Taksi Olabilecek En Uygun Araçlar

Taksi olabilecek en uygun araçlar şüphesiz ki en dayanıklı olanlardır. Taksiler yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan ticari araç kategorisinde yer alırlar. Bu nedenle şahsi araçlara nazaran daha çok yıpranma payı bulunmaktadır.

Taksi Olabilecek En Uygun Araçlar
Taksi Olabilecek En Uygun Araçlar

Ticari Plaka Alımı

Ayrıca ticari plaka satın alımı bazı maliyetler içeren resmi işlemlere tabii tutulur. Bu da yüksek fiyatlarla karşılaşılmasına sebep olur. Taksi plakası takılacak olan araçların markası, modeli, model yılı ve cinsi dışında araştırılan etkenlerden biri de yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Gün içerisinde şehir içi trafiğinde sürekli yol alan taksilerin her anlamda tasarruf sağlayan araçlardan oluşmasına dikkat edilir. Bu anlamda taksiler için genellikle hafif ticari araçlar tercih edilmektedir.

Hafif Ticari Araçlar

Hafif ticari araçlar Avrupa Birliği’ne göre 3.5 tonun altında ağırlığa sahip olan ticari arabalar grubundan oluşur. Bu grupta Fiat, Ford ve Renault markasının birçok modelde araç çeşitleri bulunmaktadır. Taksilerin normal araçlara göre vergi, bakım ve sigorta giderleri de maliyet açısından yüksek rakamlar içerir. Kasko sigortaları yapılma zorunlulukları bulunur.

Ve risk yüksek olduğu için yüksek fiyatta poliçe teklifleri ile karşılaşılır. Arıza bakım ve onarım giderleri de keza aynı doğrultuda dada fazladır. Taksi olarak kullanılacak araçlarda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

  • Aracın yük ve yolcu taşımaya uygun genişlikte olmasına dikkat edilmelidir.
  • Marka tercih ederken olası hasar durumlarında parçası çabuk temin edilebilen araçlar seçilmelidir.
  • Yakıt tüketiminde tasarruf sağlayan motor türleri tercih edilmelidir.
  • Taksi için ikinci el araç alımlarında düşük kilometreli araçlar tercih edilmelidir.

Taksi Araç Grupları

Taksi araç grupları genellikle C segmenti orta sınıf araçlardan oluşmaktadır. C segmenti araçlar ise Fiat Egea, Fiat Linea, Hyundaı Accent, Renault Megane, Toyoto Corollo gibi araçlardır. 2018 yılında taksiler için D segmenti şartı getirilmesi planlanmıştı. Fakat taksici esnafın yoğun talepleri üzerine karardan vazgeçildi. D segmenti Volkswagen Passat, Mercedes, Skoda Super B ve BMW gibi lüks araç kategorisinden oluşur.

Lüks araçların ve otomatik vitesli araçların bakım ve onarım maliyetleri yüksek olduğu için taksiciler için sıkıntı oluşturmaktaydı. Otomatik vitesli araçların kilometre arttıkça arıza oranının artmasını ve D segmentindeki araçların fazla yakıt tüketmesini öne süren taksicilerin itirazları ile C segment araçlar kullanılmaya devam edildi.

Taksi Olabilecek En Uygun Araçlar

Günümüzde taksi kullanımı için en çok tercih edilen ve uygun fiyata sahip olan araç marka modelleri şu şekildedir;

  • Ford markasında: Transit Courier Trend Van, Transit Courier Trend Kombi, Transit Connect, Transit Custom Trend Van grubu taksi için en çok tercih edilen modeller arasında yer alır.
  • Fiat markasında: Fiorino Combi, Fiat Egea, Fiat Doblo, Doblo Cargo, modelleri en çok tercih edilen araçlar arasındadır.
  • Renault Markasında: Renault Megan, Renault Express Van, Master Panelvan gibi araçlar en poüler olanlar arasındadır.
  • Volkswagen markasında: Cady, Transporter Panel Van gibi çok tercih edilen araçlar seçilmektedir.

Taksicilik yapan esnafın istek ve talepleri göz önüne alındığında genellikle C segmenti araç seçtikleri görülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda her yıl en çok satış yapılan araçların Ford Tourneo, Cady ve Fiat Doblo olduğu tespit edilmiştir.

Taksi plakaları her yıl fiyat artışı ve değer kazanması nedeni ile yatırım amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Yatırım yapmak isteyen kişiler satın almış oldukları taksi plakalarını kiralama yöntemi ile değerlendirebilirler.

Taksicilik yüksek gelir getiren mesleklerden biri olsa da günümüz şartlarında araçların bakım ve onarımları dışında sigorta giderleri, vergi giderleri ve yakıt masrafları ile oldukça zorlayıcı niteliktedir. Bu nedenle taksi plakasına sahip olan şoförler genellikle araçlarda uygun fiyatlı ve tasarruf sağlayan seçimler yapmaktadır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu