Tofaş Doğan SLX ie Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Tofaş kuş serisinin en lüks modeli olan Doğan SLX ie nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Tofaş Doğan SLX ie inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Tofaş, 90’lı yıllara damga vurmuş bir otomobil markasıdır. Doğan serisi ise Tofaş serisinin en lüks modelidir. Doğan L, Doğan SL ve Doğan SLX olarak 3’e ayrılmaktadır. SLX, süper lüks olarak geçmektedir. Birde SLX ile vardır ki normal SLX’ten motor farkı vardır. Doğan SLX ie 1997 – 2001 yılları arasında üretilip satılmıştır. Bugün bile ülkemizde pek çok meraklısı olan bir modeldir.
İlginizi çekebilir : ” Tofaş Şahin Nasıl Bir Araba? “
Doğan SLX ie Nasıl Bir Araba?
Doğan Süper Lüks ie yani SLX gerçekten, Tofaş Şahin’e göre çok farklılıkları vardır. Örneğin gövde rengi tamponlar ve aynalar, arka orta 3. stop lambası, sis farları ve far yıkama, yüksek göğüs torpido, hidrolik direksiyon, elektrikli ön camlar, kadife koltuk döşemeleri ve arka kol dayama” gibi özelliklere sahiptir. Hatta o zamanlar opsiyonel olarak sunulan klimalı olanları bile vardır. Normal SLX ile SLX ie arasında ki fark ise motordur. 1996 yılında Avrupa uyum yasaları gereğince emisyon kuralları çıktı. Bu sebeple karbüratörlü araçlar çevreye daha fazla zarar verildiği için enjeksiyonlu sisteme geçildi. Tofaş’ta motorda karbüratör yerine tek nokta enjeksiyon kullanmaya başladı. İşte ie enjeksiyonlu olmasına verilen addır. Ayrıca bu motor Tempra motor olarak bilinmektedir. SLX ie, motoru 1.6 litre hacimli 83 beygir ve 125 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 12, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.
Doğan SLX ie Kullanıcı Yorumu
Pek çok kişi beğenmese de ben Tofaş’a ayrı bir ilgi duyuyorum. Onu kullanmanın verdiği zevk başka hiç bir arabada yok bence. Bu sebeple 1999 model bir Doğan SLX ie aldım ve 4 yıldır kullanıyorum. Zaten bundan önce 3 farklı Tofaş sahibi oldum. Öncelikle Şahin’den farklı olarak iç mekanında kullanılan her şey çok daha kalitelidir. Koltukları o kadar rahat bir arabadır ki içine oturduğunuzda içine gömülürsünüz. Bendeki SLX’in ön far yıkaması bile çalışıyor. Tofaşların zaten arka koltukları geniştir. Tavan yüksekliği iyi olduğu için insanı içinde bunaltmaz. Petrol yeşili veya bordo yani vişne çürüğü rengi de çok yakışıyor bu arabaya. Ses yalıtımı yeni Şahin’e göre çok daha iyidir. Motor performansı her ne kadar 83 beygir dese de oldukça performanslıdır. Yedek parçaları zaten piyasada peynir ekmek gibi bulunuyor ve çok ucuz. Defalarca uzun yola çıktım ve bir sorun yaşamadım. Hatta bir keresinde ne kadar hız yapabiliyor diye otobanda denedim ve 200’ü gördü. Ancak dediğimiz gibi bu arabalarla çok hızlı gitmeyeceksiniz ve haddinizi bileceksiniz. Özellikle şasesi çok zayıf olduğu için pek çok Tofaş’ın kaza anında ikiye bölündüğünü görmüşsünüzdür. Yağmurlu yollarda kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Arkadan itişli olduğu için ve arkası hafif olduğundan çok çabuk savurabiliyor. Frenleri güçlüdür ama kızaklamaya çok müsaittir.
Doğan SLX ie Alınır Mı?
Fiyatına baktığınız zaman çok pahalı olduğunu göreceksiniz. Bunun sebebi hâlâ Doğan SLX hastalarının olmasındandır. Bence bu paralara çok daha donanımlı ve sağlam Japon arabaları alınabilir. Ancak dediğim gibi benim gibi Tofaş hastasıysanız verdiğiniz parayı gözünüz görmez. Yedek parçaları kolay bulunur ve ucuzdur. İkinci eli ise peynir ekmek gibi satılır.