Hyundai i10 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme Kullanıcı Yorumları

Türkiye’nin en çok satılan otomobil markalarından bir tanesi olan Hyundai’nin mini otomobili olan i10 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Hyundai İ10 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Hyundai 2008 yılında İ serisi modellerine geçmişti. İ10 ise A segmentinde küçük otomobili olarak öne çıkıyordu. Gerçekten küçük bir araba olmasına rağmen çok rağbet görmüştür. Hatta bu sınıfta en çok satılan model unvanını bile kazanmıştır. İ10 2022 yılı itibariyle hala daha sıfır olarak satılan bir modeldir.

Hyundai İ10 Nasıl Bir Araba?

A segmenti mini bir otomobil olan İ10 daha çok bayan sürücülere hitap eden bir otomobildir. 5 kapılı hatchback bir otomobil olarak karşımıza çıkan İ10 şehir içinde gerçekten güzel işler çıkartıyor. Elite, Go Special Edition, Star, Team, Style ve Jump donanım paketleri bulunmaktadır. ABS, ESP, sürücü ve yolcu hava yastıkları, dört cam otomatiği, yol bilgisayarı, klima ve elektrikli aynalar gibi özellikleri bulunmaktadır. İlk modelleri Euroncap çarpışma testlerinden 4 yıldız almışken, 2013 yılından sonra üretilenleri 5 yıldız almıştır. İ10’da 5 ileri manuel ve 4 ve 5 ileri otomatik şanzıman seçenekleri bulunmaktadır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

2008 Model Bir Hyundai İ10

1.0 D-CVVT : 2013 yılından itibaren satılmaya başlanan bir motordur. 3 silindirli olan bu motor 65 beygir ve 95 Nm tork güç üretmektedir. En çok tutulan motor seçeneklerinden bir tanesidir. Şehir içinde 7.3, şehir dışında 4.8 litre yakıt tüketmektedir.

1.0 MPI : 2020 yılından itibaren üretilen İ10’larda yer almaya başlamış bir motordur. 67 beygir ve 100 Nm tork güç üretmektedir. Çok sağlam ve uzun ömürlü 3 silindirli bir motordur. Şehir içinde 6.0, şehir dışında 4.3 litre yakıt tüketmektedir. Dünyanın en ekonomik benzinli motorlarından bir tanesidir.

1.1 Benzinli : 2008 ile 2011 yılları arasında üretilenlerde yer almış bir motordur. LPG ile yam uyumlu olup şehir içinde 7.2, şehir dışında 5.1 litre yakıt tüketmektedir. 66 beygir ve 101 Nm tork güç üretmektedir.

İlginizi çekebilir :  ” Hyundai İ20 Troy Nasıl Bir Araba?

1.1 CRDi : Hyundai’nin belki de en iyi yaptığı işlerden bir tanesi sağlam dizel motorlar üretmesidir. İ10’da kullanılan bu 3 silindirli dizel motor 75 beygir ve 153 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5.3, şehir dışında 3.8 litre yakıt tüketmektedir. Oldukça ekonomik ve sağlam bir motordur.

1.2 D-CVVT : 2013-2016 yılları arasında satılmış bir motordur. Daha yüksek performanslı araç isteyenler tarafından tercih edilebilir bir motordur. 87 beygir ve 120 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir.

1.25 MPI : Sadece 2020 yılında satılmış bir motordur. 4 silindirli olan bu motor 84 beygir ve 118 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

1.25 D-CVVT : 2019 yılından itibaren üretilmeye başlamış bir motordur. Çok çok az sayıda satılmıştır. 87 beygir ve 128 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

Hyundai İ10 Kullanıcı Yorumu

Eşim için şehir içinde kullanmak üzere minik bir otomobil ararken Hyundai İ10’da karar kıldık ve aldık. 3 yıldan bu yana kullanıyor ve arada sırada bende test ediyorum. İlk olarak anlatmaya içinden başlayacak olursak ön göğüs ve kapı içlerinde bildiğiniz sert plastik malzeme kullanılmıştır. Biraz daha kaliteli olabilirdi diye düşünüyorum. Ön tarafının genişliği güzeldir ve arka diz mesafesi çok dar. Bir kaç defa arkasına bindim ve ben sığamadım. İnerken ayağım ön koltukla arka koltuk arasına sıkıyor. Yani bir yetişkin bu arabanın arkasında çok sıkışır. Ancak dediğim gibi İ10 bir bayan arabası ve genelde tek başına yolculuk yapacaklar için uygun bir otomobildir. Bagaj hacmi ise oldukça küçüktür. Bir bebek arabasını bile sığdırmakta zorlanıyoruz. Karış hesabı ölçtüğümde bagajı 2 karış geliyor. Oradan düşünü işte.  Bizde 1.0 MPI motor olanından. Öyle çok yüksek bir performans beklemeyin. Özellikle dik yokuşlarda baya bir hantal kalıyor. Ama zaten İ10 performans arabası değil. Şehir içi ara hızlanmalarda falan öyle basınca uçup gidecek bir otomobil değildir. Bir kaç defa otobanda hız denemesi yaptım. Zaten çıkabildiği en yüksek hız 150 – 160 km/s falan. Ama o hızlarda insana hiç güven vermiyor. Hafif olması sebebiyle yan rüzgarlardan çok fazla etkileniyor. Frenleri güçlüdür ve ama sert frenlerde kızaklamaya çok müsaittir. Hele yol birde ıslaksa hemen ABS devreye giriyor.

Hyundai İ10 Alınır Mı?

Evet İ10 öyle çok fazla bir şey sunan otomobil değil. Ancak tam bir şehir içi kullanımlar için arabadır. Kıvrak ve park sorunu olmayan bir arabadır. Kadın sürücüler için çok ideal. Zaten Hyundai’nin parçaları ülkemizde çok uygundur.  İ10’un yedek parçaları da çok pahalı değil ve kolayca bulunabiliyor. İkinci el piyasası da oldukça hızlıdır. Ancak bayanların elinde sürekli sağa sola çarpıldığı için bunların temiz olanını bulmanız bir zor.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. Metin ustaoğlu ulan erkekler hiç mi çarpmıyor hiç mi kaza yapmıyor nedir oğlum bu bayanları bukadar aşağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu