Gaza Basmanıza Rağmen Araba Neden Hızlanmaz
Gaza basıyorum ama araba hızlanmıyor diyorsanız mutlaka bu yazımızı okuyun. Bu yazıda arabanın hızlanmamasının sebebi nedir? Araba neden hızlanmaz ve çekmez gibi sorulara yanıt arayacağız.
Aracınızın eskisi gibi hızlanmadığını mı düşünüyorsunuz. Bu motor ve bileşenlerinde bir şeylerin yanlış gittiğinin habercisidir. Arabanızın gaz vermenize rağmen hızlanmıyorsa öncelikle aracınızın kapasitesini bilmeniz gerekir. Örneğin 50 beygirlik bir arabadan gaza basınca sizi koltuğa yapıştıracak kadar güç üretmesini bekleyemezsiniz. Ancak daha önce iyi çekerken artık eskisi kadar çekmiyorsa bu bir arızanın sebebidir. Eğer arabanın neden hızlanmadığının sebeplerini bilirseniz sanayide ustalara da boşuna para kaptırmamış olursunuz. Şimdi gelin araba neden hızlanmaz sebeplerine bir bakalım.
Araba Neden Hızlanmaz
Son gaz vermeme rağmen araba hızlanmıyor diyorsanız motorda bir takım arızalar meydana gelmiştir. Öncelikle motorun en verimli şekilde çalışması için doğru hava/yakıt oranı ile ateşlemenin düzgün olması gerekir. Ayrıca motorun çalışması için gerekli sensörlerde bir arıza meydana gelirse yine çalışması bozulacaktır.
1- Ateşleme Sistemi Arızala
rıBenzinli araçlarda yakıt ve hava karışımı tutuşturmak için bobin, buji ve buji kablosu bulunur. Bunlara ateşleme sistemi elemanları adı verilir. Eğer bunlardan birisi bile arıza yaparsa aracınız hızlanmayacaktır. Ayrıca eskiyen bujiler doğru kıvılcım çıkartmadığı için yanma meydana gelmez. Bu sebeple aracınızın buji ve buji kablolarını en fazla 30 bin kilometrede bir değiştirmelisiniz.
2- Kütle Hava Akış Sensörü (MAF) Arızası
Aracın motoruna hava emilen hortumlar üzerinde bulunan hava akış sensörü (debimetre) motor çekilen havanın miktarını ölçer ve bunu ECU’ya bildirir. ECU’da aynı oradan yakıt gönderimini artırır. Eğer MAF sensörü arıza yaparsa motor zengin veya fakir karışımla çalışabilir. Bu durum aracınızın hızlanmamasına yani çekmemesine neden olabilir.
3- Oksijen (Lambda) Sensörü
Oksijen sensörü egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçerek, ECU’nun yakıt dağıtımı ve ateşleme zamanlamasını ayarlamasına yardımcı olur. Eğer oksijen sensörü (O2) arıza yaparsa motorun düzeni bozulur ve hızlanmaz.
4- Gaz Kelebeği Konum Sensörü (TPS) Arızası
Siz gaza bastıkça aynı oradan motor üstünde bulunan gaz kelebeği açılır ve motora hava emilir. Ne kadar çok hava varsa o kadar çok yakıt girer. Sonuç olarak aracınız hızlanmaya başlar. Bu gaz kelebeğinin ne kadar açık olduğunu ölçmek için gaz kelebeği konum sensörü bulunur. Bu sensör arıza yaparsa gaz kelebeğinin açıklığı öğrenilemez. Sonuç olarak aracınızın motorunda az yakıt olabilir.
5- Tıkalı, Kirli veya Eski Hava Filtresi
Aracınızın hava filtresini en fazla 10 bin kilometrede bir değiştirmeniz gerekir. Ancak tozlu ve kirli havalarda kullanılan araçların hava filtreleri çok daha erken kirlenebilir. Eğer hava filtresi tıkalı ise aracınızın motoruna hava emilemez ve motorun çekmemesine neden olur.
6- Triger Kayışının Sente Atlaması
Triger kayışı eksantrik milini döndürür. Bu mile bağlı olan emme ve egzoz subapları sırasıyla açılarak motorun uyum halinde çalışmasına neden olur. Eğer triger sente atlarda subap ayarı bozulur. Sonuç olarak aracınız hızlanmaz.
7- Benzin Pompasının Zayıflaması
Benzin pompasının bir basınç değeri vardır. Ancak elektrikli bir motora bağlı olan pompa zayıfladığı zaman motora ihtiyacı kadar olan yakıt gönderilemez. Sonuç olarak motor fakir karışımla çalışır ve çekmez.
8- Yakıt Filtresinin Tıkanması
Yakıt deposundan, enjektörlere yakıt gönderilmeden önce içindeki tortu ve kirler yakıt filtresinde süzülür. Yakıt filtresi zamanla yakıt içinde bulunan pislikler nedeniyle tıkanır ve motora az yakıt gönderilmesine neden olur.
9- Enjektörlerin Tıkanması
Enjektörlerin ucunda çok küçük delikler vardır. Bir şekilde yakıt filtresini aşan pislikler enjektörleri tıkayabilir. Ayrıca ucuz yakıtlarda enjektörlerin tıkanmasına neden olur. Tıkalı enjektörler arabanın hızlanmamasına neden olur.
Kaynak: otobilgisi