Sentetik Yakıt Nedir? Sentetik Yakıt Kullanımı
Sentetik yakıt hakkında konuşmadan önce bir konuya açıklık getirelim. Uzun yıllardır yakıcı bir konu, artan elektrik talebi olmuştur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımıyla elektrik üretimi hem yurt içinde hem de yurt dışında artmıştır. Ancak bu yakıtların çevre üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.
Fosil Yakıtlara Yeni Alternatif
Fosil yakıtların yanması hava kirliliği, karbondioksit emisyonları, kül ve partiküller yaratır. Yanma kaynaklı sera gazları da küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine katkıda bulunur. Bilim adamları ve mühendisler, çevre dostu birçok alternatif enerji kaynağı bulmuşlardır. Alternatif enerjinin popüler bir biçimi, sentetik gaz veya petrol bazlı yakıtlardır.
Şu anda elektrik santrallerinin yakıtı için doğal gaz ve petrol kullanılmaktadır. Bu yakıtlar çoğunlukla doğal gazın karbondioksit ve hidrojen ile işlenmesiyle üretilir. Bu işlem sentez veya gazlaştırma olarak bilinir ve temiz bir şekilde yanan ve nispeten CO2 emisyonu içermeyen sentetik bir gaz üretir.
Fosil yakıtlara kıyasla sentetik gazın birçok faydası vardır. Birincisi, fosil yakıtlarda bulunan safsızlıklardan yoksun olduğu için daha temiz yanmasıdır. İkincisi, sentetik gaz yakıldığında sera gazı veya kül üretmeye meyilli değildir. Ayrıca sentetik gaz, solunduğunda göz ve boğazda tahrişe neden olabilecek kükürt içermemektedir. Bu nedenle alternatif bir enerji kaynağı olarak büyük potansiyele sahiptir.
Sentetik Yakıt Kullanımı Hızlanırsa Ne Olur?
Doğal gaz eskisinden çok daha temiz bir yakıttır. 19. yüzyıldan itibaren endüstriyel bir yakıt olarak, doğal gaz öncelikle fabrikalarda bir ısı kaynağı olarak veya karbonat üretim tesislerinde kok için tükenebilir bir ikame olarak kullanıldı. Ancak günümüzde doğal gaz, önceki nesil ham petrol üreticilerinden daha az hava kirliliği emisyonu üretmektedir.
Ancak, doğal gazın enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla ilgili hala bazı sorunlar var. Birincisi, doğal gaz, atmosfere doğal olarak salındığında genellikle CO2’den daha güçlü bir sera gazı olan metan salmaktadır. Başka bir şey için doğal gazın sondajı, sondaj ve işlenmesinde kullanılan kimyasallar nedeniyle çevreye zarar verebilir. Bu nedenle, sentetik yakıt gelişimi hızlanırsa, elektrik üretimi için birincil enerji kaynağımız olarak doğal gazı kullanmayı bırakmak için hiçbir neden olmamalıdır.
Etanol Sorunları Nelerdir?
Etanolün benzin veya dizel yakıtla karşılaştırıldığında birçok sorunu vardır. Öncelikle -şekerden yapılır- bu da çiftçilerin şeker pancarı (veya başka bir sebze türü) yetiştirmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, yanma sürelerini hızlandıran ve motor verimliliğini artıran (daha sonra otomobil performansını artıran) benzin veya dizel yakıta kıyasla daha yavaş yanar.
Ayrıca, motor kıvılcım avans sürelerini geciktiren benzin veya dizele kıyasla bulutlu olabilir. Ayrıca benzine göre daha düşük oktan puanlarına sahiptir, bu nedenle beygir gücü çıkışını benzine göre %15 azaltır. Ayrıca daha düşük parlama noktası nedeniyle benzine kıyasla daha yavaş tutuşabilir (bu, motor sıkıştırma ateşleme sıkıştırması ateşleme çevrimi verimliliğini artırır).
Bununla birlikte, bugün Amerika’da üretilen etanol, motor yakıtı kalitesi için uluslararası ASTM standartlarını karşılamaktadır. Bu durum da kendi ülkemizdeki yerel benzin istasyonumuzda bir etanol pompası satın aldığımızda, bu durum arabalarımızda kullanılabileceği anlamına gelmektedir.
Sentetik yakıtlar, fosil yakıtlara kıyasla alternatif bir enerji kaynağı olarak büyük potansiyele sahiptir. Çünkü daha temiz yanar ve nispeten hava kirliliği emisyonlarından arındırılır. Bu yeni enerji biçimlerinin geliştirilmesi zaman alacak ancak nihayetinde uzun vadede topluma fayda sağlayacaktır.