Yağ Lambası Neden Yanar ve Yanıp Söner
Aracınızın motoru çalışırken yağ lambası sürekli yanıyorsa veya yanıp sönerse bu aracınızda çok basit veya ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu yazımızda yağ lambası neden sürekli yanar veya yanıp söner sorusuna cevap arayacağız.
Daha önce benimde başıma gelmiş arızalardan bir tanesi olan yağ lambasının yanması bazen çok basit bir soruna işaret ederken, bazen bitik motorun belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yağ lambası bir otomobilin gösterge panelindeki en önemli ikaz ışıklarından bir tanesidir. Motor çalışmazken kontağı aküyü açacak kadar çevirdiğinizde yanması normaldir. Ancak motor çalıştıktan sonra yanmaya devam ediyorsa veya yanıp sönüyorsa motor yağlama sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir. Eğer yağ lambası yanıyor ve yanıp sönüyor diyorsanız en ucuz çözümden en pahalı olana doğru ilerleyelim.
Yağ Lambası Neden Yanar?
Öncelikle yazımızda biraz önce de belirttiğimiz gibi motor çalışmazken kontağı aküyü açacak kadar açtığınızda yağ lambası yanıyorsa bu çok normaldir. Çünkü yağ pompası kontrol ediliyordur ve elektrik gitti garanti altına alınıyordur. Ancak motor çalıştırdıktan sonra bu yağ lambasının sönmesi gerekir. Zaten aracınızın motoru çalıştığında tüm uyarı ışıklarının sönmesi gerekir. Eğer motor çalışır haldeyken yağ lambası sürekli yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa sebepleri ucuzdan pahalıya doğru şunlardır.
1- Yağ Seviyesinin Azalması
Aracınızın motorunda ortalama bir otomobil için 4 litre yağ bulunması gerekir. Motor yağı, yağ yakma veya sızıntı olması durumunda eksilebilir. Motorda yağ eksiliyor ve motorun çalışmasını engelleyecek seviyenin altına düşüyorsa basınç kaybeder. Yani motor düşük yağ seviyesi ile çalışıyor demektir. Eğer aracınız yağ lambası yaktıysa öncelikle motor yağ seviyesini kontrol etmelisiniz.
2- Yağ Filtresinin Tıkanması
Aracınıza koyduğunuz yağ motora gönderilmeden önce filtre tarafından süzülür. Çünkü motor içerisindeki tortu ve metal talaşları yağa karışır daha sonra motorun daha çok zarar görmesine neden olabilir. Yağ filtresini zamanında değiştirmezseniz tıkanabilir. Tıkalı bir yağ filtresinin ilk belirtilerinden bir tanesi gösterge panelinde yağ ışığını yakmasıdır.
3- Yağ Müşürü Arızası
Motorda yağ basıncını ölçen bir sensör bulunmaktadır. Buna yağ müşürü adı verilir. Genelde motor bloğuna bağlı bir şekildedir. Yağ lambası yanmasının en çok görülen sebeplerinden bir tanesi yağ müşürü arızasıdır. Bu müşür pompanın yağ basıncını ölçer. Eğer müşür arızalı olursa yağ basıncını tespit edemez ve sonuç olarak yağ lambası yanar.
4- Yağ Pompası Arızası
Yağ pompası motor bloğunun yanında veya altında yer alabilir. Görevi karterde bulunan yağın, motorun hareketli parçalarına ulaşmasını sağlamaktır. Yağ pompasının basıncı istenilen düzeyde olmalıdır. Ancak kullanımına göre zamanla zayıflar ve basıncını kaybeder. Hatta daha kötüsü motoru yağlamayı bırakabilir. Eğer yağ pompası arıza yaparsa aracınızda yağ lambası yanar.
5- Motor Bloğu Yağ Kanallarının Tıkanması
Yağ filtresini atlayan tortu ve kir kalıntıları motor bloğu içerisinde yer alan yağ kanallarını tıkayabilir. Sonuç olarak aracınızın yağ lambası yakmasına neden olacaktır.
6- Bitik Motor
Motor içerisinde pek çok hareketli parça vardır. Bunlardan en önemlisi krank mili diyebiliriz. Sürekli yağlanmak zorunda olan krank mili bir yatak içinde sürekli olarak döner. Ancak zamanla aşınma nedeniyle gevşeyen krank daha büyük bir alanda dönmeye başlar. Bu durumda aracın motorunun sökülerek rektifiye yapılmasına neden olacaktır. Yani bitik motorun belirtilerinden bir tanesi yağ lambasını yakmasıdır.
Yağ Lambası Yanınca Ne Yapılmalıdır
Aracınız yağ lambası sürekli yanıyor veya yanıp sönüyorsa bu basit bir müşür arızası da olabilir motorun yağsız kalması da olabilir. Sorun her ne olursa olsun bu ikaz lambası yandığı anda aracınızı sürmeyi bırakın. Hemen kenara çekip çekici yardımıyla bir servise götürün. Belki yağ pompası arızalanmış olabilir, bu durumda sadece pompayı değiştirerek kurtulabilecekken yağsız kalan motor devam etmeniz durumunda yatak sarabilir ve daha pahalı arızaları beraberinde getirir.
Kaynak: otobilgisi