Renault 9 Broadway Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Ülkemizde hala daha büyük bir pazar payına sahip olan Renault 9 Broadway nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Renault 9 Broadway inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Fransız otomobil üreticisi olan Renault 1981 yılında yeni modeli olan 9 Broadway modelini üretmeye başladı. O zamanlar ülkemizde Oyak ile işbirliği içinde olan Renault, 1985 yılında ise üretimlerine Türkiye fabrikalarında devam etmiştir. 1988 yılında Fransa’da 9 Broadway üretimi durdurulmuştur. Ancak Türkiye ve birkaç ülkede daha üretime devam edilmiştir. Renault aynı 12 modelinde olduğu gibi kendi ülkesinde üretim sonlandırıldıktan sonra model üstündeki destek ve geliştirmesini çekmiştir. Oyak-Renault fabrikalarında 1996 yılına kadar üretildikten sonra daha sonra 1997 yılında yeni kasa diye tabir edilen Broadway’ler yollarda yer almıştır. Bu yıldan sonra modelin ismindeki 9 rakamı kaldırılmış sadece Broadway olmuştur. 2000 yılında ise üretimden kaldırılarak yerini Symbol’e bırakmıştır.
İlginizi çekebilir : ” Renault 9 Fairway Nasıl Araba? “
Yeni Kasa Renault 9 Broadway |
Renault Broadway Nasıl Bir Araba?
Sadece sedan kasa üretilen Broadway’in ülkemizde ve Fransa’da üretilenleri arasında bir kaç donanım farkı vardır. Örneğin 80’lı yıllar üretimi olmasına rağmen klimalı Broadway bile vardır. 9 serisinin ortanca dolulukta olan paketi olmasına rağmen en çok tutulanıdır. Donanım olarak “çelik jantlar, kadife döşeme, ön cam otomatiği ve merkezi kilit” standart donanım olarak satılmıştır. Broadway’in çok bilinmese de otomatik vitesli olanları vardır. Ancak genel olarak 5 ileri manuel vites ile yer almıştır. Döneminin otomobillerinde sağ alta bastırılarak geçirilen Geri vitesi, Broadway’de kolda bulunan mandalı yukarı kaldırıp ileri ittirerek geçiriliyordu. İnsanlar 80’li ve 90’lı yılların başında çok garip olarak görüyordu. Önden çekişli olması da diğer bir avantajıydı. Broadway satışta olduğu süre boyunca Tofaş Şahin ile her zaman rekabet halinde olmuştur. Pek çok kişi Tofaş Şahin yerine Broadway’in daha iyi bir otomobil olduğunu söyler. Bence bu dediklerinde hiçte haksız değiller. GTD paketiyle 1986 yılında dizel motor seçeneği gelmiştir ama çok az sayıda satılmıştır. Çünkü o dönemler otomobillerde dizel motor çok fazla tercih edilen bir motor değildi.
Kaputunun altında ise 1.4 litrelik 4 silindirli bir motor bulunmaktadır. 83 beygir ve 115 Nm tork güç üreten bu motor çağına göre en ekonomik motorlardan bir tanesidir. Şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketimi vardır. Bagaj hacmi b segmenti olmasına rağmen çok geniştir. Ülkemizde tam bir alt-orta sınıf aile otomobili olarak ün yapmıştır. 1996 yılında yeni kasa Broadway ile birlikte Avrupa emisyon kurulları gereğinde bu motora enjeksiyon eklenmiştir. LPG ile uyumlu bir motora sahiptir. Ayrıca cigleli diye tabir edilen el ile ayarlanabilen gaz kelebeği bulunmaktadır.
Renault 9 Broadway Kullanıcı Yorumu
2004 ile 2013 yılları arasında 9 yıl boyunca 2 farklı Broadway sahibi oldum. İlk olarak 1991 model Broadway GTE almıştım. Öncelikle şunu anlatıyım bu arabaya binerken Tofaş gibi insanlar size çakal gözüyle bakmıyorlar. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi yine rakibine göre çok daha iyidir. Örneğin ön göğüste yumuşak bir kaplama kullanılmış ve asla çatlama ve solma gibi şeyler olmuyor. Kapı içlerinde kadife kumaş karışımı bir kaplama vardır. Koltuk rahatlığı konusunda da Tofaş’a göre çok daha kalitelidir. Direk olarak kadife döşemelere sahiptir. Ayrıca koltuk kenarlarında bel desteği mevcuttur. Ön tarafının genişliği güzeldir, arka diz mesafesi ise ortalama bir boya sahip olan birisi için yeterli uzunluktadır. Otomatik ön camları olması dönemine göre büyük bir donanımdır. Neyse biraz da teknik özelliklerinden bahsedelim. Motoru gerçekten o zamanlar arabalarına çok daha sessiz çalışmaktadır. Yerden yüksek bir otomobil olduğu için köy yollarında avantaj sağlıyor. Ama arkasına biraz yük yüklediğinizde yumuşak süspansiyonları nedeniyle arkası yere yakınlaşıyor. Yumuşak amortisörlere sahip olması konforu artırırken, yol tutuşunun düşük olmasına neden oluyor. Bir kaç defa yağmurlu havada arkasını savurduğu için arabanın arkasının dönmesine neden oldum. Motor performansı ise muhteşemdir. Bakımlı bir motora sahip olan Renault 9 Broadway 180 hıza hiç zorlanmadan çıkabilir. Ancak yol tutuşu düşük olduğu için bu hızlara çıkılmasını önermiyorum. Dağ bayır demeden çıkar gider. Frenleri ne yaptırırsanız yaptırın çok güçlü olmuyor. Ayrıca kızaklamaya çok müsait bir fren sistemi var. Yeni kasa ile arabanın aerodinamik yapısı biraz daha iyileştirildi ve yol tutuşu artırıldı. Ayrıca daha modern bir yapıya sahip oldu. Yeni kasalarda en çok RNİ olanları tutulmaktadır. Broadway sıcak havaları hiç sevmeyen bir arabadır. Özellikle uzun bir yokuş çıkarken yazın çabucak su kaynatıp hararet yapar. Bu sorunu başka arabaların radyatör fanını takarak aşabiliyorsunuz.
Renault 9 Broadway Alınır Mı?
Yıl 2022 olmasına rağmen bugün bile ülkemizde en çok tutulan otomobil modellerinden bir tanesidir. Ancak Broadway’e istenilen paraya şaşırıyorum. Çok uçuk rakamlara satılıyor. Bugün bu arabanın parasına çok daha kaliteli ve donanımlı otomobilleri alabilirsiniz. Herkes sorunsuzluğundan bahseder ama mekanik aksamı çok narindir ve sürekli bozulur. Özellikle ön takım arızası meşhurdur. Neyse yedek parçaları Türkiye’nin her yerinde kolayca bulunabilir ve çok ucuzdur. İkinci el piyasası çok hızlıdır bu durum zaten fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Ben olsam bu paralara bira daha piyasası olmayan daha donanımlı kaliteli arabalar alırdım. Ancak yine de ben Broadway almak istiyorum diyorsanız temiz kullanılmış kaportasında çürük olmayan bir tanesini almaya özen göstermelisiniz.
Kaynak: otobilgisi
Teşekkürler metin bey verdiğiniz bilgiler için