Radyatör Nedir ve Nasıl Çalışır? Tıkalı Radyatör Belirtileri ve Temizliği
Otomobillerde soğutma sisteminin en önemli parçası radyatördür. Peki ya radyatör ne işe yarar? Tıkalı radyatör belirtileri nedir? Radyatör nasıl temizlenir? İşte tüm bu sorulara cevap bulacağız.
İçten yanmalı motorlarda motorun soğutulması su sayesinde olur. Ancak motor içerisindeki su motor ısındıkça ısınır ve kaynama noktasına çıkar. İşte bunu engellemek için motordaki su 90 dereceye geldiğinde soğutulmak için radyatöre gönderilir.
Araba radyatörü hangi metalden yapılmıştır diye soracak olursak, iki çeşit radyatör tipi vardır. Bunlar alüminyum ve bakır radyatörlerdir. Bakır radyatör daha iyidir. Ancak bakırın pahalı olması sebebiyle çok az üretilmektedir. Bu sebeple günümüzdeki araba radyatörlerinin büyük bir kısmı alüminyum alaşımdan yapılmaktadır.
Radyatör Nasıl Çalışır?
Radyatör soğutma sisteminin kalbindeki elemandır. Bir arabanın motoru ilk çalıştığında normal çalışma sıcaklığına ulaşana kadar su motor içerisinde kalır. Motor soğutma suyu 90 dereceye ulaştığı zaman, termostat açılır ve su radyatöre doğru pompalanır. Sıcak su radyatör üst hortumundan girer, soğutulduktan sonra radyatör alt hortumundan tekrar motora gönderilir. Bu suyun sirkülasyon yapması için devirdaim pompası adı verilen parça suyu sürekli olarak çevirir. Böylelikle aracınızın motoruna sürekli olarak soğuk su girer ve motor sıcaklığı sabit seviyede kalır. Radyatör çevresinde oluşan sıcaklığın oradan uzaklaştırılması için radyatör fanı adı verilen bir pervane radyatörden sıcak havayı uzaklaştırır. Böylelikle aracınızın hararet yapması engellenmiş olacaktır.
Radyatör Neden Tıkanır? Tıkalı Radyatör Belirtileri
Ülkemizin şebeke suları çok kireçlidir. Sürücüler yaz aylarında antifrizli su kullanmak yerine araçlarının motorunda genel olarak bildiğimiz çeşme suyunu kullanırlar. Ancak su içerisindeki kireç sıcak nedeniyle ayrışır ve radyatör içerisinde kalır. radyatör boruları ise ince oldukları için zamanla bu kireç tıkanmaya neden olur. Eğer aracınızın radyatörü tıkanırsa motor gerektiği kadar soğutulamaz.
Radyatörün tıkalı olduğunu anlamanın bir kaç yolu vardır.
Bunlardan ilki radyatörün üstünün ısınırken altının soğuk kalmasıdır. Aracınızın radyatörünü elinizle kontrol edin, üstü sıcak ama altı soğuksa bu sıcak suyun radyatör altına ulaşmadığını yani radyatör içerisinde bir tıkanıklık olduğunun belirtisidir.
İkincisi ise aracınızın radyatör hortumu şişmesidir. Aracınız en az yarım saat çalıştıktan sonra kaputu açın ve radyatör hortumuna bakın. Özellikle kelepçe kenarlarından şişmişse aracınızın radyatöründe basınç var demektir. Radyatör tıkalı olduğunda basınç oluşturur ve radyatör hortumunun şişmesine neden olabilir. (Ayrıca Bkz: Radyatör Hortumu Neden Şişer?)
Üçüncüsü ise aracınızın özellikle rampa çıkarken hararet yapmasıdır. Bir otomobil yokuş çıkarken motoru en yüksek seviyede çalışır. Eğer rampa çıkarken hararet yükseliyorsa bunun sebebi tıkalı radyatör olabilir.
Tıkalı Radyatör Açtırma Ücreti
Aracınızın radyatörü tıkalı ise bunu sanayide kolaylıkla açabiliyorlar. Radyatör şişletme olarak bilinen bu işlem için işçilik ücreti 250 liradır. Ancak radyatör şişletmek borulara zarar verip radyatörün delinmesine neden olabilir. Bu sebeple yaz kış antifrizli su kullanmanız radyatörün tıkanmasını engelleyecektir.
Kaynak: otobilgisi