Motor Boyama, Komple Motor Boyama Fiyatları 2023

Motor boyama işlemi ve motor boyamanın tüm detaylarını anlatıyoruz

Motor boyama işlemi ve boyama işleminin uygulanması son zamanlarda sıkça araştırılan ve karşılaşılan otomotiv terimlerinden biri haline gelmiştir.

Sürücüler ve araç sahipleri bu uygulamayı; sahip oldukları arabaların kullanım süreçleri içerisinde uğradığı deformasyon sorununa ek olarak, aracın zaman içerisinde muhtemel olarak geçirdiği kazalara karşı kullanır.

Aynı zamanda aracın hem iç aksamına hem de dış aksamındaki deformelerin iç aksama verdiği zararlar ve karşılaşılabilecek potansiyel dezenformasyonlar bütünü gibi unsurlara karşı yapılıp uygulanması adına hayata geçirmek ister. Bu tür istekler ve talepler sonucunda boyama işlemi bir zaruriyet haline gelmiştir.

motor boyama

Motor boyama işlemi, aracın her bakımdan genel ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve olası problemlerin önüne geçmede son derece etkilidir.

Elbette motor boyama işlemi de diğer otomotiv üzerinde yapılacak uygulamalar gibi titiz ve sağlıklı bir çalışma süreci ister.

Araçtaki motoru boyama işlemi hem araç sahibinin kendi inisiyatifi çerçevesinde, hem de araç sahibi tarafından belirlenen bir uzman tarafından boyama uygulaması istenen neticeye kavuşturulabilir.

Motor Boyama İşlemi Neden Uygulanır?

Her araç sahibi için motor boyama işlemi birbirinden farklılık gösterebilir. Kimi araç sahibi, araçtaki motor renginin göze hitap etmesi ve estetik bir yapıya kavuşmasını göz önüne alarak böyle bir işlemi tabii tutar.

Kimi araç sahibi katıldıkları çeşitli etkinlik ve organizasyonlardaki araç, motor yapısını ve istedikleri duruşu göz önünde tutarlar. Bazı araç sahipleri, sahibi olduğu arabayı satma arzusunda ise daha hızlı ve daha kazançlı bir şekilde elden çıkarmak adına bu işlemi uygular.

Kimi araç sahibi ise; arabanın iç aksam sağlığını, motor performans verimini, işleyişini, muhtemel oluşabilecek korozyon sorununu yok edip motordaki metalik paslanmanın önüne geçmeyi ve motor ünitesinin rutin bakımı yapılana kadar servis ömrünü uzatma gayesi ile uygular. 

komple motor boyama
komple motor boyama

Motor boyama işleminin ele alım biçimi hem teknik açıdan hem de araç sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. Araç içerisinde yer alan üniteler, mekanizmalar ve iç aksam parçaları; yapısal dinamik ve çalışma prensiplerine göre farklı çeşitlerde boyama ve vernik atma işlemine tabii tutulmalıdır.

Aksi takdirde monte edilmiş durumda olan motorun, araçtan ayrılmadan boyanma işlemi araçta geri döndürülemez hasarlara sebebiyet verecektir.

Araç sahibinin bu konular özelinde herhangi bir uzman tarafından görüş ve tavsiye almadan yapacağı motor boyama işlemi, planda olmayan maddi kayıplara sebep olabilir.

Motor boyama işlemini araç sahibi kendi yapacaksa da en azından bir uzmandan tavsiye alması motorun sağlığı, ömrü ve performansı açısından kritik bir öneme sahiptir.

Motor Boyama İşleminden Önce Yapılması Gerekenler

Motor boyama işlemi yapılmadan evvel motorun araç içerisinde alınıp, motor elemanlarının çıkarılması gerekmektedir. Bu husus motorun genel performansı açısından çok önemlidir. Aksi takdirde motor boyama işlemi amacı ne olursa olsun istenen etkiyi vermeyecektir.

Boyama uygulamasına geçmeden evvel motorda hali hazırda var olan bütün teknik problemlerin saptaması ve buna yönelik tamiri yapılmalıdır. Bu detay atlandığı durumda motorun normal şartlardaki çalışma durumu ve verimi gözler görülür seviyede düşüş gösterecektir.

Motor yüzeyinde ve iç yapısında birden fazla elektronik aksam olduğundan ötürü, bu parçaların boyanma işleminde etkilenmemesi çok kritiktir. Bu nedenle yapılması gereken ilk adımlardan biri, boyama işlemine tabii tutulmayacak olan deliklerin ve parçaların korunmasını sağlamaktır. Bantlar yardımı ile bu parçaların zarar görmesinin önüne geçilebilir.

Motor boyanmasında ele alınacak malzeme ekipmanları, daha önceden belirlenmiş bir ortamda, kullanım şartları ve durumları esas alınarak, belli koşullarda uygulanmalıdır. Bakımını yapmak istediğiniz motora uygun boya çeşidini ve boyanın kalitesini belirlemek elzem bir durumdur.

motor boyama

Araç sahibinin araçtaki motoru kendi boyaması durumunda; bu işlem için tasarlanmış özel ekipman ve aletlere ulaşımı her zaman kolay olmayabilir, araç sahibinin mali şartlarına uygunluk göstermeyebilir.

Fakat araç otomotiv atölyelerinde bu ekipmanlar ve aletler hazır bulunmaktadır. Bu açıdan araba atölyelerinde motor boyama işlemi daha sağlıklı ve daha istenilen sonuçları ortaya koyacaktır. 

Motor Boyama İşlemi ve Uygulanma Aşamaları

Araç sahibinin isteği göz önünde bulundurularak bir renk tayin etmesi gereklidir. Ancak bu renk tayininde göz önünde bulundurulması gereken önemli hususlar vardır.

Geleneksel olarak kullanılan ve bilinen boyalar, araç sisteminde oldukça kritik bir yere sahip olan motorun boyanma işlemine uygun değildir. Bunun nedeni, motor çalıştıktan sonra belirli bir sıcaklık farkından doğan ısının, boyaya ve dolayısı ile motorun yapısına vereceği zarardır.

Motor yapısına ve çalışma prensibine en uygun boyalar, aracın ilk üretildiği ve montajının yapıldığı esnada uygulanan toz boyama işlemidir. Ancak bu boyama işlemine ulaşım yolu mümkün değildir. Çünkü bu uygulanan sistem ancak aracın üretimi ve montajı yapıldığı fabrikalarda yer almaktadır.

Bu anlatının dışında ulaşılabilir en rahat ve en kullanışlı seçenek; aracınızda ve motorunuzdaki ısı skalasına göre uyum gösterebilecek bir tüp içerisinde satışı yapılan sprey boyalardır. Bu boyama ekipmanı çeşitli otomotiv mağaza marketlerinde bulunabilir.

Araç sahipleri bu ürünleri marketlerden kolay bir şekilde istedikleri boya çeşitlerini temin edebilir. Bu boyalar, yüksek sıcaklık ve ısılara karşı mukavemet göstererek motor silindir kapağını da etkin bir şekilde korur.

Bu sektörde kendine yer edinemeyen ve pek fazla bilindik marka ve isimlere sahip olmayan boyalar yerine, bu alanda kompozit özellik yapılarına da sahip olan, mukavemet özellikli yüksek boya ekipmanları imal eden yetkin markaları seçmeleri tavsiye edilir.

Motor boyama işleminde ele alınan boyanın sahip olması gereken özellikler; sıcaklık farkından doğan ısıya karşı dayanıklı olması, boyanın yanı sıra üretimi yapılan vernik ve astar yapılarının boyama yüzeyine ve aksama uyum göstermesidir.

Ayrıca aracın kullanım sürecine ve durumuna bağlı olarak değişiklik yaşayabileceği tuzların, yağ çeşitlerinin vereceği muhtemel deformasyonlara zorlanmadan karşılık verip absorbe etmesi ve gerek motor yapısını koruma anlamında gerekse de dış görünüş estetik duruşu adına bazı temel özelliklere sahip olmalıdır.

Motor boyama işlemi için ele alınan boya çeşitleri; polimer yapıya sahiptir ve ana malzeme olarak epoksi reçine ve silikon yapılıdır. Günümüzde üretimi yapılan birtakım modern boya kaplamaları bin dereceyi aşan ısı dayanımını sağlayan seramik bazlı maddeleri kapsar.

Boyama işlemine geçilmeden evvel motoru monte edildiği yerden çıkartıp, motor haznesinden ayırmamız gerekir. Boyama işleminin uygulanacağı yüzey ve parçalar, pislikten ve yağdan, kumlama tekniği ile temizlenip arındırılmalıdır.

Temizleme ve hazırlık aşamasında zımpara yapmak da sağlıklı sonuçlar verecektir. Bu aşama yerine getirilmediği durumda boya ekipmanları, boyama işleminin uygulandığı yerlerde tutunamaz ve istenen sağlıklı sonucu veremez.

Motor yüzeyinde deformasyona bağlı aşınmalar var ise işleme macun uygulaması da işleme dahil olmalıdır. Otomotiv sektörüne özgü yerlerde satışı yapılan bu macunlar, bu alana yönelik özel karışımlar ile elde edilir.

Dislokasyonların bulunduğu yerlere, yapılış biçimi aşamalarına göre titizlikle uygulanmalıdır. Bu koşul yerine getirildikten sonra astar işlemi yapılmalıdır.

Motor boyama işlemleri sırası ile;

  • Boyayı bir sprey tüpü içerisinde homojen yapıya kavuşabilmesi adına karıştırma ve yoğunluğunun azaltılma işleminin yapılması,
  • Elde edilen karışımın motora uygulanması amacı ile püskürtme yöntemi ile nakledilmesi,
  • Uygulanan katmanın kuruyana kadar beklenmesi,
  • Diğer tabakaların da aynı işlemden geçmesi sureti ile işlemin yapılması,
  • Son olarak da motorun son halini alması için kurumaya bırakılması.

Yirmi ila otuz santim aralıklarla püskürtme işleminin uygulanması istenen sonucu başarıyla gerçekleştirecektir.

Valf Kapağının Boyama İşlemi;

Boyama işlemine başlanılmadan evvel valf kapağı yerinden sökülmelidir. Bujiye bağlı parçalar sökülüp, perçin halde duran parçaları yerinden çıkarılır. Bu hazırlık aşamalarından sonra boyanın istenmeyen yüzeylere temas etmemesi için motorun üzeri kaplama sarılır.

Yağdan ve kirlerden arındırmak için daha önceden özel olarak hazırlanmış olan bileşim ile temizlenir. Yaklaşık 20 dakikalık arayla epoksi astar maddesi ile kaplama işlemi yapılır.

Uygulanan astar işleminin kuru hale gelmesi beklenir ve 15 dakikalık zaman dilimi içerisinde beş kat boya uygulama işlemi tamamlanır.

komple motor boyama fiyatları
komple motor boyama fiyatları

İşlemleri yerine getirdikten sonra macun bloğu tekrardan yerine konulur ve monte edilir.

Motor kapağının boyama işlemlerine gelindiği zaman, kapak özenle yıkanmalıdır. Kullanıma elverişli bantlar yardımı ile üstü kapatılır. Bu işlemler esnasında plastik kapağın kuru olduğuna emin olunmak zorundadır.

Boyama işlemlerinin uygulanmadığı bölgeler maske kaplamasıyla kaplanır. Yağ çözücü ürünler ile temizleme işlemi yapılır. Özel olarak üretilen astar malzemesi ile üzeri kaplanır ve uygulanan boyanın kuru hal alması beklenir. Son halini almış plastik kapağa vernik atım işlemi yapılır.

Motor Boyama İşlemi Fiyatları

Motor boyama işleminin 500 ila 1500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat aralığının meydana gelmesindeki ana sebep, kullanılan boya malzeme ve ekipmanlarının kalitesidir. Yüksek kalite ve performans sağlayan ürün tercih edildikçe motor boyama işleminin maliyeti artış gösterecektir.

Motor Bloğu Boyama

Motor bloğu, araba motorunun ana merkezinde görülen bir aksamdır. Bu nedendir ki motor bloğu, diğer aksamlara nazaran daha fazla aşınma ve zarar görme durumuna yakındır.

Bu aşınma ve zarar görme durumu yüzünden motorda ciddi seviyelerde performans düşüklüğü gözlenir. Motordaki en ağır parçalardan biri olan motor bloğu; arabanın ön taraflarında yer alır. 

Motor bloğu boyama
Motor bloğu boyama

Motor bloğu boyama işlemi; araçtaki motorun gösterdiği performans ve verimi üst seviyelere çıkartmak için uygulanan işlemler bütünüdür.

Motor boyama işlemi; sağlıklı bir ortamda ve kontrollü bir şekilde yapıldığı takdirde son derece basit bir işlemdir. Her araç sahibi bu işlemi kendi başına, herhangi bir sorun yaşamadan yapabilir. Motor boyama işlemi, araç sürücüsünün boyama işleminde hedeflediği ve istediği sonuçlara hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur.

Motor Bloğu İçin Boya Seçimi

Motor bloğu için boya seçimi, son derece önemli bir adımdır. Kullanılacak boyanın motorda meydana gelen basınç ve sıcaklık farkından ötürü oluşabilecek ısıya dayanıklı olması gereklidir.

Motor bloğuna uygun boya seçimi, araçtaki verimi ve kalite performans değerlerini üst noktalara taşıyacaktır. Genel olarak boya kullanımı açısından siyah ve gri renk en çok tercih edilen renkler arasındadır.

Araç motor boyama
Araç motor boyama

Blok temizleme aşaması yapıldıktan sonra motor bloğu zımparalama yöntemi ile pürüzsüz hale getirilir. Yağ çözücü yardımı ile kirden ve pisliklerden arındırılır. Bu işlemlerin ardından motor bloğu güzelce yıkanmalıdır.

Motor bloğu kuruduktan sonra temizlenen yere astar boya uygulanır. Uygulanan astar boya, motor blok üzerinde güzelce konum alıp tamamen yapışması beklenir.

Bu işlemlerin ardından motor bloğuna daha canlı bir görünüm katmak adına vernik atma uygulanması yapılır. Vernik atma işlemi sayesinde motor bloğu eskisinden daha canlı ve sağlıklı bir görünüşe sahip olacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu