Immobilizer Nedir, ne işe yarar?

Immobilizer nedir, ne işe yarar? Immobilizer, otomobilin sahibinin biz olarak kalabilmesi için otomobil üreticilerinin kurduğu özel bir güvenlik sistemidir. Evet, yanlış okumadınız! Her bir araç, onu kullanan tarafından oldukça kıymetli.

Her birimiz onu hırsızlıktan ve hasardan korumak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Araç kameralarından, direksiyon ve vites kilitlerine kadar, sevdiğiniz aracınızın güvenliğini sağlamak asla göz ardı edilemeyecek unsurların başında yer alır

Immobilizer nedir? Ne işe yarar?
Immobilizer nedir? Ne işe yarar?

Modern araçlarda güvenliğin önemli bir unsuru olan motor immobilizeri, emniyet ve güvenliğin temel bileşenlerinden biridir. İmmobilizer ışığı kelimesi benliğimize öyle bir yer etmiş ki Hangi araçlarda immobilizer var sorusu otomobili alım aşamasında yöneltilen ilk suallerden birisi olmayı başarmış. Peki, nedir bu sistem? Araçlarda tam olarak ne işe yarıyor ve güvenliği nasıl sağlıyor? Önce kelime anlamıyla başlayalım.

Immobilizer ne demek?

Immobilizer ne demek? Sorusuna verilecek en kısa yanıt, “Aracı hareketsiz hale getirmek” olacaktır. Yabancı kökenli bir kelime olan Immobilizer, Türkçe’de bu şekilde yer etmiş. Arabayı neden hareket ettirmiyoruz diye düşünebilirsiniz, bazı durumlarda aracın yerinden oynamaması gerekli. Kelime anlamı itibariyle, otomobil üzerinde tam olarak anlamıyla örtülen bir misyon üstleniyor. Otomobillerde immobilzer sisteminin ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını daha yakından inceleyelim.

Immobilizer ne işe yarar?

Immobilizer ne işe yarar? sorusu aracın, araç sahibinde kalması için kurulan sistemdir yanıtıyla örtüşüyor. Otomobiller, kapının önünde duran kıymetli yapıtlarımız. Koca evin çelik kapısını küçük bir maymuncukla açan insanlar, otomobilin küçük kontağı için sizce ne kadar uğraşırlar. Tahmin edeceğiniz gibi çok zor olmasa gerek.

Immbolizer sistemi, 1944 yılında ortaya çıkmış ve Frank Marugg adındaki bilimci tarafından icat edilmiş bir sistemdir. Bu sistem otomobil üreticileri tarafından araç hırsızlıklarının önüne geçmek amacıyla kullanılmaktadır. Hemen herkes araçların ön camında yanıp sönen küçük kırmızı lambayı görmüştür. 2000 ‘li yıllardan sonra bu özellikli araçlarda caydırıcı olması için kullanılıyordu. O lambanın varlığı, otomobili çalmak isteyen kişi için caydırıcı bir işlem çünkü immobilizer sistemine sahip bir aracı çalmak, diğerine göre oldukça uğraştırıcı.

Günümüzde ise özellikle 2010 yılından sonra yanıp sönen o kırmızı ışığı kaldırdılar. Çünkü bu sistem bütün araçlarda sabit bir şekilde kullanılmaya başlandı. Yapılan bir istatistiğe göre bu sistem çıktıktan çıktıktan sonra otomobil hırsızlık olaylarında %90 oranında bir düşüş yaşanmıştır.

Çipli sistem olarak da adlandırılan bu sistemde günümüzün araba anahtarları, ya da yeni nesil araba kartları ekstra güvenlik unsurlarıyla donatılırlar. İç kısımlarında bir tane sinyal çipleri bulunur. Motoru çalıştırmak istediğiniz zaman çipler otomobilin immobilizer sistemine bir şifre iletir. Anahtar üzerinde bulunan şifreler, immobilizer sistemindeki şifrelerle eşleşirse araç çalışacaktır. Aksi takdirde araç çalışmaz. Oluşan bu tabloyu şifre girmek gibi düşünün. Immobilizer kodları bu nedenle her araçta farklı bir şekilde tasarlanmıştır ve bu bilgi güvenlik nedeniyle aracın hiçbir bölümünde yazmaz.

Kontağı çevirmek için yanlış kod kullanılırsa çoğu sistem alarm verir. Buna ek olarak, bazı dijital oto sistemleri, bir hırsızlık girişiminde bulunulursa bir güvenlik servisine haber verir. Güvenlik şirketi, kullanıcıyı arayacak ve araçta olmadıklarını ve hırsızlık girişiminde bulunulduğunu teyit edecektir.

Bazı şirketler immobilizerlerini sabit kodlu ve değiştirilebilir kodlu iki katmanlı bir güvenlik sistemine yükseltti. İkinci kod transpondere kaydedilir ve arabayı her çalıştırdığınızda değiştirilir. Otomobili çalıştırmaya çalıştığınızda, sistem önce kalıcı kodu kontrol eder, ardından veritabanında kayıtlı olanla karşılaştıran ikinci değişen kodu ister ve ardından aracı çalıştırır. İkinci kod olmadan araba ateşlenmez.

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu