Renault R 25 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Fransız otomobil üreticisi Renault’un 90’lı yıllardaki en donanımlı aracı olan R 25 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Renault R 25 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Öncelikle bu arabanın o dönemler üretilmiş herhangi bir otomobilden çok daha farklı olduğunu bilin. Renault, 25 modelini üretirken o zamanlar kimsenin aklına bile gelemeyecek özellikleri kullanıyordu. Buna birazdan değineceğiz. Renault 25, aslında 1983 yılında üretilmeye başlamış olsa da ülkemizde 1990 yılında satılmaya başlamıştır. 1992 yılında yerini Safrane modeline bırakmıştır.

Renault R 25 Nasıl Bir Araba?

Ben bu arabalardan bir tanesini hobi amaçlı aldım, topladım ve sattım. Şimdi size hakkında bildiğim her şeyi anlatacağım. Öyle teknolojik bir otomobildir ki Mercedes ve BMW bunlardan satın alıp teknolojisini taklit ettiği söylenir. Örneğin bendeki 1992 model olmasına rağmen konuşan paket mevcuttur. Mesela kapılar açık kaldığında hangi kapı açıksa sesli olarak “kapı açık” diye uyarı verirdi. Hatta farlardan bir tanesi patladığı zaman “sağ far yanmıyor” derdi. R 25, E segmenti yani lüks sınıfta yer alan bir arabadır. Temel özelliklerinden bahsedecek olursak “ABS, dijital klima, sunroof, yol bilgisayarı, hız sabitleyici, hava yastığı, hidrolik direksiyon, elektrikli ve şişebilen koltuklar, otomatik aynalar, konuşan paket” gibi pek çok özelliğe sahiptir. Bu saydıklarım bugün bile sıfır satılan arabalarda yoktur. Ama Renault bu işi 1990’lı yıllarda yapmıştır. Türkiye’de satılmış motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

2.0 : Bu motor hacminde farklı güce sahip olanları vardır. Ancak Türkiye’de satılanları 136 beygir ve 174 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 13, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir.

2.2 TX : Türkiye’de en çok satılmış motor hacmidir. 2.2 litre hacmindeki bu motor 124 beygir ve 165 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 12.5, şehir dışında 6.7 litre yakıt tüketmektedir.

2.9 Benzinli : Renault 25 Turbo Baccarda paketlerle satılmış motordur. Fabrika çıkışı 150 beygir olsa da 200 beygir üstüne küçük değişikliklerle çıkmaktadır. Öyle çok fazla tutulan bir motor değildir.

Renault R 25 Arkadan Görünümü

Renault R 25 Kullanıcı Yorumu

Kendim sanayi ustası olduğum için eski araba alıp boş zamanlarımda topluyorum. Toplamaktan en çok zevk aldığım modellerden bir tanesi de Renault 25 modeliydi. Öylesine donanımlı ve güzel bir araba ki bugün sıfırı hiçbir değişiklik yapılmadan çıksa hala daha satılır. Neyse anlatmaya içinden devam edelim. Ön tarafının genişliği güzeldir. Ön gösterge paneli aydınlatması uzay gemisini andırıyor. Ön göğüs, torpido üstü ve kapı içleri gibi yerlerde deri benzeri bir kaplama kullanılmıştır. Üstünden 30 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen en ufak bir çatlama ve solma dahi yok. Arka tarafı gördüğüm en geniş otomobillerden bir tanesidir. Bırakın üç kişiyi dört yetişkin bile rahat rahat sığabilir. Renault bu arabada nasıl bir koltuk süngeri kullandı bilmiyorum ama insanın rahatlığından uykusu geliyor. 2.2 motorunun performansı güzeldir. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan güzel ivmelenir. Örneğin bir ışıklarda durdunuz kalkarken gaza bastığınızda bayılmaz. Hidrolik direksiyonu çok yumuşaktır. Zamanının en hafif direksiyonlu araçlarından bir tanesidir. Uzun yolda ise uçak gibi konforu vardır. Yol tutuşu öyle çok iyi olmasa da yine de konfor olarak çok üst düzey. Ses yalıtımı güzeldir motor ve yol sesini içeriye minimum düzeyde alır. Frenleri çok güçlüdür ve ağır bir kasası olmasına rağmen kısa mesafe içerisinde arabayı durdurabilir.

Renault 25 İçi

Renault R 25 Alınır Mı?

Evet geldik en can alıcı kısma. Fiyatına baktığınız zaman bu paralara Tofaş bile vermiyorlar. Ucuz olmasının sebebi çok özellikli ve az satılmış olmasıdır. Yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız ben orjinal olarak toplarken pek çok parçasını Fransa’dan getirttim. Tamamen motor ve yürüyen aksam parçaları bazı Reno modelleriyle uyumlu olduğundan bulunabiliyor. Ama kaporta, plastik ve aksesuar parçaları hem zor bulunuyor hem de bulsanız bile çok pahalı. Yani alıyım öyle gündelik hayatta kullanıyım arabalarından değildir. Yine de mutlaka alacağım diyorsanız kesinlikle temiz kullanılmış ve ustalar tarafından kurcalanmamışını bulmaya özen gösterin. Ya değilse elektrik arızalarından sanayiden eve gelemezsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu