Ventil nedir, ne işe yarar?

Ventil nedir? Konusu oldukça geniş bir kavram. Çünkü otomobil de başta olmak üzere hemen hemen bütün makinalarda ventille karışılabilirsiniz. Özetle basınç kontrolünü sağlamaya yarar. Özellikle otobüs, tır gibi ağır araçlarda daha meşhur bir terim olsa da gelişen otomobil teknolojileri kapsamında sık sık binek araçlarda da karşımıza çıkıyor. Bu da Araçta ventil nedir, ne işe yarar sorularına neden oluyor. Peki ventil tam olarak ne işe yarar?

Ventil nedir ne işe yarar?
Ventil nedir, ne işe yarar?

Ventil ne işe yarar?

Ventil ne işe yarar? Sorusuna kelime anlamını aktararak yanıt verelim. Kelimenin dilimizdeki karşılığı “hava akımını kontrol eden kapakçık” şeklindedir. Subap ya da valf olarak da bilinir ama işleyiş anlamında biraz farklı olduğundan söz edebiliriz. Temeli kısmen de olsa vanayı andırır. Akışkanı kontrol etmek, ana misyonu. En basitinden evinizdeki düdüklü tencereyi düşünebilirsiniz. Üst kısmında yer alan “düdük” diye adlandırılan o küçük parça, aslında bir ventil sistemidir. O alanda havayı boşaltır ve havanın içerde basınç yapmasını engeller, bu da düdüklünün patlamamasına neden olur. Su giriş çıkışları genel de vana tarafından koordine edilirken, hava basınç düzeneğini kontrol altına almak da ventil tarafınca yapılır.

Ventil genelde otobüsler üzerinde yer alır, bazı D segment otomobillerde de bu sistemin daha minimize edilmiş bir hali kullanılıyor. Şehir içi otobüslere hemen hepiniz binmişinizdir. Dönem dönem kulaklarınızda yer eden “tıssss” sesi ventilden geliyor. Çünkü hava basıncını dengelediği için amortisörden havayı çeker ve salınım aşamasında da ses çıkartır. Bu işlemi otobüsün dengede durması için yapar. Aksi durumda denge bozulur ve ağırlık merkezi çökerek araç istenmedik bir şekilde bir tarafa doğru yan yaracaktır.  Sistemin kendi içinde barındırıldığı harici parçaları da vardır ki en akla geleni emniyet ventilidir.

Emniyet ventil nedir?

Emniyet ventili nedir? Sorusuna verilebilecek en net yanıt koruyucu kelimesidir. Çünkü belirli bir basınca göre tasarlanmış yapının, buhar, gaz gibi unsurlara karşı direnç gösterme aşamasında; basıncın artıp yapının artık dayanamayarak patlama seviyesine ulaşma durumunda devreye girer. Bu durumu bir nevi evinizdeki sigortaların atması olarak da düşünebilirsiniz.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu