Segman Ne İşe Yarar ve Segman Atmak Nedir? Motorun Segman İstediği Nasıl Anlaşılır?

Motor içerisinde bulunan en önemli parçalardan bir tanesi olan segman nedir ve ne işe yarar? Motora segman atmak nedir? Motorun segman istediği nasıl belli olur? Kısaca segman hakkında açıklayıcı bilgi vereceğiz.

Motorun düzgün çalışması için içerisinde pek çok hareketli parçalar vardır. Bu parçaların sağlam ve uyumlu bir şekilde çalışması sonucunda aracınız en verimli ve ekonomik bir şekilde hareket eder. Eğer motor parçalarından bir tanesi bile arıza yaparsa aracınızda ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca bu parçaların arızasının belirtileri görmezden gelinirse çok daha ciddi ve pahalı sorunlara yol açabilir. Bu sebeple otomobilinizin motorunu ve parçalarını olabildiğince tanımaya çalışmalısınız. Bizde bu yazımızda motorun ciddi bir parçası olan segman hakkında konuşacağız.

Segman Nedir ve Ne İşe Yarar?

Segman veya diğer adıyla piston halkalarının görevi çok önemlidir. Ancak ne işe yaradıklarını anlamadan önce motorun çalışma prensibi hakkında biraz bilgi verirsek segmanların görevini çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Aracınızın motorunu çalıştırdığınız andan itibaren yanma odası verilen yerde hava ve yakıt karışımı tutuşur. Bu yanma sonucunda küçük patlamalar meydana gelir. Bu patlama sonucunda oluşan basınç pistonları aşağıya iter ve bu sayede krank mili hareket eder. Dönen krank, gücü şanzımana iletir oradan da tekerler hareket etmeye başlar.

Pistonların aşağıya doğru basınç sızdırmaması için kullanılan piston halkalarına segman adı verilir. Bunu tıpkı bir hemşire enjektörü gibi düşünebilirsiniz. Enjektörün üst kısmında bulunan sıvının aşağıya sızmaması için siyah conta bulunur. Segmanda aynı şekilde oluşan basıncın piston altına sızmasını engeller. Segman’ın bir diğer görevi ise pistonların altında bulunan yağın üst tarafa sızmasını engellemektir.

Segman Atmak Nedir?

Segmanlar yukarı aşağı hareket ederken silindir duvarlarına sürekli olarak sürtünür. Bu sürtünme zamanla segmanların aşınmasına ve kaçırmasına neden olur. Bu durumda aracınızın motoru sökülerek yeni segman takılması gerekmektedir. İşte bu işleme segman atmak denilmektedir. Ancak segman atılırken motorun piston, silindir duvarları ve piston kollarının yeniden yapılması gerekmektedir. Bazı sürücüler segmanları daha kalını ile değiştirip kısa süreli çözümler bulmaktadır.

Bir Otomobilin Motorunda; Üst kompresyon segmanı, orta ikinci kalın segman ve alt yağ sızdırmazlık segmanı olmak üzere piston başına 3 tane segman bulunur.

Motorun Segman İstediği Nasıl Anlaşılır?

Bu konuya kısaca segman arızası belirtileri nedir diyebiliriz. Aracınızın motorunda segman aşınması varsa bunu hemen fark edeceksiniz. Çünkü aracınız motor istiyor demek anlamına gelecektir.

1- Motorun Yağ Eksiltmesi

Pistonlar yukarı aşağı hareket ederken en aşağıya indiğinde yağın için batar ve tekrar yukarı çıkar. Piston başlarında hafif bir yağ kalıntısı kalır. Bu durum motorun hafif bir yağ eksiltmesine neden olur. Çok normal bir durumdur ve her motor hafif bir şekilde yağ yakar. Ancak segmanlardan yukarı motor yağının çıkmaması gerekir. Eğer aşınan segmanlar varsa yağ yanma odasına girer ve yakıtla birlikte yağda yanar. Buna motorun yağ yakması anlamı verilir. Eğer aracınızın motorunda her 10 bin kilometrede 2 litreden fazla yağ eksiliyorsa segmanlar kaçırıyor olabilir.

2- Egzozdan Mavi Renkli Duman Çıkması

Motorun yanma odasına sızan yağ yanarsa maviye kaçan renkte bir duman ortaya çıkar. Motor sızan yağın çokluğuna göre dumanın yoğunluğu da artacaktır. Birisi gaza basarken siz egzoz dumanını inceleyin, motora gaz verdikçe mavi dumanın yoğunluğu artıyorsa segmanlar kaçırdığı için yağ yanıyor anlamına gelir.

3- Motor Performansının Düşmesi

Motorun performansının düşmemesi için kompresyon (piston sıkıştırma) değerlerinin normal olması gerekir. Segmanlar sızdırdığı zaman basınç kaçar ve motorun eskisi kadar güç üretmemesine neden olur. Son zamanlarda yukarıda saydıklarımızla birlikte aracınızın iyi çekmediğini yani performansının düştüğünü görüyorsanız segmanlar bitmiş olabilir.

4- Motorun Sesli Çalışması

Segmanların sızdırmazlık özelliğinin yanı sıra piston başlarını sabit şekilde tutmak gibi bir görevi vardır. Segmanlar aşındığı zaman pistonlar boşluğa çıkar ve silindir duvarlarına çarpar. Eğer motor çalışırken bir vuruntu ve sürtme sesi duyuyorsanız, segman aşınmasından dolayı pistonlar kenarlara vuruyor olabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu