Fren Hidrolik yağı nedir, ne işe yarar? Değişim yöntemi ve fiyatı!
Fren hidrolik yağı nedir? sorusuna bir sürücü olarak ne cevap verirsiniz. Aslında soru teknik bir soru. Ancak çoğu sürücü bizzat araç kullandığı için azda olsa bilecektir. Bu arada yeni nesil araçlar yeni nesil teknolojilerin otonom sistemlerle donatılmış olsa bazı kalıp değerler, otomobilin temel yapı taşı olma özelliğimi sürdürmeye devam etmektedir.
Fren Hidrolik Yağı Nedir?
Otomobillerin temel taşlarından bahsetttik. Bunların en başlıca olanı da Fren Sistemi. Her ne kadar güvenlik anlamında fren sistemine ek güvenlik önlemleri geliştirip, farklı teknolojilerle frenleme mesafesini düşürme çabaları yapılsa da sistemin temel işleyici klasik frenleme sistemi üzerinden ilerler.
Peki, Fren Hidroliğinin tam olarak görevi nedir, sistemde ne gibi bir görev üstleniyor. Sizler için fren hidroliği konusunda kapsamlı bir rehber hazırladık.
Fren Hidroliğinin görevi nedir, ne işe yarıyor?
Fren hidrolik yağı nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi Fren Hidroliği hakkında konuşabiliriz. Bu tabir halk arasında hidrolik yağı olarak da adlandırılır. Bu sıvı her ne kadar direksiyon sisteminde kullanılsa da hidrolik yağı denilince akıllara ilk olarak fren hidroliği gelmektedir. Fren hidroliği yapısı gereği suya karşı dirençlidir.
Ayrıca donma noktası oldukça düşük olduğu için kolay kolay donmadığı ve özelliğini yitirmediğinden de söz edebiliriz. Paslanmalara karşı da dirençli olan bu sıvı, sistem içinde yer alabilecek korozyona karşı da bir direnç gösterir. Çünkü görevi itibariyle fren sisteminin hemen her yerinde fren hidroliği yer almaktadır.
Fren hidroliği, fren pedalına bastıktan sonra sürücünün pedala uyguladığı basıncı kat ve kat arttırarak fren sistemi boyunca ilerler ve lastiklerde yer alan fren rotorlarına iletir. Bunun sonucunda tekerleklere baskı uygulanarak aracın yavaşlaması sağlanıyor. Bu baskı da fren balatalarının, fren diskleri sıkmasıyla gerçekleşir ve aracımız yavaşlar ya da tamamen durur.
Bu denli önemli bir akışkanın eksikliğini nasıl hissedersiniz? Önce neden eksiliyor onu inceleyelim.
Fren hidroliğinin eksilme nedenleri nelerdir?
Fren hidroliğinin eksilme nedenleri nelerdir? Sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için fren hidrolik seviyesinin üretici firmanın belirlemiş olduğu standartlar kapsamında olması gerekmektedir. Seviye en üstün yukarısında yer alamayacağı gibi, en altın alt kısmına da indirilemez.
Aksi durumda aracı durdurmakla görevli fren sisteminde arıza meydana gelir. Fren hidroliğiniz dayanıklılığı kuvvetli kolay kolay eksilmez, eğer eksiklik varsa aracınızda aşağıdaki durumların bir ya da bir kaçı sizin de başınıza gelmiş demektir.
- Fren sisteminde yer alan ana silindir hidrolik yağı kaçırabilir.
- Fren mekanizması bünyesinde yer alan tahliye ya da çıkış hortumlarında çatlak, kırılma ve aşınma gibi arızalar olabilir.
- Tekerlekte yer alan pistonlardaki bir arıza yüzünden hidroliğinin kaçırabilir.
- Fren balatası tamamen aşınıp, fren diskine temas etmeye başladığında fren hidroliği kaçınır. Eğer frene bastıkça metal kazıma gibi bir ses duyuyorsanız bilin ki balatanın bitmiş, diski kazıyor ve fren hidroliği kaçırıyor.
Özetle Fren hidroliğinin azalması, sistemde kaçak olmasıyla paraleldir. Su gibi buharlaşıp gitmeyeceği için seviye eksikliğini testiniz durumunda ekleme yapın, eğer kısa süre içinde tekrar eksilirse de bu durum sistemdeki bir kaçağın habercisi olarak aklınızda tutun.
Eğer eksilme yoksa bile fren hidroliğini her 4 yıl ya da 100.000 KM’de bir değiştirmeye özen gösterin. Aksi durumda özelliğini kaybedeceği için fren durma mesafenizin uzaması kaçınılmaz olacaktır.
Fren hidrolik yağı fiyatı ne kadar?
Fren hidrolik yağı fiyatı ne kadar? Hidrolik fiyatı seçimini yapacağınız fren hidroliğinin türüne göre değişkenlik gösterecektir. Piyasa üzerinde farklı tür ve özelliklerde birçok fren hidroliği bulunur. Fakat çağımız otomobillerinde bunu iki ayrı türde kategorize edebiliriz. Bunlar,
- DOT 4 Özellikli Fren Hidroliği
- DOT 5 Özellikli Fren Hidroliği
Dot 5 Fren Hidroliği yapı itibariyle silikon bazlı iken, Dot 4 glikoz bazlıdır. Buradaki en büyük değişken, slikonun basıncı daha yüksek seviyelere ulaştırabilmesidir. Çünkü silikon yapı itibariyle suyu emer ve gaz içinde kaynama noktası yüksek olduğu için daha stabil durur. Bu durum da basıncı daha sert bir şekilde aktarmasına neden olacaktır.
4-5 ibarelerinin daha yüksek değerlerini de görebilirsiniz. Burada rakamın artması, hidroliğin kaynama noktasının yükselmesi anlamını taşır. Fakat daha yüksek değerler ağır otomotiv sanayisinde kullanılmaktadır. DOT 5 binek araçlar için ideal olmakla birlikte DOT 4’te tercih edilebilir. Fiyat bazında da 125 TL’den başlayıp 450 ‘ye kadar uzanan değişken değerlerle satışa sunulmaktadır.
Bazı alışveriş sitelerindeki fiyatlar;
En kilit soru, fren hidroliğini aldık. Peki değişimini nasıl yapabiliriz?
Fren hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır?
Fren hidrolik yağı değişimi nasıl yapılır? En baştan söyleyelim ki hidrolik değişimini yapabilmek için biraz el becerisi ve teknik bilgi gerekli. Teknik kısmını bizler buradan sizin için açıklayacağız. El beceriniz varsa rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu nedenle yapılacak işlemleri dikkatlice okuyun. Eğer kendinize güveniyorsanız işleme devam edin, aksi durumda profesyonel bir destek almanız faydanıza olacaktır.
- Fren hidroliğini değiştirmek ve oluşacak hava seviyesini minimize etmek için 4 tekeri de sökmeniz gerekiyor. Yağ tapalarına ulaşıp, hidroliği boşalmanız lastiği sökmeden oldukça zor hatta imkânsız olacaktır.
- Sistemde oluşan havayı almak, fren hidroliğini değiştirmek için burada en dikkat etmeniz gereken kısım fren hidrolik yağı tahliye tapasına erişim sağlayabilmek. Bahsettiğimiz taba rekorlardan oluşuyor ve tekerleklerin iç kısmında yer alıyor. Dışarıdan baktığınızda fiziki olarak görebiliyorsanız rahatlıkla boşaltıp havasını alabilirsiniz –ki birçok araçta bu mümkün değildir.
- Bu yüzden aracı kaldırmak suretiyle hidrolik değişimini yapacağız. Krikonuzu ve 1 adet kriko sehpasını yanınıza alın. Öncelikleri ön tekere verecek aracınızı kaldırın ve kriko sehpasıyla sabitleyin. Arka kısımda da kriko sabit bir şekilde kalacak ve bu şekilde aracın bir yanını kaldırmış olacağız. Bu durum hidroliğin yatık olan alana doğru süzülmesi içinde oldukça önemli. Daha sonra karşımızda duran yağ tahliye tapasını sökerek hidroliği boşaltıyoruz.
- Boşaltma işleminden sonra tekrar doldurmak için kaputu açmanız gerekli. Fren merkezinin hemen üst kısmında yer alan ve genellikle sarı kapaklı bir kutu göreceksiniz. Burada da dikkat etmeniz gereken işlem enjektör kullanımı. Kutudan direkt boşaltmak yerine enjektörle çekip kaba bırakmak sizler için çok daha iyi olacaktır.
- Yeni yağı koyduktan sonra fren havasının alınması gerekiyor. Aksi durumda içerideki hava kabarcıkları fren mesafenizi uzatacağı için risk teşkil edecektir. Hava alabilmek için kendinize birisini temin etmeli ve yalnızca fren pedalına basmasını rica etmelisiniz. Yalnız bu sabit basınç değil, basıp çekme diğer bir tabirle de pompalama şeklinde olmalı. Bu işlem kabarcıkları tahliye tapasına doğru itecek. Siz de alt kısımdan tahliye tapasını açarak hidroliğin gelmesini bekleyeceksiniz. Bir süre kesik kesik gelebilir, bu aradaki havaları işaret eder. Bu neden hidroliğin stabil bir şekilde akmaya başladığını anladığınız anda tapayı kapatın ve hava alma işlemini tamamlayın. Bu işlemi 4 tekere de ayrı ayrı uygulamak zorundasınız.
- Hava alma işlemi tamamlanınca seviye kontrolü gerekli. Çünkü bir kısım hidrolik sistem dışına bırakıldı. Hava olmasa da seviye düşün olacaktır. Bu nedenle hidrolik koyduğunuz kaba enjektör yardımıyla tekrar en üst seviyenin bir tık altına gelecek şekilde ekleme yapın ve işlemi tamamlayın.
Tebrikler! Fren hidroliğinin değişimini başarıyla yaptınız! Fakat, işlem bundan ibaret değil. Teknik olarak adımları düzgün bir şekilde uygulasak da oldukça önemli olan frenleme sisteminde kontrolü hiçbir zaman elden bırakmamanız gerekiyor. Bu nedenle fren hidroliğinin değişiminden soran dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcut.
Fren hidroliğinin değişiminden sonra neler yapılmalıdır?
Fren hidroliğinin değişiminden sonra mutlaka frenleri şişirmelisiniz. Fren şişirme işlemi düşük hızda, pompalama şeklinde gerçekleşecektir. Marşa bastıktan sonra bir eliniz el freninde olsun ve aracınızla düşük hızda seyredir. Eğer fren hidroliğinin değişimi aşamasında bir hata yapmışsanız freniniz tutmayabilir. Bu nedenle de istenmeyen bir durumda el frenini çekmek suretiyle aracınızı durdurabilirsiniz.
Değişim işleminden sonra ilk aşamada frenleriniz yumuşak olacaktır. Sürekli bas – bırak metoduyla pompalama yaparsanız pedala 7 ya da 8. Basışınızdan sonra frenlerinizin normal seviyeye ulaştığını göreceksiniz. Fakat, mevcut performansı geçmiş performansınızla test edin. Çünkü aracınızın durma mesafesi uzamışsa bu durumda bir yerlerde hata yapmışınız demektir. Bu hata da genelde fren havasını düzgün alamama şeklinde olur. Fakat, frenleriniz eskiye göre gayet güzel tepkime veriyorsa operasyonu başarılı bir şekilde tamamladığınız sonucunu çıkartabilirsiniz.
Ayrıca fren hidroliğinin değişim işlemi yapıldıktan sonra 1 hafta süreyle aracınızı gözetim altında tutun. Bu gözetim, seviye kontrolü şeklinde olacaktır. Eğer seviyesi bir hava içinde azalma yapıyorsa, bu durum bir yerlerden kaçak olduğu şeklinde değerlendirilebilir. Seviye sabitse sorun yoktur. Bu kontrolleri 1 hafta süreyle günde 1 kez yapmanız yeterlidir.
Sık Sorulan Sorular
Fren hidroliği, fren pedalına bastıktan sonra sürücünün pedala uyguladığı basıncı kat ve kat arttırarak fren sistemi boyunca ilerler ve lastiklerde yer alan fren rotorlarına iletir. Bunun sonucunda tekerleklere baskı uygulanarak aracın yavaşlaması sağlanıyor.
Fren sisteminde yer alan ana silindir hidrolik yağı kaçırabilir.
Fren mekanizması bünyesinde yer alan tahliye ya da çıkış hortumlarında çatlak, kırılma ve aşınma gibi arızalar olabilir.
n baştan söyleyelim ki hidrolik değişimini yapabilmek için biraz el becerisi ve teknik bilgi gerekli. Teknik kısmını bizler buradan sizin için açıklayacağız. El beceriniz varsa rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu nedenle yapılacak işlemleri dikkatlice okuyun. Eğer kendinize güveniyorsanız işleme devam edin, aksi durumda profesyonel bir destek almanız faydanıza olacaktır.