Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür?

Otomobillerde bulunan arıza lambasının yanmasının sebebi nedir? Arıza lambası neden yanar? Motor arıza ışığı nasıl söndürülür? Bu gibi sorulara yazımızda cevap vereceğiz.

Motor Arıza Lambası neden yanar, nasıl söndürülür. Bu konu hakkında sizlere bilgi veriyor olacağız. Hemen söyleyelim. Eski otomobillerde arıza lambası bulunmaz.

Çünkü her şey fabrikadan çıkarken ayarlanır ve motor ile bileşenlerinde bir arıza meydana geldiği zaman, sürücü otomobilin çalışmasının bozulduğu zaman bir arıza olduğunu anlardı. 90’lı yılların hemen başından itibaren bilgisayar teknolojisi de gelişmeye başladı.

Hemen hemen her hareket eden makinede bilgisayar sisteminden faydalanılıyordu. Otomobillerde de bu sistemden faydalanılmaya başlanmıştı.

1996 yılına gelindiğinde araçlarda halk arasında beyin ya da otomobilin bilgisayarı adı verilen sistemler yer almaya başladı. Bu sisteme motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilmektedir. ECU’nun çalışma prensibi şu şekildedir.

Motor ve hayati parçalarını sürekli olarak kontrol eden sensörler vardır. Bunlardan bir kaçına örnek verecek olursak.

MAF Sensörü : Hava akış metre adı verilebilir. Bu sensörün görevi motora emilen havanın debisini ölçerek ECU’ya bilgi vermektedir. ECU’da alınan verilere göre yakıt miktarını ve ateşleme zamanlamasını kullanır.

Oksijen Sensörü : Motorda yanmış egzoz gazının içinde bir oksijen miktarı olur. O2 sensörü, emme manifoldu üzerindedir. Görevi egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçerek ECU’ya bilgi vermektedir. ECU’da motorun hava/yakıt oranını O2 sensöründen aldığı verilere göre yeniden ayarlar.

Tekerlek Hız Sensörü : Bu sensörün görevi ise adından anlaşılacağı gibi tekerlerin dönüş hızını ölçmektir. Bu sensör sayesinde ABS veya hız sabitleyici gibi donanımlar çalışır.

Bir otomobilde yukarıda saydığımız bu sensörler gibi onlarcası bulunmaktadır. Hepsi ECU’ya bilgi vererek otomobilin en verimli ve performanslı şekilde çalışmasını sağlar.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Bu sensörler bir elektrik akımı yardımıyla ECU’ya bilgi verir. Genelde 1.5 ile 5 volt aralığında bir voltaja sahiptir. Eğer bu voltaj bu değerlerden düşük veya yüksek olursa ECU ilgili parçada bir sorun olduğunu algılar. Bu arızayı sürücüye bildirmek için gösterge panelinde “motor arıza ışığı” yanacaktır.

Motor Arıza Işığı Nasıl Söndürülür?

ECU’nun içinde her sensör ile ilgili P001’den başlayan arıza kodları programlanmıştır. Bu kodlar hangi sensöre aitse o çıkacaktır. Aracınızı bilgisayara bağlamalarının sebebi arıza kodunu öğrenmektir. Böylelikle tamirciniz direk olarak arızanın kaynağını bulacaktır.

Arıza ışığını söndürmenin iki yolu vardır. Bunlardan birincisi hangi arıza kodunu veriyorsa sorunu çözmek ve tamir ettirmektedir. Bu bazen basit bir sensör değişimiyle çözülebilirken bazen çok pahalı olabilmektedir.

İkinci yol ise bilgisayara bağlanıp arıza ışığına sebep olan kodu sildirmektir. Bu aracınızın bilgisayarını kandırmaktır. Çünkü hafızasından silinen kdou arıza olarak yorumlayamaz ve bu durumda motor arıza ışığı yanmaz. Bu yapılırken “yoksay” komutu verilir. Bu durumda silinen kod ECU tarafından görülmez ve sonuç olarak motor arıza lambası yanmaz.

Sürücülerin başvurduğu diğer bir yol ise arıza lambasının ampulünü patlatmak veya sökmektir. Aracınız arıza ışığını yakar ama ışığı gösterecek led veya ampul olmadığı için siz göremeyeceksiniz. Bu işlemi daha çok arabayı satmak isteyenler yapmaktadır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu