Marş Basıyor Ama Araba Çalışmıyor? Neden Marş Almaz?

Aracınızda kontağı çevirdiğiniz marş motoru çalışmasına rağmen motor çalışmıyorsa bunun sebebi nedir? Araba neden marş almaz. Marş basıyor ama motor çalışmıyor diyorsanız mutlaka yazımızı okumalısınız.

Bir otomobilin motorunun çalışması için pek çok parçanın bir uyum halinde çalışması gerekmektedir. Otomobil sistemleri arasında motor, elektrik, ateşleme ve yakıt sistemleri gelir. Bunların hepsi birbirinden bağımsız ancak uyumlu bir halde çalışmak zorundadır. Ayrıca günümüz araçlarında pek çok sensör mevcuttur. Bunlardan bir tanesi bile arıza yaparsa aracınızın çalışmasını engelleyecektir.

Öncelikle bir otomobilin çalışma prensibine göz atalım. Ondan sonra neden marş almasına rağmen çalışmadığını daha iyi anlarsınız.

Siz aracınızın direksiyonuna oturduğunuz anda kontak anahtarını bir tur çevirirsiniz. Bu sırada akü lambası ve gösterge panelinin diğer ışıkları yanar. Tüm bunlar olurken motor içerisinde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Örneğin yakıt pompasına elektrik gitmiş ve enjektörlere yakıt göndermiştir. Daha sonra marş motorunun ucunda bulunan bendix dişlisi adı verilen dişli volanta doğru uzamıştır. Kontağı bir tur daha çevirdiğinizde arabanız marş yapar. Marş yapmak için kontağı çevirdiğinizde enjektörler yakıt püskürtmeye ve ateşleme sistemi yakıtı tutuşturmak için kıvılcım çıkartmaya başlar. Sonuç olarak motor çalışmaya başlar. Buna arabanın marş alması adı verilir.

Araba Neden Marş Almaz

Bir otomobilin marş basmasına rağmen motorunun çalışmamasının pek çok sebebi vardır. Ancak genel olarak bunlara değinecek olursak. Yani marş almamasının en çok görülen nedenleri şunlardır.

1- Yakıt Sistemiyle İlgili Sorunlar

Yakıt deposundan motora ulaşana kadar pek çok parça vardır. Bunlar yakıt pompası, yakıt hattı, yakıt basınç regülatörü, yakıt filtresi ve enjektörlerdir. Örneğin yakıt pompası arıza yaparsa motora yakıt gönderilemez. Veya enjektörler tıkanır veya arızalanırsa motor yakıt püskürtülemez. Kısaca yakıt sisteminde bir arıza meydana gelirse otomobiliniz marş basacak ama çalışmayacaktır. Çünkü hava/yakıt karışımında mutlaka olması gereken yakıt olmayacaktır.

2- Ateşleme Sistemiyle İlgili Arızalar

Aslında bir otomobilin motorunun marş almamasında en büyük şüpheli ateşleme sistemidir. Şarj dinamosu veya aküden çıkan elektrik önce distribütöre gelir. Burada binlerce volta çıkan enerji kablolar yardımıyla bobinlere oradan da bujilere aktarılır. Bujilerde ateşleme sisteminin en uç kısımlarındandır. Eğer ateşleme sisteminde buji, buji kablosu, distribütör veya bobin arıza yaparsa aracınızda ateşleme olmayacağı için motor marş almayacaktır.

3- Sensör Arızaları

Günümüz otomobillerinde motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir bilgisayar sistemi kullanılır. Bu beyin gibi işlev görev sistem, motorun hayati parçalarında bulunan sensörlerden gelen verileri okuyarak ateşleme, yakıt dağıtımı veya motorun çalışmasını kontrol eder. Örneğin bir krank mili konum sensörü arıza yaparsa aracınızın motoru çalışmayacaktır. Veya MAP ve MAF gibi sensörlerde arızalanırsa aracınız marş alacak ama çalışmayacaktır.

4- Marş Sistemi Arızaları

Otomobiliniz marş sistemi içerisinde marş dinamosu, bendix dişlisi, volan ve marş bobini bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi bile arıza yaparsa aracınız marş alıyor gibi yapacak ama çalışmayacaktır. Ancak marş motoru kömürü biterse hiç marş basmayacaktır. Marş basmasına rağmen aracınız çalışmıyorsa sorun buradan kaynaklanıyor olabilir. Ancak marş sistemi arızalarında genel otomobil hiç marş basmaz ve tık sesi gelir kalır.

5- İmmobilizer ve Kontak Anahtarı Arızaları

Yeni nesil araçlarda motorun çalışması için immobilizer sistemi kullanılmaktadır. Bu bir güvenlik sistemidir. Aracın çalışması için anahtarda daha önceden programlanmış kod ile motor beyninde bulunan kodun uyuşması gerekir. Eğer anahtar pili biter veya immobilizer arıza yaparsa aracınızda marş basar ama çalışmaz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu