Motor Neden Hararet Yapar? Hararet Yapmasının Sebebi
Aşırı ısınma olarak bilinen motorun hararet yapması neden olur. Motor neden hararet yapar? Motorun hararet yapmasının sebebi nedir? Araba motoru neden aşırı ısınır?
Bir otomobilin motorunda sürekli olarak yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan sıcaklık motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Soğutma sistemi pek çok parçadan meydana gelmektedir. Bunlardan herhangi birisi bile yaparsa motor aşırı ısınır ve hararet yapmasına neden olur. Bir arabanın motorunun hararet yaptığını anlamanın pek çok belirtisi vardır. Bunları kısaca sayacak olursa
- Hararet ibresinin 100 derece ve üstüne çıkması
- Motorun su kaynatması
- Motordan duman çıkması
- Motorun sesli çalışmaya başlaması
- Üst kapak contasının yanması
- Motordan yanık kokusu gelmesi
Gibi belirtiler verecektir. Bir otomobilin motoru hararet yapıyorsa çok ucuz maliyetle aşılabilirken motorun değişmesine kadar gidecek derecede maliyetli şeylerde başınıza gelebilir. Şimdi gelin araba motoru neden hararet yapar göz atalım.
Araba Motoru Neden Hararet Yapar?
Motorun aşırı derecede ısınmasının sebebini pek çok sürücü merak etmektedir. Bazıları araçlarının hararet sebebi bulamazlar. Bizde şimdi tüm sebepleri sırasıyla yazalım.
1- Hortumlarda Sızıntı Olması
Radyatör hortumlarından birisinde sızıntı olması aracınızın soğutma sisteminde antifriz eksilmesine neden olabilir. Ayrıca sızıntıyı erken fark etmezseniz daha büyür ve bir anda motor içerisindeki suyun tamamen boşalmasına neden olacaktır. Bu da aracının motorunun anında hararet yapmasına neden olur?
2- Radyatörün Tıkalı veya Çatlak Olması
Radyatör motorun soğutulmasında en önemli rolü oynayan parçadır. Sürücüler yaz aylarında radyatöre bildiğimiz şebeke suyu koyarlar. Çeşme suyunda bulunan kireç radyatör içerisinde tıkanmaya yol açabilir. Ayrıca zamanla radyatör borularının paslanmasına neden olur. Tüm bunların hepsi radyatörün tıkanmasına neden olabilir. Diğer bir husus ise radyatörde bir sebepten dolayı çatlak olmasıdır. Su dışarı akar ve hararet yapmasına neden olabilir.
3- Fan Motoru Arızaları ve Fanın Yetersiz Kalması
Aracınızın radyatöründe oluşan sıcaklığı oradan uzaklaştırmakla görevli olan radyatör fanı, elektrikli bir motora bağlıdır. Eğer motor bozulur veya motora gelen kablolarda bir kopma, kısa devre veya açıklık olursa çalışmayabilir. Fan devreye girmezse aracınızın motoru hararet yapar.
Fan ile ilgili bir diğer sebep ise fan pervanelerinin yetersiz kalmasıdır. Bazı sürücüler uydurma pervane takıyor. Örneğin aracınızın orjinalinde 5 kanat fan varsa siz 3 kanat takarsanız yetersiz kalır. Bu durum aracınızın hararet yapmasına neden olur.
4- Fan Müşürünün Arıza Yapması
Fan müşürü, aracınızın fan motorunu devreye sokmak için radyatör içerisindeki su sıcaklığını ölçen bir çeşit termostattır. Ancak arıza yaptığı zaman suyun sıcaklığını ölçemediğinden fan devreye giremeyebilir. Sonuç olarak aracınız hararet yapacaktır.
5- Termostat Arızası
Aracınızda termostat adı verilen bir parça bulunmaktadır. Motor içerisinde bulunan su ortalama 90 dereceye ulaştığında bu termostat açılır ve sıcak suyun soğutulmak üzere radyatöre gönderilmesini sağlar. Termostat motorun normal çalışma sıcaklığında çalışması için en önemli parçadır. Özellikle kapalı konumda kalırsa motor içerisinde ısınan su, radyatöre gönderilemez. Bir noktadan sonra aracınız hararet yapar.
6- Devirdaim Pompası Arızası
Devirdaim pompası motor ve radyatör arasındaki suyun sirkülasyon yapmasını sağlar. Suyu sürekli olarak hareket ettiren bir parçadır. Gücünü triger kayışından alır ve motor çalıştığı sürece sürekli çalışır. İçerisinde bir küçük su türbini ve bilye vardır. Devirdaim pompasının bilyası dağıldığı zaman suyu basamaz. Sonuç olarak aracınız anında hararet yapacaktır.
7- Motor Yağı Seviyesinin Azalması
Aracınızın motorunda bulunan yağın görevini herkes parçaları yağmak olduğunu zanneder. Ancak bir diğer önemli görevi ise yağlarken ısınan parçaların soğutulmasını da sağlamaktır. Eğer motor yağ seviyesi düşük olursa sürekli hareket eden parçalar yağlanamaz sürtünme nedeniyle oluşan sıcaklık motorun hararet yapmasına neden olur.
8- Kalorifer Peteği veya Hortumlarının Sızdırması
Aracınızın kalorifer peteği aracınızın içini ısıtmak için sıcaklığı motor suyundan alır. Eğer petekte veya gelen hortumlarda bir çatlak nedeniyle sızıntı olursa aracınızın radyatör suyu eksilecektir. Sonuç olarak motorun hararet yapmasına neden olacaktır.
9- Üst Kapak (Silindir Kapak) Contasının Yanık Olması
Motor silindir kapağı ile motor bloğu arasında sızdırmazlık sağlayan bir conta vardır. Üst kapak contasının görevi motor soğutma suyunun yanma odasına girmesini engellemektir. Ayrıca motor yağının su ile karışmasını da engeller. Eğer bu conta yanarsa ve sızıntıya neden olursa su yanma odasına girer. Radyatör bu kadar ısınan suyu soğutmakta yetersiz kalır ve hararet yapar.
10- Silindir Kapağında Çatlak Olması
Silindir kapağının içinde su kanalları vardır. Eğer darbe veya başka sebeplerde kapak çatlarsa aracınızda hararet yapma görülecektir.
11- Motor Bloğunda Çatlak
Tıpkı kapak gibi motor bloğunda da küçük su kanalları vardır. Yine blokta çatlak varsa su yanma odasına girebilir. Ayrıca kartere su dolar. Sonuç olarak aracınızın hararet yapmasına neden olur.
12- Hareret Müşürünün Bozulması
Motor içerisindeki suyun sıcaklığını ölçüp, gösterge panelindeki hararet ibresini oynatan sensöre, hararet müşürü adı verilir. Bu müşür arıza yaptığı zaman aracınızda hararet olmasa bile siz ibrenin yükseleceğinden hararet yapıyormuş gibi zannedebilirsiniz.
13- Arabanın Yüksek veya Düşük Devirde Kullanılması
Aracınızı sürekli olarak 2.500 ile 3.000 devir arasında kullanmanız gerekmektedir. Motoru bağırtarak kullanmanın hararet yaptığını herkes bilir. Ancak olması gerekenden daha düşük devirde kullanmakta aracınızın hararet yapmasına neden olur.
14- Sıcak Havada Uzun Süreli Yokuş Çıkmak
Bugün en hafif otomobilin ağırlığı bile 1 ton civarında gelmektedir. Aracınızla yüklü iken uzun süre yokuş çıkarsanız motor aşırı zorlanır. Sonrasında hararet yapması kaçınılmaz olacaktır.
Motor Hararet Yaparsa Ne Olur?
Arabanızın hararet yaptığını fark ederseniz aracınızı hemen güvenli bir yere çekip motorun soğumasını bekleyin ve bir daha çalıştırmayın. Aracınız hararet yaptığında önce conta yakacaktır. Bu şekilde kullanmaya devam ederseniz motor parçaları aşırı ısınacak ve motor yağı özelliğini kaybedecektir. Sonrasında aracınızın motor ölecektir. Bunun çok daha kötüsü oluşan sıcaklık nedeniyle aracınızın motor bölmesinde yangın bile çıkabilir.
Kaynak: otobilgisi