Hava Akış Metresi Nedir? Hava Akış Metresi Arızası
Hava Akış Metresi Nedir? Hava Akış Metresi Arızası Sorularına Cevap Verelim
Hava akış metresi Maf sensörü, hava kütle ölçer ve debimetre olarak da sektörde adı anılan unsur, aracın hava filtresinden yola çıkarak gaz kelebeğinden motora doğru hareket alacak olan havayı etüt ederek elde ettiği neticeleri, motorun beyni olarak da bilinen elektronik kontrol ünitesine ileten önemli bir elemandır.
Bu gönderilimi sağlanan bilgiler burada işlemi yapıldıktan sonra gerekli direktifler yardımı ile motorun çalışması kontrol edilir.
Bu sistem devamlı ve süreğen bir şekilde hava yakıt karışımının verilerini test eder. Bu ölçümleri kendi himayesi altında tutan hava akış metresi, ele aldığı bu değerlerin en iyi, optimum halde olması durumunda motordaki çalışma verim ve performansı yükseğe çeker.
Otomotivde yer alan motor ile doğrudan bir bağlantıya sahip olan hava akış metresi, hava filtresi üzerinden havanın kütle ve sıcaklığını etüt edip inceleme fonksiyonu olan bir aksamdır.
Araç motoru ile doğrudan biri ilişkisi ve görev yapısı olduğu için hava akış metresi, herhangi bir arıza ya da bozukluk yaşaması durumunda aracın motoruna ciddi hasarlar verecektir. Sadece motora hasar vermekle kalmayan hava akış metresi, aracın genel aksam ve yapısına da kayda değer sıkıtılar yaşatacaktır.
Direnç değeri 5 volt olan hava akış metresinin iç mekanizmasında konum alan film direnci ısıtıcının koruması 12 volt dolaylarındadır. Debimetre, Maf sensörü ve en bilindik adı ile hava akış metresi, ana görevlerinin yanı sıra motorun sıcaklığını da test eder ve değerlendirir.
Hava Akış Metresi Arızası
Tüm araçlarda karşılaşılabilecek bir arızadır. Araç yer alan bütün iç ve dış akşamlar gibi hava akış metresi de süreç dahilinde farklı nedenlere dayalı olarak çeşitli türlerde arızalara ve bozulmalara uğrayabilmektedir.
Zaman zaman aldığı darbeler nedeniyle zaman zaman da birbirleri ile bağlantılı halde çalışma gösterdikleri diğer parçaların verdiği hasarlar neticesinde arızalanabilir.
Araçtaki motorun çeşitli sebepler yüzünden dengesiz ve sarsıntılı bir şekilde çalışması, yakıt sarfiyatında gözlemlenen fahiş artış ve bu sorunların da eşlik edebileceği aracın ilk komut verildiğinde yani marşa basıldığında çalışmama durumu gibi sorunlar hava akış metresine dayalı kusurlar olabilir.
Arıza durumunda, motorda ve dolayısı ile tüm araçta ani değişimler göze çarpar. Çeşitli sorunlara sebebiyet veren bu durum birden fazla neden şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ana motor ile birlikte sürekli bir şekilde koordineli halde çalışma gösteren hava akış metresi, arıza gösterdiği andan beri elektronik kontrol ünitesine (ECU) istenilen verileri gönderemez.
Bu durum hava akış metresinin görevleri dahilinde yer alan; havanın kütle ve sıcaklık verilerinin test edilmesi durumunu sekteye uğratacağından motorun genel çalışma performans ve verim değerlerinde gözle görülür düşüşlere sebep verecektir.
Bu olumsuz duruma ek olarak yakıt tüketim sarfiyatı da arıza öncesi duruma göre kayda değer bir şekilde artış gösterecektir.
Hava akış metresi üstünde donanım yapıları dayalı birtakım bozulmalar ortaya çıkabilir. Bu bozulma durumlar direkt bir şekilde motoru ve aracın genel durumunu etki altına alabileceğinden bu hususta dikkatli olunması gerekir.Belirtiler kendini motor ve araç mekanizması üzerinde çeşitli sebepler yoluyla gösterebilir. Bakalım nedir bu belirtiler;
Hava akış metresi bozulma ve arıza belirtileri;
- Otomotivde rölanti anında sürekli bir şekilde devir göstermesi ve dalgalanma olayı gözlenmesi,
- Ana motor üzerinde sarsıntı ve titreşim görülmesi,
- Araç sürüş esnasında arabanın hız alma sorunuyla karşı karşıya gelmesi,
- Elektronik kontrol ünitesinde (ECU) gerekli verilerin doğru ve sağlıklı bir biçimde işlenememesi sonucuna dayalı olarak anormalliklerin tespit edilmesi,
- Yakıt sarfiyatında gözle görülür bir biçimde fazla tüketim olması,
- Araçta boğulma sorununa ek olarak bu durumun zaman içerisinde artış göstermesi,
- Aracı çalıştırmak için ilk marşa basıldığı esnada aracın çalışmakta zorluk çekmesi ya da hiç çalışmaması,
- Otomotivin genel performans değerlerine dayalı olarak aracın çekişinde yavaşlama meydana gelmesi,
- Araç sürüş esnasında, seyir halinde iken yüksek hızda bir anda stop etmesi gibi nedenlerle kendini gösterebilir.
Bu belirtilere ek olarak bazı göstergeler, araçtaki diğer sorunlar ile karıştırılabilmektedir. Bu durumu kendi adımıza tespit etmek ve müdahaleleri doğru bir biçimde yapmak için aracı, bir oto servis muayene bakım merkezine götürerek tahlillerini yaptırmak en doğru seçenek olacaktır.
Arıza Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda saydığımız belirtiler üzerinden ilerleyecek olursak; bu belirtiler araç üzerinde cereyan ettiği ilk andan itibaren muhtemel hava akış metresi arıza ile karşı karşıya kalınma ihtimalini gözden geçirmek gerekir.
Rölanti devirlerindeki durum süreğen bir yapıya gelirse, yakıt sarfiyatında önceki durumlara nazaran belirgin bir artış saptanırsa, aracın sürüş anındaki hızında anormal dalgalanmalar ortaya çıkarsa muhtemel bir arızadan kati suret ile şüphelenilmelidir.
Bu şüphelerin doğruluğunu araştırmak adına hiç vakit kaybetmeden bir an önce gerekli kontrollerin yapılması adına aracı oto servislere götürülmesi gerekir.
Bu muayene ve müdahaleler esnasında hava akış metresindeki pinler kontrol edilir. Bu pinlerdeki kodlar yardımı ile arıza kaynağı tespit edilebilir. Bu tespit yolu sayesinde arıza unsur ve etkenleri kolay bir şekilde kendini gösterebilir.
Örnek olarak gösterilmesi gerekilirse P0100 arıza kodu; genel olarak karşı karşıya gelinebilen hata kodlarından biridir. P0100 kodunun karşılığı, ortaya çıkan devre bozulmalarıdır. Bu kodlar sayesinde hata ve arıza konumu kolay bir şekilde belirlenebilir ve gerekli tamir işlemleri yapılabilir.
Bakım ve Temizlik İşlemleri
Sistem üzerinde kullanım standartlarına dayalı olarak pislik gözükebilir. Yağ birikintisi ile kendi gösteren bu durum, bir an önce temizlenip arındırılmaz ise çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Bu kirler çeşitli kimyasal ürünler aracılığı ile temizlenebilir.
Bir sprey eşliğinde püskürtme yolu ile temizlik işlemi sağlanmalıdır. Bu işlem uygulanırken son derece titiz ve dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde diğer parçalarda donanımsal arızalar meydana gelebilir.
Tamiri
Meydana gelen arızalar akıllara tamir edilme durumunu getirir. Arıza boyut ve etki alanına bakarak tahlil yapılması uygun olsa da genel de uzmanlar tamir seçeneğine pek yakın durmamaktadır. Hava akış metresinin yenilenmesi yolu ile arızanın ortadan kaldırılması tercih edilir.
Hava Akış Metresi Fiyatı 2022
Hava akış metresi fiyatları kullanılan aracın model, marka, kullanım biçimi, teknik detaylar gibi etmenlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de genel olarak 250 ila 2000 TL arasında bir fiyat skalasına sahiptir.