öyle çok güzel bir performansı yoktur ama yine de idare eder. Çok sessiz bir motor olduğu için çalışırken arabanın içine asla ses duyulmazdı. Arka tarafından 3 kişi rahatlıkla yolculuk yapabilir. Ön göğüste kullanılan plastik çatlama yapıyor. Zaten bu Fiat arabalarının ortak özelliklerinden bir tanesi. Yol tutuşu iyidir ve arkasını kolay kolay savurmaz. Bagajı yüksek kapaklı olduğundan çok geniş bir hacme sahiptir. Frenleri gayet güçlüdür. Tempra’nın en kötü yanı altının yere yakın olmasıdır. Engebeli köy yollarında altı sürekli olarak yere değerdi.

Fiat Tempra Alınır Mı?

Bu arabalar gerçekten zamanına göre çok konforlu otomobillerdi. Ancak günümüzde pek anlamayan ustanın elinde hiç olup gittiler. Bugün temiz bir tanesi hala daha alınabilir. Ancak usta usta gezmiş bir tanesi size sürekli olarak elektrik arızası çıkartacaktır. Eğer bir Tempra alacaksanız temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen gösterin. Yedek parça fiyatları ucuzdur ve kolaylıkla bulunabilir. Ayrıca Tempra’nın ikinci el piyasası da gayet hızlıdır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu