Tespit Muayenesi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Tespit muayenesi hakkında detaylı bilgi bu yazımızda.
Tespit muayenesi nedir? Gelişen teknolojiye paralel olarak otomotiv endüstrisinde de özellikle son yıllarda büyük bir gelişim ve değişim yaşanmaktadır. Bu gelişime bağlı olarak otomotiv alan ve endüstrisinde birçok konuda yenilik meydana gelmiştir.
Ar- Ge hizmetlerine daha da yoğunluk veren otomotiv geliştirici firmalar, insanların hayatını kolaylaştıran ve araç sektöründeki ilerleme dayalı olarak, otomotivlere yeni aksam, parçalar entegre etmeye ağırlık vermiştir.
Bu yeni aksam ve parçalarda araçta oluşması muhtemel arıza ve sorunları beraberinde getirir. Bu arıza, sorun teşhislerine ise yapılan yatırım ve olanaklar gün geçtikçe artış göstermektedir. Önceki yıllarda da önemli bir yere sahip olan oto bakım servis hizmetleri, bu gelişmeler neticesinde daha da önem kazanmıştır. Ek olarak oto bakım servislerindeki kavramlar da değişmiş, yenilenmiş ve modern teknolojik hayata ayak uydurmak durumunda kalmıştır.
Oto bakım merkezlerinde olmazsa olmaz yapılması gereken işlemlerden biri tespit muayene uygulamasıdır. Bu gelişen durumlara ışığında araç sahipleri de değişen koşullar hakkında bilgi sahibi olmalı ve ona uygun ölçüde işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Tespit Muayenesi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Tespit muayenesi, çoğul görüş olarak genel muayene kontrol olarak bilinse de esas olarak kökeninde başka bir uygulama ve farklı bir muayene işlemidir. Bir diğer adı tadilat sonrası muayene olan tespit muayenesi; otomotivin üzerinde meydana gelen birtakım işlem ve değişimlerin ardından gözden geçirilme işlemine verilen tanımlamadır.
Sahibi olunan otomotivin, ilk alındığı zamandan itibaren araçta yapılan, aracın genel yapı ve özelliklerinin değişmesi durumunda hayata geçirilen bir muayene türevi olarak da anlatılabilir. Otomotiv üzerinde yapılan değişiklik ve farklılıkların, aracın fabrikadan çıkmada evvel ki durumuna uygun olup olmadığına karar kılmak adına gerçekleştirilir. Diğer muayene türleri gibi tespit muayenesi de TÜVTÜRK yönetimindeki istasyonlarda gerçekleştirilir.
Tespit muayenesi;
- Araç üzerinde konumlanmış logo, amblem, imge veya işaretler,
- Fabrika çıkışından itibaren araçta yer alan logo veya amblem sökülmesi,
- Şasi numara saptaması,
- Motor numara belirlemesi,
- Kullanım farklılığına dayalı olarak servis vasıtalarına kuşak taktırılma işlemi,
- Servis vasıtalarında kuşak sökülme işlemi,
- Araçta kullanım farklılığına gidilmesi üzerine taksimetre taktırılması,
- Kişisel, bireysel aracın ticari araca dönüştürülme işlemi,
- Ticari sınıfta yer alan aracın bireysel, kişisel bir araca dönüştürülme işlemi gibi durumlarda ele alınır ve kontrolleri TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilir.
Anlatılan ve sıralanan uygulama işlemleri hayata geçirildiği durumda araç tespit muayene işlemini yaptırmak zaruri bir durumdur. Bu işlemler dışında herhangi bir uygulama bu muayene türünün yerini alamayacağından ötürü araç sahiplerinin es geçmemesi gereken eylemlerden biridir. Bu muayene uygulama işlemi önemli bir konumda yer alsa da tek başına yeterli olmayan bir işlemdir. Muayene tetkik ve tespitleri ele alındıktan sonra bu işlemleri resmiyete dökmek adına bir notere başvuruda bulunularak araçta yapılan, yer alan değişikliklerin araç ruhsatına dökmek ve işletmek gerek şart konumundadır. Bu prosedürlerin tamamını, anlatılan sıra ile gerçekleştirdikten sonra vasıta üzerindeki değişiklikler onaylanmış olup resmi bir hüviyete sahip olması sağlanacaktır.
Araç Tespit Muayenesi İçin Gerekli Olan Belgeler
Araç tespit muayenesi adına gerçekleştirilmek istenen işlemler için gerekli olan evraklar bulunmaktadır. Bu evraklara sahip olunmadığı takdirde bu işlem gerçekleştirilemez. Bu evrak ve istenen gerek şartlar; aracın trafik cezası, MTV gibi herhangi bir vergi borcunun bulunmaması ve vergi dairesinden edinilebilecek herhangi bir vergi borcunun olmadığına yönelik resmi belge, her araçta yapılması gerekli olan zorunlu trafik sigortasının yaptırılmış olmasıdır.
Bu şartlar, belge ve ruhsatlar aracılığı ile yerine getirildiği takdirde, tespit muayenesi için gerekli başvuruda bulunulabilir. Ayrıca araçta olası LPG-CNG tamiratı ve montaj işlemi var ise, bu montaj uygulamasının yapıldığı işletme tarafından oluşturulan Yakıt Sistemi Montaj Evrağı ile müracaatta hazır bulunmalıdır. Araçta montajı olan LPG tankının üstünde yer alan kullanım ve bilgi kılavuzundaki bildirilerin zarar görmemiş bir şekilde okunur olması gerekmektedir.
Tespit Muayenesi İşlemi Nerede Gerçekleştirilmektedir?
Daha önce anlatıldığı üzere diğer muayene çeşitleri gibi tespit muayenesi işlemi de TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Randevu alma durumu zorunlu olan bu uygulama, randevusuz bir şekilde gidilmesi durumunda oradan da randevu oluşturularak yapılan bir işlemdir. Daha önceden randevu almış araç sahipleri esas alınarak yapılan bu uygulama işlemine, randevusuz bir şekilde katılım sağlanamaz. Araç tespit muayene randevu işlemleri TÜVTÜRK’e bağlı olan resmi internet sayfasından başvuru şeklinde yapılmaktadır.
Araç tespit muayenesi için TÜVTÜRK’e bağlı internet sitesinden randevu almak için sırası ile; internet sitesine erişim sağlandıktan sonra giriş yapılmalı, muayene başvuru talebinde bulunacak araç sahibinin ilgili alanlara plaka numarası, araç ruhsat seri numarası ve araç sahibinin randevu için hangi şehirde olduğunu belirtmek üzere şehir bölümünü doldurması gereklidir.
Bu gerek şartları gerekli alanlara yazarak devam seçeneğini seçip işleme devam edilmelidir. Devam sekmesini geçtikten sonra internet sitesi vasıta tipini algılayacak ve bu işlemden sonra da devam seçeneğine tıklanmalıdır. Bu işlemlerden sonra kullanıcının karşısına gelecek olan ekranda “Genel Muayene/Muayene Tekrarı” ve “Tespit Muayenesi” olmak üzere 2 farklı sekme gelecektir.
Bu sekmede seçilmesi gereken kısım “Tespit Muayenesi” olmalıdır. Zira “Genel Muayene/Muayene Tekrarı” sekmesi seçildiği takdirde başvuru geçersiz kılınacaktır. Bu alanı seçtikten sonra gerekli alanlara bilgiler girilmesi sonucunda kullanıcı karşısına randevu alma adına uygun tarih ve saatleri gösteren sekme gelecektir. Bu alanda doldurulduktan sonra randevu almak isteyen kullanıcının; ad, soyad, telefon numarası ve e-posta adresi girilmesi istenir. Bu alanı da sorunsuz bir şekilde geçen kullanıcılar “Randevuyu Onayla” sekmesine tıklayarak başvuru işlemini sona erdirmelidir. Kullanıcı ve sistem aracılığı ile belirlenen randevu bilgileri, internet sitesindeki gerekli sekmede görüntülenmektedir.
Araç Tespit Muayene Ücreti
Araç tespit muayene işlemi tamamen ücretsiz gerçekleştirilen bir uygulamadır. Fakat bu durum için aracın geçerliliği bulunan bir muayenesi olmalıdır. Araç muayene işlemi gerçekleştirilmesi gereken tarihte yerine getirilmediyse ilk olarak aracın muayene kontrol işlemlerinden geçmesi gereklidir. Aracın geçerli bir muayenesi olduğu takdirde daha önce belirtildiği gibi araç tespit muayene işlemi tamamen ücretsiz bir muayene işlemidir.
İngilizce sitemize göz attınız mı? autogearblog.com