Ford Mustang Nasıl Araba? Alınır mı?

Ford Mustang Nasıl Araba noktasındaki merakınızı tahmin ediyoruz. Bu makalede sorunuzun cevabını alıyor olacaksınız. Zaten herşey ortada. Çünkü tüm dünyanın beğenisini kazanan Amerikan efsanesi Ford Mustang, nefes kesen yüksek performansı, akıllı teknolojileri ve üst düzey tasarımı ile Türkiye yollarında endamıyla salınıyor!

Ford Mustang’i Fastback ve Convertible gövde seçeneklerinde 2.3-litre EcoBoost 317 PS ve 5.0-litre V8 421 PS’lik motor seçenekleriyle araç tutkunlarını cezbediyor.

Ford Mustang Nasıl Araba?

Teknoloji alt yapılı oldukça başarılı bir araba. Ford Mustang’in diğer araçlara nazaran alçak ama bi hayli geniş tavanı, dik eğimli ön ve yan camları, üç boyutlu, üç çizgi halindeki stop lambaları,  gövde dizaynı, köpekbalığı burnu şeklindeki tamponu ve ön kısmında bulunan eşsiz Mustang logosu ile kendine özgü geleneksel tasarım tarzını yeni nesilde de sürdürüyor.

Ford Mustang Nasıl Araba?
Ford Mustang Nasıl Araba?

Ford Mustang ’in “Mermi” olarak tanımlanan Convertible gövde seçeneğindeki açılan tavan özelliği ile özgürlüğü hissettirirken, Mustang ’deki Fastback gövde seçeneğiyle ise olağanüstü bir performans yaşatıyor.

Ford Mustang Motor Performansı

Ford Mustang Nasıl Araba derken motor performansından bahsetmemek olmaz tabiki. Barındırdığı 2.3-litre EcoBoost, 5.0-litre Ti-VCT V8 motor seçenekleri ve 6 ileri manuel /otomatik şanzıman alternatifleri ile Ford Mustang ’in sıradan bir spor araç olmadığını gözler önüne seriyor.

Sıralı 4 silindirli 2.3 litrelik EcoBoost motora sahip Mustang, 317 PS güç ve 432 Nm tork üretirken, Mustang V8 ise 421 PS güç ve 530 Nm tork ile müthiş performansa sahip. Ford Mustang 2.3 EcoBoost, 0‘dan 100 km/s hıza 5,8 saniyede ulaşırken, Ford Mustang V8 ise 0-100 km/s hızlanmasını 4 saniyede tamamlayarak Avrupa’nın en hızlı araç listesinde lider.

Mustang ’deki McPherson ön süspansiyon sistemi, gelişmiş Multilink arka aks ile birleşerek birinci sınıf sürüş konforu ve oldukça dinamik yol tutuşuna sahip. 2.3-litre EcoBoost ’un 255/40 R19 ölçüsündeki lastiklerini, 5.0-litre V8’in öndeki 255/40 R19 ve arkadaki 275/40 R19 ölçüsündeki lastiklerini 19 inç alüminyum alaşım jantlarla donatılmış halde.

Ford Mustang İç Tasarım Özellikleri

Yeni nesil Mustang ’in sunduğu konfor ile kendinizi bir adım önde hissediyorsunuz. Geniş ve anlaşılması kolay, ergonomik kokpitinde bulunan 8 inçlik renkli dokunmatik ekranlı SYNC 2 ile elinizi direksiyondan ayırmanıza gerek kalmadan sesli komutlarla müziğinizi ayarlayabilir, navigasyonu yönetebilir ve telefon rehberinizden kişileri seçerek telefon görüşmelerinizi sağlayabilirsiniz.

Deri ile kaplanmış 3 kollu direksiyonun arkasındaki büyük iki daire içinde hız ve devir göstergeleri yer alırken, orta yükseklikteki konsolda, sürücüye yakın konumlandırılan mekanik el freni bulunuyor. Normal, spor, arazi ve kar/ıslak zemin olmak üzere dört farklı sürüş şekline sahip olan Yeni Ford Mustang’i farklı yol koşullarına en uygun tepkiyi verir. Acil Durum Fren Desteği (EBA), Elektronik Denge Kontrolü (ESC), sınırlı kaydırmalı kilitli diferansiyel ve elektronik servo direksiyon ile spor bir araçtan beklenen maksimum kontrol, eşsiz performans ve yüksek güveni sunuyor.

Ford Mustang Fiyat

Ford Mustang Fiyat skalası, araç almayı düşünen kişiler tarafından oldukça merak ediliyor. Mustang spor otomobil dendiği zaman akla ilk gelen otomobillerden biridir. İlk üretildiği kasa hali ile dönemin en dikkat çeken otomobili olurken günümüzde hala bu özgünlükten bir şey kaybetmemiştir.

Diğer spor otomobillere nazaran daha uygun fiyatlı olması bu aracın halkın otomobili olarak anılmasını sağlamıştır. Kendi reklamını kendi yapan Mustang değişen ve gelişen otomobil sektöründe çok sayıda aracın dönem dönem rakibi olmuştur. Ancak hiçbiri günümüze kadar ulaşamamıştır. Mustang ’in günümüze kadar ulaşmış olması ona değer vermemizdeki en büyük gerekçe olabilir.

Amerika’da Michigan’da üretilen Ford Mustang, 10 farklı renk seçeneği ile hizmete sunuluyor. Ford Mustang yaklaşık 130.000 $ başlangıç fiyatıyla pazara çıkıyor. İkinci elinde ise bölgeye ve araç durumuna göre değişiyor. Modeline göre 255 bin Türk lirası ila 5 milyon Türk lirası arasında değişen fiyat aralığına sahip.

Eski Kasa Ford Mustang

Eski kasa Ford Mustang neredeyse her zaman araba tutkunlarının dilinde olan bir örnek Ford Mustang ’dir..  Ford Mustang ilk olarak 1964 Dünya Fuarı’nda Henry Ford II tarafından sunulmuştur. O zamandan beri araba Ford’un en popüler araçlarından biri olarak anılıyor. En saydın modellerden olan eski kasa 1967 Ford Mustang GT‘dir. Çeşitli sürüş koşulları için çok özelliklidir.

Çok özellikli olmasının bir nedeni de Ford Mustang’in bu modelinde kullanılan yeni süspansiyon sistemidir. Ford’un resmi  sitesine göre bu araba daha yumuşak bir sürüş sağlamak için birçok süspansiyon iyileştirmesine sahip. Bu değişiklikler sürtünmeyi azaltmakta ve eski kasa Ford Mustang’in hareketlerine daha düzgün bir süreç ve tutuş sağlamaktadır. Ayrıca bu yeni süspansiyon amortisörlerin yanı sıra daha ağır spor yaylarını da barındırıyor.

Tüm bunlar, bu arabayı sadece hız için bile kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Genel sürüş için konforludur. Hızlı bir arabadan daha fazlası olan eski kasa Ford Mustang çok amaçlı hızlı bir araba modelidir. Eski kasa Ford Mustang, su soğutmalı 390 kübik inç V8 motorla çalışır. Dökme demir blok, otomotiv endüstrisinin en kalitelilerindendir. Bu sportif model 4800 rpm’de üst limit 320 beygir gücü yapıyor. 3.200 rpm’de 578.93 Nm tork mevcut.

Araç tutkunları Mustang’i gerçekten seviyor ve sahip olmak istiyor. Ancak Türkiye’deki ikinci el piyasasının ve klasik araba modellerinin yüksek fiyatlı olması, eski kasa Ford Mustang değerinin çok fazla olmasını sağlıyor. Ford Mustang sevenler için genellikle bu yolculuğun aynı kategorideki diğerlerine oranla sahip olduğu ulaşılabilirlik seviyesinden kaynaklanmaktadır.

Yine, bu çok yönlü olarak bizi karşılayan bir otomobildir. Hızlı ve güçlü,  aynı zamanda yüksek konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Bu cümle her güçlü araba için söylenemez ve genellikle güçlü dediğimiz arabaların bir çoğunun konfor problemi karşımıza çıkar. Belki de Ford Mustang’in uzun ömürlü olmasının sebeplerinden biri oldukça konforlu bir sürüşe sahip olmasıdır. Mustang yıllar içinde büyük ölçüde evrimleşmiş olsa da eski kasa Ford Mustang  hala klasik otomobil severlerin gözdesi.. İnsanlar fastback tasarımının yanı sıra bu sürüşün yaşattığı muazzam güce de hayrandır.

Ford Mustang Mach E

Ford Mustang Mach-E için Avrupa merkezli yapılan planlama gereği iki farklı batarya paketi ve üç farklı güç seçeneği mevcut. Giriş seviyesinde tek elektrik motoru ve arkadan itişli altyapıyla gelen model, 255 beygir ve 290 beygirlik güç değerleriyle kendini sergiliyor. Her iki versiyonda da 415 Nm tork değeri sunan modelin bu versiyonundaki menzil seçenekleri ise 420 ile 540 kilometre aralığında farklılık gösteriyor.

Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach E Performans

Hızlı şarj desteği sayesinde 10 dakikalık şarjla 93 kilometre gidebilecek doluluğuna gelebilecek olan Mach-E’nin yapılan değişimler ile konfor odağında. Süspansiyon, elektrikli direksiyon kutusu gibi sürüş aksamında yapılan hissedilir değişimler, aracı Amerikan versiyonundan ayırarak Avrupalı hale getiriyor.

Ailenin farklı versiyonlara göre 1.993 kilogramdan başlayıp 2.218 kilograma kadar yükselen toplam ağırlık değerine sahip olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

Sürüş konforunun ön plana çıkarıldığı Mach-E’de “Ford Co-Pilot 360” ile sürüş deneyimi de teknolojik destek sağlıyor. Geliştirilmiş Adaptif Hız Kontrol Sistemi, Dur-Kalk fonksiyonu, Şerit Takip SistemiTrafik Levha Tanıma Sistemi gibi teknolojilerin yanı sıra 360 derece kamera, Aktif Park Sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi sürüşü bir üst levele çıkartacak fazlaca özellik bulunuyor.

Ford Mustang Mach E İç Tasarım Özellikleri

Ford’un ilk kez Mach-E ile sunduğu dikey yerleştirilmiş 15.5″ dokunmatik bilgi ve eğlence ekranı, yepyeni SYNC4 bilgi eğlence sistemi ile birlikte kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Bunlara ek olarak ilk defa Mach-E’de sunulacak özelliklerden birisi de tek pedal ile sürüş özelliği.

Bu özellik sayesinde sürücüler, aracın hızlanıp yavaşlamasını tek pedal üzerinden kontrol edebilecek ve özellikle yoğun trafikte sürüş konforunun keyfini çıkarabilecek.

Elektrifikasyon, ürün yelpazesini etkili modellerle genişleten ve değiştiren otomobil üreticileri için artık yeni bir başlangıç noktası haline gelmiş bulunmakta. Bu durum, elektrifikasyon stratejisinde, ilk %100 elektrikli otomobili olan Mustang’ in tanıtımı için tarihinin en tarz isimlerinden birini kullanmayı seçen Ford tarafından da kanıtlanıyor.

Model adı Mustang Mach-E olan bu arabanın, aslında ünlü Amerikan arabasıyla hiçbir ortak noktası bulunmuyor. Yaşanabilirliği, teknolojiyi ve sıfır emisyonu güçlü yönleri yapan bir geçiş arabası demek mümkün. Mustang Mach-E 269 ila 346 hp arasında değişen güçlere sahip çeşitli arkadan çekişli veya dört tekerlekten çekişli motorlarla piyasada bulunuyor.

Ford Mustang Mach-E Boyutları

Focus ve Kuga C2’nin modifiye edilmiş bir versiyonu olan Global Electrified 1 (GE1) platformunda geliştirilen ve Meksika’da üretime geçilen Ford Mustang Mach-E, SUV C segmentine uygun boyutlar gösteriyor. Uzunluğu 4,72 metre, genişlik 1,88 ve yüksekliği 1,60 metre.

Bu arabanın en etkileyici yanı, hemen hemen  3 metre uzunluğa ulaşan dingil mesafesi (tam boyut: 2,97m). Amerikalı üreticinin teknisyenlerinin, arka alanda 3 kişiyi barındırabilen otomobilin iç konfor üzerinde uzun uzadıya çalıştığı açık bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Ayrıca arka koltukları yatırarak minimum 822 ile maksimum 1.689 litre arasında değişen gayet sağlam bir yük kapasitesi sunuyor.

Ford Mustang Mach-E’nin içi, Amerikan otomobilinin önceki geleneksel yakıtlı modellerinden daha farklı. Kaliteli malzemelerin ve iyi yerleştirilmiş kaplamaların kullanımına ek olarak, Ford’un %100 elektrikli otomobilinin gösterge paneli son teknoloji çözümlerle dolu.

Ünlü Amerikan amblemi ile işaretlenmiş çok işlevli direksiyon simidinin arkasında,  sürüş bilgilerini ve detayları gösteren 10,2” dijital gösterge paneli var.

Ancak en çok dikkat çeken şey, konsolun orta kısmında dikey olarak asılı duran bilgi-eğlence sisteminin göz alıcı büyüklükte 15,5 “ekranıdır. Buna ek olarak, şu anda yalnızca OTA güncellemelerine izin veren Mustang Mach-E’de bulunan SYNC4A yazılımı ile çepeçevre edilmiş. Kablosuz Apple CarPlay, AndroidAuto ve diğer birçok işlevin uyumluluğundan da bahsetmeden edemeyeceğim..

Mustang Mach-E Dış Tasarımı

Mustang Mach-E’nin dış tasarımı da önceki modellerden farklı olarak yeni bir stilistik döneme yol açıyor. Bununla birlikte,% 100 elektrikli crossover’a dikkatlice bakıldığında, ünlü Amerikan spor otomobilini hatırlatan bazı stilistik detayları fark etmemek mümkün değil.

Bunlar arasında, ön ızgaranın dahil olduğu agresif ön kısım, otomobilin tüm uzunluğu boyunca uzanan narin hatlar, daha iyi aerodinamik verimlilik için temiz yüzeyler oluşturuyor ve konik tavan dikkat çekiyor. Geçmişin unutulmadığı ise, ünlü üç dikey çizginin öne çıktığı arka lambalarda fark ediliyor.

Ford Mustang Mach-E, iki farklı güç aktarma organı ve farklı güçlerle piyasada yerini alıyor. Giriş seviyesi Mach-E versiyonu, arkada iki farklı güçte düşürülmüş bir elektrik motoruyla çevrelenmiş. 269 ve 290 hp, her ikisi de anlık en üst seviyede 430 Nm tork ile performans sunuyor.

İlki 76 kWh, ikincisi ise 100 kWh pilden güç alıyor. Diğer taraftan, dört tekerlekten çekişli varyant, ön aksa montelenmiş bir elektrik ünitesinin varlığından yararlanıyor. Standart versiyonunda maksimum güç 269 HP iken, genişletilmiş menzilli versiyonunda değer 346 HP’ye kadar artıyor.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu