Opel Vectra B Kasa (1995-2002) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Bir dönem ülkemizin en çok satılan D segmenti otomobil modellerinden bir tanesi olan Opel Vectra b kasa nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Vectra B inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

 

Türkiye’de Passat’tan önce en çok satılan D segmenti otomobil Vectra A kasaydı. O kadar başarılı ve Türk halkı tarafından sevilmişti ki çoğu c segmenti otomobilden daha çok satılıyordu. Opel zaten tasarım olarak önde bir markadır. Vectra B kasa 1995 yılının son aylarında ortaya çıktığında tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Güzel satış rakamları yakalamış ve 2002 yılına kadar üretilip satılmıştır. Bu tarihten sonra yerini Vectra c kasaya bırakmış bu kasada başarılı olamamıştır. Zaten daha sonra İnsignia modeli ile yoluna devam etmiştir.

 

İlginizi çekebilir :  ” Opel Omega Nasıl Araba

Opel Vectra B (1996-2002) Nasıl Bir Araba?

Her ne kadar 1995 yılında üretilmeye başlamış olsa da ülkemizde satışı 1996 yılında başlamıştır. Tasarım olarak çağının çok ötesinde bir arabadır. O zamanlar yolda Vectra görenler öf ne araba diye iç geçiriyorlardı. Bende gençliğimde hayrandım ancak çok daha sonraları alma fırsatım oldu. Genelde sedan kasa olarak üretilmiş olsa da çok az sayıda station wagon kasa tipi de bulunmaktadır. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzımanı vites seçenekleri vardır. 100. Yıl, CD, CDX, Elegance, GLS ve GT donanım paketleri vardır. CD ve Elegance en çok tutulan paketleridir. “ABS, sürücü ve yolcu hava yastıkları, dijital klima, hız sabitleme, ön ve arka kol dayama, elektrikli dört cam ve elektrikli aynalar” gibi pek çok özelliğe sahiptir. Vectra B motor teknik özellikleri ise şu şekilde

1.6 Benzinli : Opel’in genelde Astra’da kullandığı ancak Vectra’nın kasası ağır olduğu için biraz hantal kalmaktadır. 100 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. LPg ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 10, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketimi vardır. Performans olsun istiyorsanız tavsiye etmem. 

1.8 Benzinli : Çok fazla satılmamış motordur. Genelde Vectra A kasada kullanılmıştır. 115 beygir ve 170 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 10.6, şehir dışında 5.8 litre yakıt tüketmektedir. 

2.0 Benzinli : Muhteşem performanslı bir motordur. Eğer bir Vectra B kasa alacaksanız bu motora sahip olan bir tanesini almanızı öneririm. 136 beygir ve 188 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Yakıt tüketimi çok ekonomik değildir. Şehir içinde 12.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. 

2.0 DTI : Tek dizel motor seçeneğidir. Eski kara dizellerin turbo ile desteklenmiş halidir. Kara duman atmasıyla meşhurdur. 100 beygir ve 230 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 7.8, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir. 

2.2 Benzinli : En az tutulan motor seçeneğidir. 4 silindirli olan bu motor 147 beygir ve 203 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 13.3, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. 

2.5 V6 : Evet altı silindirli olan bu motor bir kesim tarafından çok sevilmiştir. Muhteşem bir performansı vardır. 170 beygir ve 250 Nm tork güç üretmektedir. Prins LPG kiti ile uyumludur. Şehir içinde 15, şehir dışında 8 litre yakıt tüketimi vardır. 

Opel Vectra B (1996-2002) Kullanıcı Yorumu

Bu arabanın tasarımı ben gençken çok hoşuma giderdi ve bir gün mutlaka bir tanesini alacağım diye kendi kendime söz vermiştim. Sonunda 2001 model bir tanesini alma fırsatım oldu ve 3 yıldır kullanıyorum.  Öncelikle içinden başlayacak olursak ön tarafının genişliği çok güzeldir. Arka diz mesafesi de yeterli uzunluktadır. Ancak eni çok geniş değildir. Arka koltuğa 3 kişi oturunca biraz sıkışık oluyor. Koltuklarında kaliteli sünger malzeme kullanılmıştır. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde kaliteli yumuşak deri benzeri bir kaplama vardır. Kaportası çok sağlamdır ve öyle kolay kolay çürüme olmaz. Ayrıca içine oturduğunuzda verdiği güven hissi de üst düzeydir. Bugün parasına göre alınacak en iyi D segmenti otomobillerden bir tanesidir. Motor performansı 2.0 için harikadır. Oldukça sessiz çalışan bir motoru var. Rölantide çalışırken devir saati oynamasa motorun çalışmadığını zannedersiniz. Şehir içinde ara hızlanmalarda güzel ivmelenir. Bir yokuşta durup kalkarken gaza yüklendiğinizde gitmem demez. Motorunda hafiften kronik olarak yağ yakma vardır ama bu tüm arabalarda mevcut olan bir şey. Uzun yolda uçak gibi konfor verir. Çok defa şehirler arası yola gittim arabada bulunan herkes rahat yolculuk yaptığını söylediler. Kliması çok güçlüdür ve kavurucu yaz sıcaklarında bile arabanın içini buz gibi yapar. Otobanda bazen hız denemesi yaptığımda 220 km/s hıza hiç zorlanmadan çıktığına çok defa şahit oldum. Yol tutuşu güzeldir. Zaten ağır kasası ve rüzgara karşı güzel bir aerodinamik yapısı olduğundan yola güzel oturuyor. Frenleri çok güçlüdür ve kısa mesafe içerisinde arabayı durdurabilir. İçine oturduğunuzda verdiği güven hissi muhteşem, hani tok kapı sesi derler ya Opel Vectra B kasada bu durum var.

Opel Vectra B (1996-2002) Alınır Mı?

Öncelikle yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız, evet parça sıkıntısı hiç bir şekilde yok ve kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca parça fiyatları pahalı değildir. İkinci el piyasası çok hızlı olmasa da öyle elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir. Bu arabayı almadan önce temiz bir tanesini araştırmanızı öneririm. Çünkü ustalar tarafından hemen hepsi çok kurcalandılar. Bu da arabanın sürekli arıza vermesine neden oluyor. Aslında Vectra B sorun bir araba değil ama bizim ustalar bu arabaları bozdular.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu