Seat Cordoba Nasıl Bir Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Seat’ın ülkemizde yaklaşık 10 yıl boyunca iki farklı kasasını sattığı modeli olan Cordoba nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Seat Cordoba inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Seat, İspanya’da kurulmuş bir otomobil markasıdır. Ancak daha sonraları girdiği mâli krizden çıkamayarak Volkswagen tarafından satın alınmıştır. 90’lı yıllardan itibaren araçlarında Volkswagen parçalarını kullanmaya başlamıştır. Cordoba’da Volkswagen Polo ile aynı platformda üretilmiş bir modeldir. Ülkemizde ilk olarak 1998 yılında satışa çıkmış, 2002 yılında 2. nesil makyajlı kasası ile satışına devam edilmiştir. 2009 yılında ise Türkiye’de satıştan kaldırılmıştır.

İlginizi çekebilir :  ” Seat Exeo Nasıl Araba?

Seat Cordoba Nasıl Bir Araba?

B segmenti bir araba olan Cordoba için İbiza’nın sedan kasa olanı diyebiliriz. Küçük gibi görünmesine rağmen oldukça geniş bir iç hacme sahiptir. Signo, Signo Vario, SXE, Basic, Costa, Elegance, Reference, Sport, Stella, Stylance ve Style gibi pek çok donanım paketi bulunmaktadır. “ABS, hız sabitleyici, dijital klima, sürücü ve yolcu hava yastığı, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar ve sis farları” gibi özelliklere sahiptir. 2000 model yılından sonra 4 ileri otomatik şanzımanlı olanları satılmaya başlamıştır. Ancak otomatikleri çok fazla tercih edilmemiştir. Cordoba’da 5 ileri manuel vites seçeneği de mevcuttur. Cordoba’nın motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.4 Benzinli : Benzinli olanları 4 silindirlidir. 2003 yılından sonra gelen 2. nesil Cordobalarda yer almaya başlamıştır. 100 beygir ve 126 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

1.4 TDI : Volkswagen’in ürettiği bu motor 3 silindirlidir. Benim de sahibi olduğum Cordoba bu motora sahiptir. 80 beygir ve 195 Nm tork güç üretmektedir. Gördüğüm en ekonomik dizel motorlardan bir tanesidir. Şehir içinde 5.7, şehir dışında 4.1 litre yakıt tüketmektedir.  En çok tutulan motor seçeneğidir.

1.6 Benzinli : 1. nesil Cordoba ile gelmiş motor seçeneğidir. 4 silindirli ve enjeksiyonlu olan bu motor 75 beygir ve 135 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 10, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketmektedir.

1.9 TDI : 1999 – 2001 model yılları arasında satılan Cordobalar ile gelmiş eski teknoloji bir dizel motordur. Bu motoru almanızı tavsiye etmiyorum. 110 beygir ve 235 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir. Zaten bu motor çok tutulmamıştır.

Seat Cordoba Arka ve Yandan Görünüşü

Seat Cordoba Kullanıcı Yorumu

Bende bir Seat Cordoba kullanıcı olarak bildiğim her şeyi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle içinden başlayacak olursak öyle çok kaliteli bir araba görüntüsü belirmesin aklınızda. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde sert plastik malzeme kullanılmıştır. İç genişliği 4 kişilik bir aile için yeterlidir. Gerçi arka diz mesafesi benim gibi 1.80 boyunda olan birisi için biraz sıkışık. Donanım olarak ise beklediğimden daha çok özelliklere sahip çıktı. Motor performansı 3 silindirli olmasına rağmen şaşılacak derecede iyidir.  Cordoba’da kullanılan 1.4 TDI motor zaten sesli çalışmasıyla meşhurdur. Traktör gibi sesi var. Gaza basınca sizi koltuğa yapıştırır. Şehir içinde ara hızlanmalarda güzel ivmelenir. Ancak Cordoba tam bir ekonomi arabası. Dünya’yı geziyorum yakıt bitmiyor. Bazen mazot göstergesi bozuk mu diye düşünüyorum. Örneğin 90-100 aralığında sıkıştırmadan gidince 100 km’de 3.9 litrelere kadar düşüyor. Otobanda çok defa son hız testi yaptım ve düz yolda 180’nin üstüne çıkaramadım. Zaten ben çok hız seven birisi değilim. O yüzden öyle yüksek hızlara çıkmasına benim için gerek yok. Yol tutuşu ise beklediğimden çok daha iyi çıktı. Sert virajlarda bile yol tutunuyor. Bu yol tutuşunun üstün olmasında sert süspansiyonlarının olması etkili. Ancak bu durum çukurlardan geçerken çok ses çıkartmasına neden oluyor. Süspansiyonlarının sert olduğundan herkes dert yakınıyor.

Seat Cordoba İçi

Seat Cordoba Alınır Mı?

Evet gerçekten çok kaliteli bir araba. Yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız bana hiç sorun çıkartmadı. Ancak ihtiyacım olan parçaları kolaylıkla buldum. Zaten Volkswagen ile bir çok parçası uyumlu. İkinci el piyasası çok hızlı olmasa da öyle elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir. Almadan önce temin kullanılmış bir tanesini bulmaya özen gösterin. Uzun yıllar sorunsuzca kullanılacak otomobillerden bir tanesidir.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu