Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) Nedir ve Ne İşe Yarar?
TCS (Çekiş Kontrol Sistemi) Nedir ve Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? Öneriler ve detaylı anlatım bu yazımızda.
Çekiş kontrol sistemi, hızlanırken veya hızlanmayı azaltırken lastiklerin kaygan yüzeylerde ve virajlarda kaymasını önlemek için aracın lastiklerinin çekişinin (debriyajının) kaygan yüzeylerde tutulmasından sorumludur. Sistem bunu, gücü (torku) azaltarak veya kayma lastiklerini frenleyerek yapar.
TCS Nedir? TCS Ne İşe Yarar?
TCS yani Çekiş Kontrol Sistemi denge kontrol sisteminin ikincil bir işlevidir. Yol tekerleklerinin çekiş kaybının önlemesine yardımcı olur. Araçlarımızın gösterge panellerindeki TC / TCS etiketli düğme (veya bazen dalgalı çizgilere sahip bir araç rozeti olan), çekiş kontrolünü temsil eder ve üreticilerin araçlarımızın güvenliğini artırmak için belirlediği en önemli aktif güvenlik özelliklerinden biridir.
Çekiş kontrol sistemi (TCS) ne işe yarar sorusuna şöyle bir cevap verebiliriz; sürtünme, araçların hareketinde önemli bir rol oynamaktadır. Karla kaplı veya ıslak yollarda olduğu gibi sürtünme olmaması genellikle kazalara neden olur.
Bununla birlikte, bu tehlikeli yollarda arabaların kaydığını ve birbirleriyle çarpıştığını her zaman görmüyoruz. Bunun için arabalarımızdaki çekiş kontrol sistemine teşekkür edebiliriz.
Çekiş kontrol sistemi, diferansiyel ile, virajlarda düzgün dönüşler yapmamıza da yardımcı olur. Ortak çabaları olmadan bu mümkün olmazdı ve arka tekerleklerimiz bizi yoldan çıkarırdı.
Aracın neden kaymayı önleyici bir sisteme neden ihtiyaç duyduğunu ve nasıl çalıştığını anlayalım.
Lastiklerin Çekilmesi ve Kayması
Adından da anlaşılacağı gibi, çekiş kontrol sistemi, yoldaki her bir otomobilin tekerleklerinin çekişinin kontrol edilmesinden sorumludur, ancak çekiş tam olarak nedir?
Debriyaj, lastik-yol debriyajı olarak tanımlanır. Bununla birlikte, bilimsel olarak konuşursak, kavrama, bir aracın tekerlekleri ile yol yüzeyi arasındaki sürtünme olarak tanımlanır.
İtme, belirli bir sürtünme durumundan başka bir şey olmadığından, sürtünme formülü, yani ƒ = μ.N, itme miktarını belirlemek için de kullanılır. Burada ƒ terimi, itme veya çekme kuvvetinin büyüklüğünü temsil eder, μ sürtünme veya itme katsayısıdır (bu iki terim bazen aracın dinamikleri alanında birbirinin yerine kullanılır) ve N, vücudun araca uyguladığı normal kuvvettir.
Normal kuvvet, nesnenin ağırlığına eşittir ve aracın kütlesi yerçekimi ile çarpılarak tanımlanır (N = m × g). Böylece itme formülü aşağıdaki gibi genişletilebilir:
İtme = μ. (M × D)
Yukarıdaki denklemden de görebileceğiniz gibi, tekerleğin yüzeye yapışma kuvveti iki faktöre bağlıdır- aracın ağırlığı (m) ve sürtünme katsayısı (μ). Aracın ağırlığı neredeyse her zaman sabit kalsa da (Yılbaşı akşam yemeğinden sonra ailenizle birlikte eve gitmediğiniz sürece) sürtünme katsayısı temas eden yüzeylere bağlı olarak değişir ve araç için mevcut olan itme kuvvetini etkiler.
Çekiş kuvvetine ek olarak, lastikler üzerinde uzunlamasına kuvvet ve enine kuvvet olmak üzere başka kuvvetler de vardır. Uzunlamasına kuvvet, motor veya frenler tarafından lastiklere uygulanan torktan kaynaklanırken, araç dönerken enine kuvvet devreye girer.
Bu kuvvetlerin kombinasyonu mevcut çekme kuvvetini aştığında lastikler kayacaktır. Kayma sırasında lastik tüm çekiş gücünü kaybeder ve lastiklerin geri kalanından çok daha hızlı dönmeye başlar. Bu, sürücünün aracın kontrolünü kaybetmesine neden olur ve bir kazaya neden olabilir; bu dönüşte gerçekleşirse, araç yoldan çıkabilir.
Geçmişte, sürücüler kaygan bir yolda çekiş kazanmak için defalarca fren yaptılar ve hızlandılar, ancak bu lastiklerin yanmasına ve ömürlerinin kısalmasına neden oldu. Bu nedenle çekiş kontrolü, tekerleklerin kavramasını korumak ve lastiklerin kaymasını önlemek için piyasaya sürüldü ve karlı, ıslak yollarda ve virajlarda daha güvenli sürüş sağladı.
Kayma Önleyici Sistem (TCS) Nasıl Çalışır?
Çekiş kontrol sistemi, sadece kayan lastiği yavaşlatarak çalışır ve böylece debriyajın yeniden sağlanmasına yardımcı olur. Sistem bunu ya gücü azaltarak ya da bu lastiği frenleyerek yapar.
Bununla birlikte, TCS’NİN kendi ekipmanı yoktur ve işletmek için anti-lock fren sistemi (ABS) ekipmanı kullanır. Ayrıca TCS kumanda modülü araçlarımızın elektronik kumanda cihazında (ECU) bulunmaktadır.
Her bir lastik, dönme hızlarını izleyen bir sensor tarafından kontrol edilir. Sensor verileri, tek tek lastiklerin hızlarını karşılaştıran ve lastiklerden birinin hızında dramatik bir artış olup olmadığını belirleyen yerleşik bilgisayara (ECS) aktarılır.
Bir kayma tespit edilirse, TCS kontrol modülü, kayma tekerleğini frenlemek için otomatik olarak ABS hidrolik fren modülatörüne bir sinyal gönderir.
TCS’nin lastiğin kaymasını önlediği bir başka yöntem de motorun kayan lastiğe aktardığı gücü azaltmaktır. Bu, lastiğe uygulanan uzunlamasına kuvvetin azaltılmasına yardımcı olur ve böylece mevcut itme kuvvetinin altındaki toplam kuvvetleri (uzunlamasına ve enine) azaltır.
Çıkış gücü çeşitli şekillerde azaltılabilir. Bunlara, bir veya daha fazla silindire yakıt beslemesinin azaltılması, kıvılcım tutarlılığı ve gaz kelebeği kısıtlaması dahildir.
Bununla birlikte, bu yöntem kaymayı önlemek için uygulandığında, sürücü küçük hızlandırıcı dalgalanmaları yaşayabilir. Bu dalgalanmalar, otomobilde yanlış bir şey olduğu anlamına gelmez, ancak çekiş kontrol sisteminin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesinin bir sonucudur.
Bazen, her iki yöntem de- güç azaltma ve frenleme- kaymayı önlemek ve ters itme elde etmek için aynı anda kullanılabilir. Lastik gerekli debriyajı geri kazandıktan sonra, sürücü stabilize edilmiş aracı tam olarak kontrol edecek ve güvenli bir şekilde ilerleyebilecektir.
Öneriler
Her zaman izleme kontrolünü etkinleştirmeniz önerilir, çünkü bu daha güvenli bir sürüş sağlar. Bununla birlikte, sistemin çok iyi çalışabileceği ve kapatılmasının daha avantajlı olacağı bazı durumlar vardır.
Çekiş kontrolünü kapatmanın kullanışlı olacağı özel bir durum, aracınızın kar, buz veya çamura sıkıştığı zamandır. Sıkışması durumunda, aracın dışarı çıkıp sürmeye başlaması için motordan ekstra enerji (güç) alması gerekir, ancak TCS lastiklerin bu ekstra torku almasını engelleyebilir.
TCS’yi devre dışı bırakmak, lastiklerin ek güç kullanmasına ve sıkışan kar / çamurdan kurtulmasına izin verecektir. Aracı basitçe kapatmak ve tekrar açmak TCS’yi yeniden etkinleştirmek aracı tekrar güvenli bir şekilde sürmenize olanak sağlar.