Mazda 626 GD (1988-1991) Kullanıcı Yorumları

Japon otomobil üreticisi Mazda‘nın ülkemizde en çok satılan modeli  Mazda 626 GD üzerine konuşacağız.  1988 ile 1991 yılları arasında satılan GD kasa diye tabir edilen 626 modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularını cevaplayacağız. Ayrıca Mazda 626 GD kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Mazda’nın hiç bir modeli ülkemizde öyle çok büyük satış rakamları yakalamamıştır. Ancak 626 serisinin GD kasası hariç 1988 ile 1991 yılları arasında tüm dünya ile birlikte ülkemizde de satılan 626’nın bu kasası gerçekten Türkiye’de çok iyi satış rakamları yakalamıştır.

Hatta yollarda şuan en çok görülen Mazda modellerinden bir tanesidir. 1992 yılında yerini Mazda 626 GR modeline bırakmıştır.

Mazda 626 GD ( 1988 – 1991 ) Nasıl Bir Araba?

D segmenti olan bu arabayı ben 1 yıldan bu yana kullanıyorum. Sedan ve hatchback kasa tipleri vardır. Özellik olarak ” hidrolik direksiyon, klima, elektrikli 4 cam vardır.

Ayrıca elektrikli aynalar, ön ve arka kol dayama, içeriden açılan bagaj ve günümüzde bile çoğu arabada bulunmayan swimming yani orta klima ızgaralarını sağa sola otomatik döndüren sistem bulunmaktadır.

Mazda 626 GD’nin 5 ileri manuel ve 4 ileri tam otomatik şanzımanlı vites seçenekleri vardır. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.6 Benzinli : Karbüratörlü olan bu motor 80 beygir ve 121 Nm tork güç üretmektedir. Kasasına göre biraz hantal kalan bir motordur. Hele birde klima varsa bu motor hacmine sahip aracınız yokuşlarda baya bir bayılabilir. Yakıt tüketimi şehir içinde 10.5, şehir dışında 7 litredir.

2.0 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 90 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 11, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur. Karbüratörlü sisteme sahiptir.

Mazda 626 GD Hatchback

Mazda 626 GD ( 1988 – 1991 ) Kullanıcı Yorumu

Bu arabanın 1991 model 2.0 motorlu olanını 1 yıldan bu yana kullanıyorum. İlk olarak içinden başlayacak olursak, gerçekten çok kaliteli bir yapımı vardır. Zamanının Mercedes lerinde bile olmayan bir iç mekan kalitesine sahiptir.

Ön göğüs, ön kol dayama ve kapı üst kenarlarında yumuşak kaliteli deri benzeri bir kaplama kullanılmıştır. Kapı içlerinde ise kadife döşemeye sahiptir. Ayrıca dört kapının içinde aydınlatma vardır. Ön tarafı olsun, arka tarafı olsun oldukça geniştir.

Ben çoğu d segmenti otomobilde bulamadığım rahatlık ve konforu bu arabada buluyorum. Arka koltukları 3/2 ve 3/1 oranında katlanabiliyor. Ayrıca arka kol dayama bile mevcut. Arka diz mesafesi ise o kadar geniş ki ön koltuğu en arkaya kadar ittirseniz bile baya bir yer kalıyor.

Şimdi biraz da sürüş testinden bahsedelim. Motoru çok sessizdir ve arabanın yalıtımı başarılı olduğundan içeriye sesi çok az alır. Motor performansı öyle aman aman değilse bile idare eder seviyede. Ara hızlanmalarda ve yokuşlarda ivmelenmelerde gayet başarılır.

Frenleri o döneme göre üretilmiş en güçlü arabalardan bir tanesidir. Çoğu 2005-2010 arası üretilen otomobilden bile daha iyi fren sistemi vardır. Altının yere yakın olması ve geniş bir araba olması sebebiyle yol tutuşu gayet üstündür.

30 yaşında olmasına rağmen orta segmentte çoğu 2010 arabaya göre daha başarılı bir yol tutuşu vardır. Hızlanma konusunda ise hiç korku vermiyor. Ben otobanda çok defa 200 km/s hıza çıktım ve bana mısın demedi. Yol tutuşundan hiçbir şey kaybetmiyor ve direksiyonunda hızlandıkça titreme vs. gibi şeyler olmuyor.

Mazda 626 GD İçinden Görüntü

Mazda 626 GD ( 1988 – 1991 ) Alınır Mı?

Bu arabayı almadan önce aklınızdan mutlaka yedek parçalarını bulabilir miyim diye geçiyordur. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın. İnternette her parçası bolca mevcut. Ayrıca büyükşehirlerde yaşıyorsanız Japon-Kore yedek parça dükkanlarından her parçasını temin edebilirsiniz.

Yedek parça fiyatları çok pahalı değil. Örneğin bir Tofaş Şahin’in radyatörü 700 lira iken Mazda 626 GD’nin ki 800 lira. İkinci el piyasası ise kendi alıcı kitlesi var. Piyasasında bir fiyat yazdığınız zaman çabuk satabilirsiniz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu